Προϋπολογισμός 2020: Χαμηλοί τόνοι για έξτρα παροχές φέτος - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στρατηγική χαμηλών τόνων για το «κοινωνικό μέρισμα» που θα προκύψει από την υπεραπόδοση του φετινού προϋπολογισμού κρατά το οικονομικό επιτελείο, χωρίς όμως να αποκλείονται εν τέλει, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θετικές εξελίξεις στον τομέα αυτό. Στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή προκύπτει δημοσιονομικός χώρος 436 εκατ. ευρώ, αλλά οριστικές αποφάσεις για το εάν αυτός θα είναι ο τελικός δημοσιονομικός χώρος αλλά και ποιες ακριβώς έξτρα παροχές ή ελαφρύνσεις γίνουν δεν αναμένονται πριν υπάρξει πλήρης εικόνα των στοιχείων για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου και σίγουρα τον τελικό λόγο θα τον έχει ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πνεύμα στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως «πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε» ενώ ως προς τη γενικότερη στρατηγική τονίζουν αφενός πως η λογική της αχρείαστης λιτότητας δεν είναι η λογική αυτής της κυβέρνησης, αφετέρου πως οποτεδήποτε, με απόλυτη ασφάλεια, προκύπτει δημοσιονομικός χώρος θα διοχετεύεται στο μεγαλύτερο ποσοστό σε επιπλέον ελαφρύνσεις στη φορολογία προς όφελος των ασθενέστερων αλλά και της μεσαίας τάξης, αναφέροντας ενδεικτικά πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί όπως η η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση και επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις.
Ο δημοσιονομικός χώρος 436 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό δεν συμπίπτει απαραίτητα με το εύρος των πρόσθετων παροχών που θα γίνουν, καθώς πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μαξιλάρι ασφαλείας, να καλυφθούν εν μέρει υποχρεώσεις ΥΚΩ προς τη ΔEH (περίπου 150 εκατ. ευρώ) να ληφθεί μέριμνα για τυχόν άλλες έκτακτες δαπάνες. Την ίδια ώρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι σε εξέλιξη μια νέα επισκόπηση των ανώτατων οροφών δαπανών, για να μην υπάρχουν πάλι περιπτώσεις υποεκτέλεσης εξαιτίας της αδυναμίας απορρόφησης συγκεκριμένων δαπανών, ενώ μένει να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους περίπου 10-11 δισ. ευρώ. Μόλις όλες αυτές οι παράμετροι αρχίζουν να είναι πιο ξεκάθαρες θα αρχίσει να «φαίνεται» και το νέο «μέρισμα» που θα δοθεί φέτος πιθανόν με ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό μέσα στο Δεκέμβριο.
Δύο νομοσχέδια στον προθάλαμο
Την ερχόμενη εβδομάδα εν τω μεταξύ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ενσωματώνει συνολικά όλες τις ελαφρύνσεις που περιέχονται στον προϋπολογισμό χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις σε ορισμένα πεδία που βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό διερεύνηση, μεταξύ αυτών και τι μέλλει γενέσθαι με τη φορολογία των ομολόγων.
Στον προθάλαμο βρίσκεται και το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη λειτουργία του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως αφού οι εποπτικές Αρχές, ΕΚΤ και ESM στις οποίες έχει αποσταλεί το νομοσχέδιο ολοκληρώσουν τη γνωμοδότησή τους.
Συνολικά, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020, ο Ηρακλής και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Την ερχόμενο εβδομάδα το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί και η αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ ενώ όσονα φορά στην εκδοτική δραστηριότητα του επόμενου έτους μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του 2020 που σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του περσινου.
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, μέγεθος το οποίο δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο που δημιουργεί περιθώριο 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του 3,5%. η ανάπτυξη αναμένεται στο 2% για φέτος και 2,8% του ΑΕΠ για το 2020, και η ανεργία στο 14% τον επόμενο χρόνο.
Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% στηρίζεται και σητν εκτίμηση για άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,6% και στη σημαντική αύξηση 13,4% στις επενδύσεις. Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 167% του ΑΕΠ το 2020, από 173,3% φέτος ενώ για τον επόμενο χρόνο αναμένονται 2,44 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, «ο Κρατικός Προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας έχει θετική δυναμική. Δυναμική η οποία σταθεροποιείται, βελτιώνεται και κεφαλαιοποιείται. Η ελληνική οικονομία, μετά από μακρόχρονη περιπέτεια λόγω σφαλμάτων, ημών και άλλων, φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωτο. Βέβαια, μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υφίστανται. Αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν. Γι’ αυτό δεν θριαμβολογούμε! Επιβάλλεται και προσπαθούμε να κρατήσουμε γερά, χωρίς ταλάντευση, το τιμόνι του εθνικού σκάφους, για να ολοκληρώσουμε την τελευταία δύσκολη στροφή. Και θα το πράξουμε, χωρίς προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ελιτισμούς.
Ο στόχος για ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή επιβάλλει κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά από όλους. Επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, συναίνεση και ρεαλισμό. Απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης. Για να διαμορφώσουμε το νέο, σύγχρονο, εγχώριο ολιστικό υπόδειγμα. Υπόδειγμα που μπορεί να ωθήσει την οικονομία και την κοινωνία σε έναν ενάρετο κύκλο ευημερίας για όλους τους πολίτες, σε μία ισχυρή Ελλάδα».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr