Τα κινεζικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ: Η σχέση Ελλάδας-Κίνας «παράδειγμα για την Ευρώπη»
Τα κινεζικά ΜΜΕ προσεγγίζουν την «ιστορική» επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα μέσα από σειρά διθυραμβικών άρθρων, ως «παράδειγμα» για ολόκληρη την Ευρώπη, βλέποντας παράλληλα τις ελληνοκινεζικές σχέσεις να εισέρχονται σε μια «νέα εποχή»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο editorial της, η εφημερίδα «China Daily» αναφέρεται στη σημασία της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για το πόσο θετική μπορεί να είναι για τις εμπλεκόμενες χώρες η κινεζική πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» (BRI), μια πρωτοβουλία που δέχεται έντονη κριτική από τη Δύση και τις ΗΠΑ ως παγίδα χρέους που αποσκοπεί στην εξαγορά πολιτικής επιρροής. Στο δημοσίευμά της, η «China Daily» υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για του λόγου το αληθές, επικαλείται ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας.
Σε ανάλογο πνεύμα, η εφημερίδα «Global Times» υποστηρίζει ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, η συνεργασία με την COSCO Shipping έδωσε τη δυνατότητα στο λιμάνι του Πειραιά να επεκταθεί και να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα μεγάλα λιμάνια όπως το Ρότερνταμ και το Αμβούργο να ανησυχούν για τον Έλληνα ανταγωνιστή τους.
Σύμφωνα με τους «Global Times», η υπόλοιπη ΕΕ μπορεί να αντιγράψει αυτού του είδους την επιτυχία, συμμετέχοντας στην BRI και αγνοώντας τη δαιμονοποίηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον των κινεζικών επενδύσεων.
«Η σχέση της Κίνας με την Ελλάδα εισέρχεται σε νέα εποχή» σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «China Daily», ενώ στην «China Daily Global» δημοσιεύεται άρθρο της πρέσβεως της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue, με την ίδια να υπογραμμίζει ότι τώρα που η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και η οικονομία της δείχνει πολλά υποσχόμενα σημάδια ανάπτυξης θα υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη διμερή συνεργασία.
Για «επίσκεψη-ορόσημο» κάνει λόγο από την πλευρά του, αναφερόμενος στην παρουσία του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, και ο πρώην πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Luo Linquan, με δηλώσεις του στο πρακτορείο XINHUA.
Απολύτως θετικά αξιολογεί τις εξελίξεις στις σινοελληνικές σχέσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang. Ο Κινέζος αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα Κινέζου προέδρου έπειτα από 11 χρόνια, αποτελεί ιστορική στιγμή για τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας που προωθεί παράλληλα και τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ευρώπης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt & Road (BRI).
Με τίτλο «Ελλάδα – λίκνο του δυτικού πολιτισμού» άρθρο του XINHUA παραθέτει γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία για την Ελλάδα, κύριους οικονομικούς δείκτες, στοιχεία για τουρισμό, καθώς και για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, με έμφαση στην πολιτική BRI και το διμερές εμπόριο για το οποίο καταγράφονται ανοδικές τάσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, και η «China Daily» κοιτάει «πέρα από τα όμορφα τοπία και τα μνημεία», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα, σε πολιτικό επίπεδο, υπήρξε ανέκαθεν καλός φίλος και καλός συνεργάτης της Κίνας στην ΕΕ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr