Είμαι «παρών» - Το «μήνυμα» Σαμαρά στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Ο Αντώνης Σαμαράς διεκδικεί για τον εαυτό του έναν ρόλο πιο ενεργό από αυτόν που έχει μέχρι στιγμής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δυστυχώς για τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν εξελίχθηκε όπως το περίμεναν. Η «φωτιά» που άναψε ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του ήταν πολύ πιο ισχυρή από το μήνυμα που προσπάθησε να στείλει το Μαξίμου στην ελληνική κοινωνία.
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματος όσο και προς το δυσαρεστημένο -λόγω προσφυγικού/μακεδονικού- συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ.
Ο Α. Σαμαράς βρέθηκε στο Συνέδριο με σκοπό να ξεδιπλώσει πλήρως την ατζέντα του. Και φαίνεται πως τα κατάφερε απολύτως, αφού η παρέμβαση του κέρδισε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo. Το προσφυγικό και το μακεδονικό αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος του πολιτικού μανιφέστου που παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός.
Αυτή ακριβώς η σύμφυση προσφυγικού/μακεδονικού διά στόματος Α.Σαμαρά αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους «κεντρώους» του κόμματος. Εδώ και καιρό έχουν αντιληφθεί πως η μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας από τη λαϊκίστικη προεκλογική ρητορική, στη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθημερινά μπροστά της ως κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει, αντικειμενικά, χώρο στην άκρα δεξιά, που, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να καλυφθεί από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.
Αυτό το κενό εκτιμούν ότι προσπαθεί να καλύψει ο Α.Σαμαράς. Όπως αναφέρουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, οι τελευταίοι μήνες δεν κύλησαν όπως τους σχεδίαζε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον επέλεξε για τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου, δεν του «προσέφερε» το «κεφάλι» του Αλέξη Τσίπρα που τόσο επιθυμούσε στην προανακριτική για τη Novartis, ενώ μοιάζει απίθανο να τον προτείνει και για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δεν είναι λίγα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που πιστεύουν ότι ο Α.Σαμαράς, ξεδιπλώνοντας στο Συνέδριο την ατζέντα του, θέλησε να υπενθυμίσει στο Μαξίμου ότι είναι εδώ και ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει σύντομα την ενεργώ πολιτική. Τα ίδια πρόσωπα, μάλιστα, αναφέρουν ότι θέλησε να αποδείξει ότι παραμένει ισχυρός σε επίπεδο συσχετισμών και μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι «αέρα» στα ακροδεξιά «πανιά» του έδωσε και το παρατεταμένο χειροκρότημα που κέρδισε από του παρευρισκόμενους στην αίθουσα. Όλες του οι αναφορές σε «λαθραίους» ανθρώπους και οι αναφορές του στο «μακεδονικό», προκάλεσαν ενθουσιασμό στους Συνέδρους. Το «μανιφέστο» Σαμαρά προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η εκτίμηση που υπάρχει στο μητσοτακικό (και όχι μόνο) στρατόπεδο είναι ότι στην παρούσα φάση ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με την ηγεσία. Φαίνεται, όμως, ξεκάθαρα ότι διεκδικεί για τον εαυτό του έναν ρόλο πιο ενεργό από αυτόν που έχει μέχρι στιγμής.
Επίσης, προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω τους «σαμαροφυλακές». Όχι μόνο εκείνους που βρίσκονται εντός της ΝΔ, αλλά και εκείνους που εγκατέλειψαν το κόμμα από την ημέρα που κέρδισε την εσωκομματική αναμέτρηση ο Κ. Μητσοτάκης. Όπως φαίνεται, ο Α.Σαμαράς ζητεί επί της ουσίας από τους οπαδούς του να βρίσκονται με το «όπλο» παρά πόδα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr