Παπανδρέου: Πρέπει να πάμε στη Χάγη για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η προσφυγή προβλέπεται στα συμπεράσματα του Ελσίνκι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως προβλέπεται στα συμπεράσματα του Ελσίνκι, τάχθηκε μέσω του euronews ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του με το να «αιωρείται» το θέμα και να παραμένει εκκρεμές, επισημαίνοντας ότι ακριβώς αυτό το γεγονός είναι που αποτελεί πηγή εντάσεων. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ήδη καλέσει την Τουρκία σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, ενώ «το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τις νομολογίες που υπάρχουν διεθνώς, θα βγάλει μια δίκαιη απόφαση που θα ορίζει ποια είναι η έκταση της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και ποια της Τουρκίας». Κατά τον τρόπο αυτό, προσέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αμφότερες οι χώρες «θα αποδεχθούν μια τέτοια λύση που θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της ουσιαστικής ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή».
Ερωτηθείς για το αν η κλιμακούμενη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να οδηγήσει σε νέα Ίμια, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι το πλαίσιο που διαμόρφωσε η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τουρκία για να αποφευχθούν νέες εντάσεις είναι αυτό που δεσμεύει και την ΕΕ στις σχέσεις της με την Τουρκία και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αξίες, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στην καλή γειτονία. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική την αυστηρή και σαφή διατύπωση όσων είπε η ΕΕ για τα τουρκολυβικά μνημόνια, καταλήγοντας ότι «οι θέσεις της ΕΕ και η αλληλεγγύη της προς τα κράτη μέλη είναι ακριβώς αυτό που θα βοηθήσει στο να μην υπάρχουν νέες εντάσεις ή και θερμά επεισόδια».
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως αυτά τα σενάρια είναι που αναδεικνύουν τη σημασία του Ελσίνκι, αλλά και της Συνθήκης της Λισαβόνας, διότι έδωσαν το πλαίσιο ειρηνικής διευθέτησης βάσει του διεθνούς δικαίου διαφορών όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
Όσον αφορά δε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως η ενσωμάτωση των εν λόγω χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό που θα βγάλει την περιοχή από τη λογική της αναζήτησης πάτρονα, ενώ τάχθηκε κατά της συνέχισης του βέτο προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να τους δοθεί το μήνυμα του ανήκειν στην ΕΕ, όπως είχε γίνει και στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003.
Πηγή: euronews.com
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr