Βενιζέλος: Τι θα γίνει αν δεν πληρώσει τον λογαριασμό το Λονδίνο μετά το Brexit
Δεύτερη παρέμβαση μέσα σε λίγες μέρες για τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη. Μετά το Thessaloniki Summit μίλησε σε κατάμεστη αίθουσα για το Brexit στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος της Νομικής του ΑΠΘ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με πολιτικές κυρώσεις θα πληρώσει η Μεγάλη Βρετανία αν αρνηθεί να τακτοποιήσει τον λογαριασμό μετά το Brexit προέβλεψε ο καθηγητής, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη για το Brexit και τις συνταγματικές και πολιτικές διαστάσεις του στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μαθημάτων Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ όπου διδάσκει.
«Δεν υπάρχει μηχανισμός που θα διαγνώσει, θα καταγνώσει και θα εκτελέσει τις όποιες εμπορικές συμφωνίες. Θα πληρώσει κάπου άλλου η Μεγάλη Βρετανία» είπε ο κ Βενιζέλος, σχεδόν 20 μέρες πριν τις πρόωρες εκλογές στο Λονδίνο που θα κρίνουν εν πολλοίς και την τύχη του Brexit, και συμπλήρωσε ότι η μοναδική πρακτική λύση αν δεν πληρώσει το λογαριασμό -επειδή θα τιμήσει τη Συμφωνία- είναι η επιβολή πολιτικών κυρώσεων γιατί κατά τα λοιπά το Λονδίνο ετεροδικεί. Όπως εξήγησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Βρετανία φέρεται, όπως φέρεται, λόγω του μεγέθους της και επειδή έχει ζωτικό χώρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο για την επίλυση ζητημάτων που θα προκύψουν από το Brexit θα πάμε στην θεωρία του state immunity (θεωρία κρατική ασυλίας- αφορά την προστασία που παρέχεται σε ένα κράτος από το να δικαστεί σε δικαστήρια άλλων κρατών). Όπως είπε, θα ανοίξει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση γιατί είναι μια θεωρία που έχει γίνει δεκτή από το Δικαστήριο της Χάγης, έχει γίνει δεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - δεν έχει γίνει δεκτή όμως από κάποια εθνικά συνταγματικά δικαστήρια όπως το Ιταλικό στην περίπτωση των ελληνικών επανορθώσεων και αυτό είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στο εθνικό Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο το οποίο είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.
Βενιζέλος: «Η Ευρώπη φοβάται τους λαούς της»
Αναφερόμενος στα ζητήματα που ανοίγει το Brexit ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι φέρνει την Ε.Ε. αντιμέτωπη με το θεμελιώδες δίλημμα: Η επιλογή που μας συμφέρει είναι η κοινή πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή το μοντέλο του εθνικού κράτους αναβιώνει και πρέπει να πορευτούμε με αυτό.
Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα που δημιουργείται με το Brexit, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι αμφισβητούνται όλα τα αυτονόητα και κυρίως η σχέση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τη δημοκρατία. «Η Ευρώπη με αφορμή το Brexit δείχνει ότι φοβάται τους λαούς της. Κάθε φορά που έχουμε εκλογές -όχι δημοψήφισμα που είναι μια ακραία εκδοχή της δημοκρατικής άμεσης έκφρασης του εκλογικού σώματος- υπάρχει μία αγωνία αν θα επικρατήσουν οι συστημικές δυνάμεις, οι πιστές στην Ευρωπαϊκή ιδέα ή αν θα έχουμε άνοδο των ακροδεξιών-αντισυστημικών δυνάμεων. Κάθε φορά παντού από την Αυστρία και τη Γερμανία, την Ολλανδία την Ιταλία, την Ελλάδα υπάρχει ένας φόβος ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να κινείται ερήμην των λαών της πρόσθεσε.
Ένα τρίτο ζήτημα που βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από το Brexit είναι η αμφισβήτηση του κράτους δικαίου γιατί υπάρχουν σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο κράτη στα οποία αναπτύσσεται η αυταρχική δημοκρατία και δεν είναι μόνο η Ουγγαρία, η Πολωνία, αλλά σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Μάλτα, η Σλοβακία και η Ρουμανία.
Τέταρτο ζήτημα που αναδεικνύεται με την επικείμενη αποχώρηση των Βρετανών είναι η ύπαρξη ενός σοβαρού προβλήματος Δύσης και Δυτικότητας. «Έχουμε μία αμφισβήτηση της έννοιας της Δύσης» είπε.
Ελευθεριάδης: «Το δημοψήφισμα για το Brexit δεν είχε καμία νομική ισχύ»
Για τη διαδικασία του Brexit, όπως αυτός τη βιώνει νομικά στη Μεγάλη Βρετανία όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο kαθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης, κάνοντας ειδική αναφορά στο Βρετανικό Σύνταγμα.
«Μπορεί να είναι άγραφο το Βρετανικό Σύνταγμα, είναι όμως τυπικό. Έχει υψηλές αρχές οι οποίες είναι εντελώς παράλληλες με αυτές που έχουμε εμείς στο δικό μας Σύνταγμα» είπε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Ελευθεριάδης.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής της Οξφόρδης, η διακοπή των εργασιών του Βρετανικού Κοινοβουλίου -χωρίς καμία αιτιολογία- είναι μοναδική τα τελευταία εκατό χρόνια στη χώρα και έγινε ξεκάθαρα επειδή ο Μπόρις Τζόνσον είχε χάσει την πλειοψηφία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μετά από 4-5 απανωτές ψηφοφορίες. Ο κ. Ελευθεριάδης ο οποίος αρθρογραφεί συχνά κατά του Brexit τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν είχε καμία νομική ισχύ, ήταν μόνο συμβουλευτικό, ενώ δεν ξεκαθάριζε εάν το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε. μια σχέση τύπου Καναδά, Ελβετίας κ.α.
Σκουρής: Η συμφωνία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας παρουσιάζει πρόβλημα
Από την πλευρά του ο oμότιμος καθηγητής στη Νομική ΑΠΘ πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ Βασίλης Σκουρής παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μία μεγάλη προσφορά στον Κάμερον για να κερδίσει το δημοψήφισμα και εκτίμησε ότι μάλλον θα επέλθει το διαζύγιο.
«Κανείς, όμως, δεν ξέρει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της Συμφωνίας, Αν θα είναι ένα μαλακό ή ένα σκληρό Brexit. Είναι μια σισύφεια προσπάθεια που γίνεται καθώς θα πρέπει να ρυθμιστούν πράγματα μετά από 40 χρόνια γάμου» είπε ο κ. Σκουρής και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατον να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες και θέματα σε μια συμφωνία. Η Συμφωνία αποχώρησης παρουσιάζει πρόβλημα. Ουσιαστικά διαδικασία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει για το Brexit».
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρή, οι Βρετανοί θέτουν σε αμφιβολία αν θα έχει αρμοδιότητα το δικαστήριο της Ε.Ε. το μονοπώλιο της ερμηνείας αυτής της Συμφωνίας». Παράλληλα αναφέρθηκε στο άρθρο 50 που ρυθμίζει τα περί μονομερούς αποχώρησης ενός μέλους.
Ματζούφας: Το Brexit είναι η μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Ματζούφας, εξήγησε ότι ο Βρετανικός ευρωσκεπτικισμός στηρίζεται σε μια διάχυτη αντίληψη ότι έχουν ένα πολύ σημαντικό έθνος και εκτιμούν ότι οι Βρετανικοί θεσμοί είναι πιο ισχυροί από τους Ευρωπαϊκούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ το δημοψήφισμα παρήγαγε μια πιο ισχυρή πολιτική δεσμευτικότητα παρά νομική δεσμευτικότητα. Χαρακτήρισε ότι είναι η πιο μεγάλη, κορυφαία και απρόβλεπτη θεσμική αλλαγή που αφορά τις τύχες ενός κράτους μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεδομένου ότι θα πρέπει να λυθούν με διμερείς αποφάσεις μεταξύ κρατών και Ε.Ε. μια πορεία 44 ετών και 12.000 νόμων. «Οι Άγγλοι εκεί που ζούσαν στον μύθο της αυτοκρατορίας τους, θα αναγκαστούν και αυτοί να αποκτήσουν ένα Σύνταγμα κατά τω Ηπειρωτικών κρατών» κατέληξε.
Χρυσόγονος: Λείπει η ευρωπαϊκή συλλογική ταυτότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο
Για έλλειψη ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. η οποία είναι αισθητή περισσότερο από αλλού, έκανε λόγο ο καθηγητής και ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Brexit δεν είναι τελειωμένο. «Είναι αμφίβολο αν και πότε θα εξέλθει η Βρετανία από την Ένωση. Πάντως είναι σίγουρο πως αν εξέλθει οι όροι με τους οποίους θα εξέλθει θα είναι χειρότεροι από τους όρους της συμμετοχής της στην Ένωση. Διαφορετικά θα ήταν αυτοκαταστροφικό για την ίδια την Ένωση να δώσει στους Βρετανούς καλύτερους όρους από την συμμετοχή. Θα πρέπει να κατανοήσουν οι ίδιοι οι Βρετανοί πως αυτό είναι δύσκολο να συμβεί» είπε ο κ. Χρυσόγονος.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε το πρόσφατο παρθενικό ταξίδι αεροπλάνου από την Αγγλία προς το Σίδνεϊ, πτήση που κράτησε 19 ολόκληρες ώρες. «Πρόκειται για τη μακρύτερη σε διάρκεια απευθείας πτήση στον κόσμο» τόνισε σχολιάζοντας ότι οι δεσμοί των Βρετανών με την Αυστραλία είναι ισχυρότεροι από ό,τι με τη Γαλλία, και για τον λόγο αυτό δεν έχουν πρόβλημα να μπουν σε ένα κλουβί και να ταξιδέψουν για 19 ολόκληρες ώρες
Παρών, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς και συντόνισε ο κ. Βενιζέλος ήταν ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουκιάδης, και ο πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr