Φουντώνει η ονοματολογία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του στη Βουλή για το προφίλ των υποψηφίων για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και τα σενάρια για επιλογή γυναίκας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Σε τροχιά τελικής διαμόρφωσης του παζλ της προεδρικής εκλογής, που δεσπόζει ως κορυφαία θεσμική διαδικασία στο πολιτικό σκηνικό, βρίσκεται ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρότι στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς απέφυγε να «απελευθερώσει» τις κρίσιμες πληροφορίες -όσον αφορά στο πρόσωπο που θα πρωταγωνιστήσει στην προεδρική εκλογή στις αρχές του 2020-, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα του το κριτήριο της επιλογής με ευρεία αποδοχή.
Οι συνομιλητές του αποφεύγουν επίσης να «φωτογραφίσουν» με ακρίβεια πρόσωπα και ιδιότητες, ωστόσο γνωρίζουν καλά, όπως φαίνεται, τον συμβολισμό και τη δυναμική που θέλει ο ίδιος να προσδώσει στην κίνησή του να «κλειδώσει» και να ανακοινώσει, την κατάλληλη ώρα, την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι αποκαλυπτικός -σε κάθε περίπτωση- ο διάλογος που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τη Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του στη Βουλή. Ως «οικοδεσπότης» έλαβε την πρωτοβουλία να ανοίξει τη συζήτηση για την προεδρική εκλογή, επικροτώντας την πρόταση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να την αποσυνδέσει από το ενδεχόμενο αναγκαστικής προσφυγής στις εθνικές κάλπες.
-«Χαίρομαι που έχετε και υποστηρίζετε θέσεις για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από πιθανές πρόωρες εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός.
-«Από το 2016 έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την εκλογή Προέδρου και με 151 βουλευτές – αλλά να μη φτάσουμε και στο άλλο άκρο, το μονο κομματικό...» απάντησε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ένα πρόσωπο που θα ενώνει τους Ελληνες και θα έχει κύρος και απήχηση παντού».
-«Ναι, δεν είναι μόνο θέμα διαδικασίας αλλά και προσώπου» διαπίστωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της κυρίας Γεννηματά. -«Εχεις συγκεκριμένο πρόσωπο κατά νου ή έχεις καταλήξει;».
-«Τις σοβαρές αποφάσεις τις παίρνω στον καθαρό αέρα στο βουνό. Υπολογίζω να το κάνω στις δυο-τρεις μέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών» διευκρίνισε μειδιώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
-«Α, διαφωνούμε σε αυτό, εγώ αποφασίζω στη θάλασσα» συμπλήρωσε χαμογελώντας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, η οποία, αν και είχε επιμείνει από την προηγούμενη συνομιλία της με τον πρωθυπουργό στην πρόταση ανάδειξης στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενός προσώπου από τον κεντροαριστερό χώρο, αυτήν τη φορά -λένε έγκυρες πληροφορίες- προτίμησε να χαρακτηρίσει κορυφαία κίνηση την επιλογή μιας προσωπικότητας που να εκφράζει όλους τους Ελληνες.
Νέος κύκλος συναντήσεων
Η ανταλλαγή μηνυμάτων εκ του σύνεγγυς δεν αποκλείεται να επαναληφθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με την αφορμή ενός νέου κύκλου συναντήσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο από το Μέγαρο Μαξίμου το προσεχές διάστημα. Εμπειρα πολιτικά στελέχη, πάντως, κάθε άλλο παρά τυχαίο θεωρούν το ότι ο πρωθυπουργός έκλεισε τον πρώτο κύκλο των συναντήσεων χωρίς αναφορές στα βήματα για τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Τα ίδια στελέχη, συνυπολογίζοντας όλα τα κομμάτια του πολιτικού παζλ, δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να μην εστιάσει στη διαδικασία του Συντάγματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους – βέβαια, βουλευτές της ΝΔ κάνουν λόγο για «δώρο» από τον Αλέξη Τσίπρα με τη στάση που επέλεξαν βουλευτές του στη διαδικασία για το Σύνταγμα προεκλογικά στη Βουλή.
Η «ανάγνωση» αυτή λέει ότι ο πρωθυπουργός, αν και μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο με την κοινοβουλευτική του ομάδα, θα θελήσει να διευρύνει τους υποστηρικτές της πρότασής του, τόσο στη Βουλή όσο και -κυρίως- μέσα στην κοινωνία. Για κάποιους είναι άλλωστε «κοινό μυστικό» ότι το κλίμα συναίνεσης είναι στις επιδιώξεις του και ότι η «άσκηση συναίνεσης» δεν θα περιοριστεί στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, αλλά θα συνεχιστεί για όλα τα μείζονα εθνικά και πολιτικά θέματα.
Πληροφορίες, δε, υπογραμμίζουν ότι πριν από τις συναντήσεις της Παρασκευής στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών αντάλλαξαν αμέσως ή εμμέσως απόψεις, διερευνώντας το έδαφος της συνεννόησης και της διαφωνίας. Το «κλειδί» των πολιτικών εξελίξεων και του κλίματος που θα διαμορφωθεί παραμένει όμως στην προεδρική εκλογή και στα κριτήρια που θα οδηγήσουν στα «αποκαλυπτήρια» της τελικής επιλογής. Ο κ. Μητσοτάκης επαινεί δημοσίως τον Προκόπη Παυλόπουλο για το έργο του στο Προεδρικό Μέγαρο. Ηταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν ψήφισε την υποψηφιότητα Παυλόπουλου την περασμένη φορά, αλλά ξέρει ότι οι καραμανλικοί επιθυμούν την επανεκλογή του. Στο ίδιο «γαλάζιο» στρατόπεδο, οι πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά πιέζουν και διεκδικούν, όπως ακούγεται, την εγκατάσταση στο Προεδρικό Μέγαρο του πρώην πρωθυπουργού. Και αρκετοί «γαλάζιοι» υπενθυμίζουν σκοπίμως ότι η εξασφάλιση εκλογής με 151 βουλευτές δίνει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να αναδείξει χωρίς «διαπραγματεύσεις» με τα άλλα κόμματα τον επόμενο Πρόεδρο.
Για πρώτη φορά
Είναι όμως στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη η ανακοίνωση ενός προσώπου με «ρίζες» στον συντηρητικό χώρο ή η επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου, τον οποίο στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας; Κυβερνητικά στελέχη δυσκολεύονται να «στοιχηματίσουν» ή να αρχίσουν να σβήνουν ονόματα από το κάδρο των πιθανών υποψηφίων. Οι καλά γνωρίζοντες τη στρατηγική στόχευση του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν με έμφαση τις «φήμες» ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να το έχει ήδη κάνει: να έχει σβήσει, δηλαδή, από την «ατζέντα» του ονόματα που δεν ταιριάζουν με το «ιδανικό προφίλ» που κατ’ εκείνον πρέπει να έχει στη δεδομένη πολιτική συγκυρία ο «ένοικος» του Προεδρικού Μεγάρου. Με αυτήν την «παραδοχή», οι άνθρωποι αυτοί εστιάζουν περισσότερο στο «σενάριο» να προτείνει τελικά ο κ. Μητσοτάκης μια προσωπικότητα με χαρακτηριστικά που έχει «φωτίσει» με τις περιγραφές της και η κυρία Γεννηματά.
Μάλιστα, τελευταία ακούγεται όλο και πιο έντονα σε ορισμένα πολιτικά γραφεία ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε να καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός που με την επιλογή του οδήγησε για πρώτη φορά μια γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι πασιφανές ότι το κάδρο με τα ονόματα έχει αρχίσει να γεμίζει, τεστάροντας ενδεχομένως και τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Στο κάδρο με τις γυναικείες υποψηφιότητες, τα σενάρια που επικρατούν μέχρι στιγμής αφορούν στην πρόταση υπερψήφισης της Μαρίας Δαμανάκη, της Αννας Διαμαντοπούλου και της Μαρίας Ευθυμίου. Οι δύο πρώτες έχουν διατελέσει επίτροποι της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο.
Η Μαρία Δαμανάκη, εκ των πρωταγωνιστών της γενιάς του Πολυτεχνείου, διετέλεσε πρόεδρος του Συνασπισμού και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου). Σήμερα ανήκει στους Ελληνες εκτός επικρατείας, αφού κατέχει κορυφαία θέση σε οργανισμό του εξωτερικού. Στελέχη του κεντροδεξιού χώρου εικάζουν ότι με την επιλογή Δαμανάκη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον επιμείνει στην επανεκλογή Παυλόπουλου. Αλλοι, πάλι, από τη ΝΔ προβάλλουν αντιστάσεις, και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους προβλέπουν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Επιφυλάξεις
Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν αρκετοί στη ΝΔ το σενάριο που παραπέμπει στην Αννα Διαμαντοπούλου, τη νυν πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η κυρία Διαμαντοπούλου, με μακρά και σημαντική πορεία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, διατηρεί σημαντικές επαφές με κρίσιμους «παίκτες» στην Ευρώπη και στον κόσμο. Προέρχεται από την εκσυγχρονιστική μήτρα του ΠΑΣΟΚ, είναι διαχρονικά από τους βασικούς συνομιλητές του Κώστα Σημίτη και η υπουργός Παιδείας που με τη στήριξη του Γ. Παπανδρέου πέρασε τον νόμο για τα ΑΕΙ – μήλον της Εριδος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Μαρία Ευθυμίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, είναι από το 1981 μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Η πρωτοποριακή κίνησή της, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και του Κ. Μητσοτάκη, ήταν το ότι δίνει διαλέξεις επί χρόνια σε δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, κέντρα απεξάρτησης και φυλακές – εκτιμάται ότι έχει διδάξει χιλιάδες ανθρώπους ανά την Ελλάδα. Αυτό έκανε και στο Μέγαρο Μαξίμου όταν, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του και με αφορμή την 24η Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τη δημοφιλή πλέον πανεπιστημιακό (αδελφή του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου) να μιλήσει για τη δημοκρατία σε 15 μαθητές λυκείου.
Στο κάδρο των υποψηφιοτήτων, σύμφωνα με τα σενάρια, είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Με ιδιαίτερο στίγμα από την πολιτική και πανεπιστημιακή του καριέρα – ένας άνθρωπος που θα συγκέντρωνε, υποστηρίζουν οι συνομιλητές του, 180 ψήφους, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Πρόσωπο διεθνούς κύρους και με σημαντική διαδρομή στα ευρωπαϊκά δρώμενα χαρακτηρίζεται ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ κάποια άλλα σενάρια ζουμάρουν στον Αντώνη Δρακόπουλο (πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος») και σε πρόσωπα η επιλογή των οποίων θα αιφνιδιάσει...
Βήματα συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων
Σημαντικά περιθώρια για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την ψήφο των αποδήμων διαφαίνονται στον «ορίζοντα» μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εξασφάλιση των 200 ψήφων -για να ψηφιστεί και να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές ο νόμος- θεωρείται πλέον πιθανή κατάληξη έπειτα από το διάστημα των 30 ημερών που θα διαρκέσει ο κύκλος των διαβουλεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων. «Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη» τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αισιοδοξώντας για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και υπογραμμίζοντας για τα διαδοχικά τετ α τετ ότι «ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών».
Το Μαξίμου
Θετικό στοιχείο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι και ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφωνίες της για το «προσχέδιο» της κυβέρνησης, δεν απέρριψε την πρόταση, ούτε τον διάλογο. Το Μαξίμου αισιοδοξεί επίσης καθώς εκτιμά ότι οι όποιες διαφωνίες της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα αρθούν μέσα στον μήνα -προσβλέπει, δηλαδή, στο «ναι» του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25-, ενώ ποντάρει και στη θετική «τελευταία λέξη» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαβούλευση. Ανοιχτή επιστολή, εν τω μεταξύ, στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, ζητώντας οι μεταξύ τους συζητήσεις για τον νόμο που θα ρυθμίζει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να διεξαχθούν σε συναινετικό κλίμα ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών, έστειλε το BrainGain. Η πρωτοβουλία, που δημιουργήθηκε από νέους Ελληνες επιστήμονες και επαγγελματίες του εξωτερικού, ασκεί ισχυρή πίεση προκειμένου οι εκτός χώρας διαμένοντες να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr