Σύριζα για Μαξίμου: Σκορπούν τον «κουμπαρά» των 37 δισ.
Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει δισεκατομμύρια στις τράπεζες, προχωρώντας ουσιαστικά σε μια νέα ανακεφαλαιοποίησή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε κανάλι της Κοζάνης ποιο είναι το πιο συχνό ερώτημα που του θέτουν οι πολίτες με τους οποίους συνομιλεί στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας, χωρίς να το πολυσκεφτεί, απάντησε πως ο κόσμος με τον οποίο έρχεται σε επαφή απορεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση παρέδωσε στους επόμενους «κληρονομιά» 37 δισ. -το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» της χώρας- και δεν χρησιμοποίησε μέρος αυτών για την ανακούφιση των πιο αδύναμων.
Στην Κουμουνδούρου σαφώς και πιστεύουν ότι άφησαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το πλεονέκτημα μιας οικονομίας που σταδιακά είχε αρχίσει να βρίσκει τα πατήματά της, κάτι που είχε αποτυπωθεί άλλωστε πολύ πριν από τις εκλογές, με τις αντιδράσεις των αγορών στην έξοδο της χώρας για την άντληση χρημάτων. Το εντυπωσιακό είναι πως το ερώτημα αυτό απευθύνεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργό και από προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του. Στη λογική πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε αντί να «φουσκώνει» τον κουμπαρά να αξιοποιήσει ένα μικρό τμήμα του επιστρέφοντάς το στην κοινωνία.
Η καθυστέρηση
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να δώσει δικαιώματα στους θεσμούς να πιστέψουν πως μετά την έξοδο από τα μνημόνια αρχίζει να ξηλώνει το πουλόβερ. Εξ αυτού του λόγου και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ σημείωσε ως στοιχείο κριτικής για την κυβέρνησή του ότι καθυστέρησε να δώσει στους πιο αδύναμους το πακέτο του προηγούμενου Μαΐου, αποδίδοντας την αστοχία της χρονικής στιγμής (πριν από τις ευρωεκλογές) και στις διαβουλεύσεις με τους έξω. Ενδεχομένως στην Κουμουνδούρου να θεωρούσαν ότι η ασφάλεια του «μαξιλαριού» μπορούσε να αποδώσει καρπούς σε μια επόμενη κυβερνητική θητεία. Αλλωστε, ως γνωστόν, ένα από τα σχέδια Τσίπρα ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% μέσα από την αξιοποίηση του κουμπαρά και τη δημιουργία ενός εγγυητικού λογαριασμού ύψους 5,5 δισ. που θα εξασφάλιζε τα απαιτούμενα ποσά σε περίπτωση που η χώρα δεν έπιανε τους στόχους.
Όλη αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει εκ νέου εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, εξ αφορμής πρωτοβουλιών και διαφαινόμενων κινήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη «διάθεση» αυτών των 37 δισ. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να δώσει δισεκατομμύρια στις τράπεζες, προχωρώντας ουσιαστικά σε μια νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, αίσθηση που εντείνεται μετά και την πρωτοβουλία της να προσφέρει ασυλία ακόμη και για υποθέσεις του παρελθόντος σε ανώτερα τραπεζικά στελέχη. Το θέμα κυριάρχησε στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες και μάλιστα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Κ. Μητσοτάκη με αυτό το αντικείμενο, ώστε να δοθούν απαντήσεις στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού». Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, παρότι δύο εβδομάδες πριν είχε σπεύσει να εμφανιστεί στη Βουλή και να απαντήσει -ως όφειλε άλλωστε- σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Το θέμα των χαριστικών διατάξεων για τράπεζες και τραπεζίτες πήρε νέα διάσταση όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε στον Ποινικό Κώδικα και ρυθμίσεις ούτως ώστε υπόδικοι τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες που ελέγχονται για ξέπλυμα να μπορούν να παίρνουν πίσω τα δεσμευμένα χρήματά τους, προτού υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, ακόμη και αν στη συνέχεια τους περιμένει καταδικαστική απόφαση. Σημειωτέον ότι επιστρέφονται με νόμο ποσά άνω του 1 δισ.!
Το δώρο
Το θέμα προσέλαβε μάλιστα διεθνείς διαστάσεις όταν τα «δώρα» της κυβέρνησης σε υπόδικους στηλιτεύθηκαν σε άρθρο των «Financial Times», που έκανε λόγο για οπισθοχώρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ζητήματα διαφθοράς. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια έντονη επιστολή διαμαρτυρίας αλλά και διάφοροι ισχυρισμοί από στελέχη της ΝΔ πως ούτε λίγο ούτε πολύ οι «FT» είναι φιλοσύριζα... Η Κουμουνδούρου, που έχει κάθε λόγο να συντηρεί το ζήτημα αυτό ψηλά στην ατζέντα της, προειδοποιεί ότι θα επανέλθει και μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να επανακαταθέσει την ίδια επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ώστε να αναγκαστεί να εμφανιστεί στη Βουλή και να δώσει σαφείς εξηγήσεις.
Τα ερωτήματα που τίθενται από την αξιωματική αντιπολίτευση συμπυκνώνονται στα ακόλουθα: Ποιοι είναι οι τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες που ευνοούνται από την αποδέσμευση ποσού πάνω από 1 δισ. ευρώ; Εναντι ποιου ανταλλάγματος προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση; Συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης να δώσει διευκρινίσεις για ποιους λόγους δεν περιλαμβάνει στη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας
Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
«Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr