Οι δυο επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Oι επιστολές στον ΟΗΕ για την άκυρη και κακόπιστη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής γραμμής, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πράττει το αυτονόητο και «απορρίπτει τη συμφωνία αυτή (σ.σ.: μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης). Η σύναψη της συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τη συμφωνία των δύο όμορων κρατών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δύο επιστολές στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα για την ειρήνη στην περιοχή. Η μία επιστολή στάλθηκε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και η άλλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
«Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.
Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» τόνισε ο κ. Πέτσας.
«Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα» είπε.
Η χώρα μας απορρίπτει τη συμφωνία αυτή. Η σύναψη της συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» κατέληξε.
Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «είναι ένα θέμα εθνικό, που έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Πέτσας απάντησε πως η συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου θα έχει μία ευρύτερη ατζέντα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά θέματα. Έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα που θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για αστυνομική βία κατά πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ που κατάφερε, όπως σημείωσε, οι δύο διαδηλώσεις να κυλήσουν με τρόπο υποδειγματικό. «Καταδικάζουμε κάθε αυθαιρεσία από κρατικό όργανο», επισήμανε για να συμπληρώσει πως η ελληνική πολιτεία έχει μία συνέχεια. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τα μέσα του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 η αρμόδια επιτροπή διερεύνησε 262 περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Δεν ανακαλύπτουμε τώρα την αυθαιρεσία. Η ΕΛΑΣ ήδη έχει καλέσει τους πολίτες να πουν τις καταγγελίες τους. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ», υπογράμμισε.
Τέλος, για το μεταναστευτικό ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ελέγξει τις ροές στον Έβρο.
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr