Μητσοτάκης από ΗΠΑ κατά Ερντογάν: Γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
«Δείτε τον χάρτη, δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Kυριάκος Μητσοτάκης μιλησε στο think tank που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης «γελοία» τονίζοντας πως γι' αυτή δεν υπάρχει καμία νομική βάση και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η τριμερής συμφωνία δεν αποκλείει την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη, δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από την έντονα αντιαμερικανική ρητορική έκανε στροφή 180 μοιρών σχετικά με την στάση του απέναντι στις ΗΠΑ, όμως δεν κατάφερε να εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών. «Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παράλειψε να τονίσει πως η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την δεκαετία του '50, μέλος της ΕΕ και του Σένγκεν.
«Πολεμήσαμε μαζί σε πολέμους και όταν κοιτάς αυτό το κομμάτι του κόσμου, την ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Η συμφωνία EastMed είναι μια συμφωνία ορόσημο για την περιοχή και δίνει νέα σημασία για τις ΗΠΑ στην περιοχή. Η Ελλάδα θέλει συνεργασία με τις ΗΠΑ σε οικονομία, ενέργεια, παιδεία και κλιματική αλλαγή. Είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος σε μια εποχή αναταράξεων» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας είπε: «Αντιμετωπίζω τα ζητήματα σχετικά με την Κίνα με ευελιξία και επιδεξιότητα. Ελλάδα και Κίνα έχουν συνάψει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες - για παράδειγμα η επένδυση που πραγματοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά. Ελλάδα και Κίνα έχουν πολιτιστικούς δεσμούς. Η Κίνα διαθέτει μια μεγάλη αγορά που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας. Οι σχέσεις μας εδράζονται σε ορθά δομημένες συμφωνίες».
«Χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και σίγουρα αποκλιμάκωση της έντασης» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράν, ενώ τόνισε πως ο διάλογος ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει ανοικτός, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Αναφερόμενος στην οικονομία και τις επενδύσεις, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Ψάχνουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και νομίζω σύντομα θα έχουμε νέα, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε, επίσης, ότι το πλεόνασμα του 3,5% ήταν ένα εργαλείο των δανειστών, όταν «δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αυτά τώρα έχουν αλλάξει, είπε. Θέλουμε υποστήριξη ΔΝΤ και συνεχίζουμε συζήτηση με Ευρώπη. Το 80% του υπέρ πλεονάσματος θα πάει σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο σε στήριξη φτωχότερων». «Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις», είπε, «όχι γιατί μας πιέζουν οι δανειστές, αλλά γιατί εμείς πιστεύουμε σε αυτές».
Μεγάλο μέρος αφιέρωσε ο Κ. Μητσοτάκης για το προσφυγικό. Όπως είπε «το ζήτημα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα. Αν δεν δράσει η ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να κοπεί στα δύο η Ευρώπη». Είπε πως ανυπομονεί να παρουσιάσει η νέα ηγεσία της Κομισιόν το σχέδιό της για το πώς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας. «Είναι άδικο να αφήνουμε το πρόβλημα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος κι εδώ η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν τα πήγε πολύ καλά» πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουμε αλλάξει και κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια και την νομοθεσία για το άσυλο. Για τους ανθρώπους των οποίων οι αιτήσεις δεν εγκρίνονται, πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, με βάση την συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ. Τα νησιά μας δέχονται πιέσεις κι εμείς χτίζουμε υποδομές στα νησιά για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ. «Θέλουμε την υποστήριξη των ΜΚΟ, αν και κάποιες υπονομεύουν την διαδικασία. Το Λιμενικό μας κάνει φανταστική δουλειά, προστατεύοντας τα σύνορά μας και σώζωντας ζωές. Θα σώσουμε οποιονδήποτε κινδυνεύει να πνιγεί αλλά δεν είμαστε κέντρο υποδοχής». Μάλιστα έστειλε και ένα μήνυμα στους λαθροδιακινητές: «Αν στείλετε ανθρώπους στην Ελλάδα που δεν έχουν δικαιώματα ασύλου θα γυρίσουν πίσω κι απλά θα χάσετε τα λεφτά σας».
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Έχουμε ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως το ζήτημα των προϊόντων που φέρουν την ετικέτα «Μακεδονικά». Εμείς στηρίξαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος, ωστόσο το αποτέλεσμα απείχε κατά πολύ αυτό που περιμέναμε, καθώς η Ε.Ε. εντόπισε σημεία που η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επανεξετάσει, ώστε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σχολιάζοντας το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Ζούμε ήδη τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει τώρα και το ζούμε. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Αυστραλία. Πρέπει να προστατευθούμε με κάθε τρόπο απέναντι στην κλιματική αλλαγή, συνεπώς θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια επιθετικότερη πολιτική απέναντί της. Στο πλαίσιο αυτό, κινείται η πολιτική μας για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028, ώστε να κάνουμε μια μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πλέον αυτές να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας. Για να υλοποιηθούν τέτοιες πολιτικές, θα πρέπει οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη να κάνουν χρήση σημαντικών οικονομικών εργαλείων, με σκοπό να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr