Συμφωνία στη Διακομματική για την ψήφο των αποδήμων
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Συμφωνία επετεύχθη το βράδυ της Τρίτης, στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των απόδημων, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
Με ή χωρίς επιφυλάξεις έδειξαν πως συμφωνούν στην τελική πρόταση τα πέντε από τα έξι κόμματα της Βουλής -πλην του ΜεΡΑ25- δηλαδή Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.
Το επόμενο στάδιο είναι η συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Εκεί θα πρέπει να υπερψηφιστεί αναθεωρημένο το άρθρο 54 ώστε η εκλογική διαδικασία να επιδέχεται περιορισμούς και να αποδεικνύεται η σύνδεση του εκλογέα με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Την επίτευξη μιας αρχικής συμφωνίας ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας:
«Ύστερα από πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα Κόμματα που μετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών, θα μου επιτρέψετε να πω ότι καλώ το σύνολο όλων των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν και να δουν οι Έλληνες –επιτέλους- ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου».
Ο υπουργός παρέθεσε τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας αυτής:
-«Πρώτον, ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν στο εσωτερικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν κι εκείνοι για την Κυβέρνηση και για τους πολιτικούς σχηματισμούς ανάμεσα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων». Είναι το σημείο στο οποίο επέμενε η Νέα Δημοκρατία και αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ
-«Δεύτερον, θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος που επιθυμούν. Υπάρχει συμφωνία να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στον αριθμό 15, ώστε τα Κόμματα –εφόσον επιθυμούν- να περιλαμβάνουν στους βουλευτές Επικρατείας προσωπικότητες, πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από το εξωτερικό». Το ΜεΡΑ25 ζητούσε να ψηφίζουν βάσει των εκλογικών περιφερειών στις οποίες είναι οι εκλογείς εγγεγραμμένοι και γι' αυτό δήλωσε εκτός συμφωνίας.
-«Τρίτον, συμφωνήσαμε την αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στα σημεία στα οποία θα στηθούν οι κάλπες. Τα σημεία αυτά είναι οι Πρεσβείες, τα Προξενεία μας και όποιοι άλλοι τόποι συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνουν οι εκλογές». Εδώ είναι σαφής η υποχώρηση της κυβέρνησης που ζητούσε επιστολική ψήφο για όλους.
-«Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες του εξωτερικού ύστερα από αίτησή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο ακανθώδες θέμα ποιοι είναι όλοι αυτοί οι Έλληνες που θα διευκολυνθούν, η βάση της συμφωνίας λέει πως θα είναι όσοι Έλληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην πατρίδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζοντας είτε για την στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα». Πρόκειται για πρόταση του ΚΚΕ ώστε να πιστοποιείται η ελάχιστη παρουσία μετά την διαπίστωση ότι δεν καταγράφεται πουθενά επισήμως η διάρκεια της απουσίας κάθε Έλληνα πολίτη. Η κυβέρνηση υποχώρησε και εδώ καθώς αρχικά ζητούσε οι περιορισμοί αυτοί να ισχύσουν από τώρα και στο εξής και να μη λαμβάνονται υπόψιν για τις εκατοντάδες χιλιάδες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για νομοσχέδιο «που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής» και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος «μας έδωσε τη δυνατότητα, μας κάλεσε και μας ενίσχυσε να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα Κόμματα και οι Έλληνες που είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα».
Υπό μίαν έννοια, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε και σε μία απολογία, λέγοντας: «Να διευκρινίσω κάτι και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια: Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο- γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της Κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους. Προφανώς δεν απαγορεύει κανείς σε όποιον Έλληνα πολίτη από το εξωτερικό θέλει να ψηφίσει στη χώρα μας».
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr