Ενταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
«Δεν υπάρχει νομιμοποίηση στην Τουρκία για υπογραφή μνημονίων» τόνισε ο Δένδιας – Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου (vid)🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την απόφαση Ελλάδας και Αιγύπτου να επιταχύνουν τις συζητήσεις για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, ανακοίνωσαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.
Όπως είναι γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε εκτάκτως επίσκεψη στο Κάιρο, μετά την «εμπρηστική» υπογραφή “μνημονίου κατανόησης” για την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Οι κύριοι Δένδιας και Σούκρι εκτίμησαν ακόμη πως ο κ. Sarraj που υπέγραψε το μνημόνιο εκ μέρους της Λιβύης, δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο, ενώ σημείωσαν πως οι υπογραφείσες συμφωνίες λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή.
Δείτε ολόκληρη τη δήλωση που έκανε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Σάμεχ Σούκρι: «Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.
Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.
Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο για τη Λιβύη είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο
Το απόγευμα της Κυριακής ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη.
«Η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο», όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv η ανταποκρίτριά του, Μαρία Ζαχαράκη, στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Στην ουσία, η συγκεκριμένη τουρκική ανακοίνωση απαντά και στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο που έκαναν δηλώσεις μετά την υπογραφή μνημονίου της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τσαβούσογλου: Στη Μεσόγειο δείχνουμε τη δύναμή μας και με πράξεις και με διπλωματία
Η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή στη Μεσόγειο και στην πράξη και στα λόγια, δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «χαζή» την αλληλεγγύη της Ευρώπης απέναντι στην Κύπρο, την οποία «κακομαθαίνουν», όπως είπε.
«Σήμερα στην ανατ. Μεσόγειο όσοι δεν θέλουν να μοιραστούν το φυσικό πλούτο των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας, εμπιστεύονται την Ε.Ε. Μέσα στην Ε.Ε. υπάρχει μία χαζο-αλληλεγγύη, λόγω της ιδιότητας του μέλους (της Κύπρου) και μόνο. Είναι μια αλληλεγγύη προς λάθος κατεύθυνση».
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της»
Νωρίτερα, σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε από το βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων» είπε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας τη στήριξη του ΕΛΚ όπως εκφράστηκε και από τις τοποθετήσεις των στελεχών του στο συνέδριο.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα πως ανάλογη στάση θα ζητήσει και από το ΝΑΤΟ στην μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr