Σε συναγερμό το Μαξίμου για το Προσφυγικό - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Μετεγκατάσταση 10.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα έως τα τέλη του έτους. Συγκρότηση «task force» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της κατάστασης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποτιμά, ούτε παραγνωρίζει τη διεθνή διάσταση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος, που κατά κανόνα αποδεικνύεται σημαντικότερη, και αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές από τη συγκρότηση «task force», ήτοι της ομάδας με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου, του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, των υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αντίστοιχα, και των Αλκιβιάδη Στεφανή και Μάνου Λογοθέτη στις θέσεις του ειδικού συντονιστή και του εκπροσώπου Τύπου αντιστοίχως.
Μάλιστα, η προσθήκη των δύο τελευταίων αλλά και οι συσκέψεις, που αποκτούν μονιμότερο χαρακτήρα, υποδηλώνουν την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να διορθώσει εγκαίρως ανορθογραφίες οργανωτικού αλλά και επικοινωνιακού χαρακτήρα, που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και αφετέρου να προβεί σε μια συνολική και συντεταγμένη αντιμετώπιση του εσωτερικού σκέλους ενός πολύ ευαίσθητου όσο και ακανθώδους ζητήματος για την ελληνική κοινωνία.
Κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε στις δημόσιες τοποθετήσεις του είτε στις κατ’ ιδίαν επαφές του με Ευρωπαίους ομολόγους του, επιχειρεί να φέρει τόσο την ΕΕ όσο και την Τουρκία προ των ευθυνών τους, διαδικασία που δείχνει να καρποφορεί, εάν συνεκτιμήσει κανείς τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, περί αλλαγής στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία για το Μεταναστευτικό και κατ’ επέκταση της συνολικής τροποποίησης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Ωστόσο, λόγω του αργού ρυθμού που διέπει συνήθως τους ρυθμούς των διαδικασιών στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση επισπεύδει τις πρωτοβουλίες για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου επικρατούν πλέον εκρηκτικές συνθήκες.
Το χρονοδιάγραμμα
Αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται, σύμφνωα με πληροφορίες, να ανακοινώσει τον προγραμματισμό της αλλά και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα περίπου 10.000 αιτούντων άσυλο, όπως έχει προσδιοριστεί ο συγκεκριμένος στόχος έως τα τέλη του έτους. Γνώμονας της κυβέρνησης παραμένει η αναλογικότερη δυνατή κατανομή των ανθρώπων στις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και η έγκαιρη ενημέρωση βουλευτών, δημάρχων και παραγωγικών φορέων, προκειμένου να εξουδετερώνονται εν τη γενέσει τους οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να εξαιρεθεί καμία περιφέρεια, ωστόσο «υπερφορτωμένες» περιοχές, όπως χαρακτηρίζονται π.χ. η Ηπειρος και η Κεντρική Μακεδονία, έχει προβλεφθεί να επωμιστούν πολύ λιγότερο βάρος από τις υπόλοιπες.
Σε κάθε περίπτωση, κομβικός αποδεικνύεται ο ρόλος του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, καθώς μόλις υποδειχθεί η τοποθεσία που θα κληθεί να υποδεχθεί ανθρώπους από τα νησιά, το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τις τοπικές Αρχές και μεριμνά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής είτε σε πόρους είτε σε υποδομές, ώστε να υπάρξουν τα απαιτούμενα αντισταθμιστικά οφέλη. Ακολούθως ενημερώνεται για το κονδύλι που θα απαιτηθεί ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος για τον συγκεκριμένο σκοπό έχει διαθέσιμο ένα ποσό από εθνικούς πόρους περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο, μάλιστα, θα επιχειρηθεί το συγκεκριμένο ποσό να κατανεμηθεί κατά τέτοιον τρόπο στους κωδικούς του προϋπολογισμού ώστε να διεκδικηθεί από την ΕΕ, προκειμένου να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα για την κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν να έχουν μετεγκαταστήσει έως το τέλος του έτους 10.000 ανθρώπους. Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεταφορά 5.000 ατόμων έως τις 20 Νοεμβρίου σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Πρόκειται για αιτούντες άσυλο με κατεξοχήν προσφυγικό προφίλ, στις περισσότερες περιπτώσεις για οικογένειες με γυναίκες και παιδιά.
Εως τα μέσα Δεκεμβρίου σχεδιάζεται, κατά τις ίδιες πηγές, η μετεγκατάσταση ακόμη 4.000 ανθρώπων -στην πλειονότητά τους προσφύγων- σε υφιστάμενες ανοιχτές δομές στις 13 περιφέρειες. Στη δεύτερη φάση του κυβερνητικού σχεδιασμού περιλαμβάνεται η δημιουργία ανοιχτών δομών αλλά και κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, που απαιτούνται ώστε να μεταφερθούν έως τον Φεβρουάριο του 2020 ακόμη 10.000 άνθρωποι από τα νησιά.
Αξιολόγηση και αλλαγές
Κρίσιμος για την αξιολόγηση των υπουργών αλλά και για πιθανές διορθωτικές κινήσεις σε δομές, αρμοδιότητες ή και πρόσωπα αναμένεται να είναι ο Ιανουάριος. Οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως διαμηνύουν πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αναμένονται προτού ο πρωθυπουργός μελετήσει τα στοιχεία από την αξιολόγηση του πληροφοριακού συστήματος «ΜΑΖΙ» -τίθεται σε επιχειρησιακή λειτουργία τον Δεκέμβριο- σχετικά με τις επιδόσεις των υπουργών βάσει των εξαμηνιαίων στόχων και δράσεων, που περιείχε ο φάκελος ο οποίος τους επιδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει, όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, ότι δεν έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη άποψη για πρόσωπα και καταστάσεις, καταγράφοντας στο μπλοκάκι του αδυναμίες και υστερήσεις στους πρώτους πέντε μήνες της νέας διακυβέρνησης. Μολονότι σε γενικές γραμμές ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ικανοποιημένος από την ετοιμότητα και τη συνέπεια των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τελειομανής ων ο ίδιος, έχει, κατά πληροφορίες, εντοπίσει περιπτώσεις -μεμονωμένες προς το παρόν- που δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν πλήρως στους ρυθμούς τους οποίους επιβάλλει στην κυβέρνησή του.
Η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι πως οι όποιες αλλαγές θα επικεντρωθούν κατά μείζονα λόγο σε επίπεδο δομών και αρμοδιοτήτων, αλλά και στον χαρακτήρα του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα -οι οποίες προσώρας δεν έχουν κλειδώσει- δεν αναμένονται πολλές και δεν θα παραπέμπουν σε ευρύτερη αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr