Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο
Μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση των δύο - Αποχώρησε χωρίς δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Περίπου μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε με καθυστέρηση λόγω του δείπνου που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, η πρώτη φράση που είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο, ήταν: «Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ». «Το ξέρω», απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός προσήλθε στην συνάντηση με ανοιχτά χαρτιά και συγκεκριμένες θέσεις για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι η τουρκική τακτική και οι προκλήσεις μόνο σε αδιέξοδα οδηγούν τις δύο χώρες.
Τα παγωμένα βλέμματα Μητσοτάκη-Ερντογάν
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν βαρύ και υπήρχαν παγωμένα βλέμματα μεταξύ των δύο, καθώς τέθηκε εξαρχής επί τάπητος η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους, που επί της ουσίας εγείρει ζητήματα ευθείας αμφισβήτησης μέρους των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι εξ ανατολών γείτονές μας για μια ακόμη φορά ακολούθησαν την τακτική του «ζητάω περισσότερα για να πάρω μετά από διαπραγμάτευση αυτά που επιθυμούσα από την αρχή».
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν μεταξύ των δύο ηγετών. Καθισμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλον σε ένα παραλληλόγραμμο ξύλινο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν πλαισιωμένοι από υπουργούς και συνεργάτες τους, όπως ζήτησε η τουρκική πλευρά. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόρδας.
Ε.Ε. εναντίον Τουρκίας: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα
Η συνάντηση έγινε εν μέσω αντιδράσεων από ΕΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Μόσχα για το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα. Η Ε.Ε. διά της Κομισιόν ζητεί την άμεση δημοσιοποίηση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
«Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ. Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμαναν πως στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr