Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Αφετηρία με 180 ψήφους - Ποια είναι η διαδικασία
Πώς διαγράφεται, έως τώρα, η εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι ορίζει το Σύνταγμα - Ποια είναι η διαδικασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
«Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού». Αυτό ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος όπου ανακοίνωσε την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ως διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επικοινώνησε με την κυρία Σακελλαροπούλου το μεσημέρι της Τετάρτης και της έκανε γνωστή την απόφασή του. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας του έκανε γνωστή την απόφασή του, ενώ τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.
Μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ίδια δήλωσε στο ΑΠΕ: «Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.
Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».
Με τα τωρινά δεδομένα οι 180 ψήφοι φαντάζουν ως η αφετηρία για την εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα καθώς απ' ό,τι φαίνεται πέραν του κυβερνώντος κόμματος, την υποψηφιότητά της θα στηρίξει και το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει πολύ δύσκολο να την υπερψηφίσει, το ΚΚΕ είναι δεδομένο ότι θα την καταψηφίσει ακολουθώντας την πάγια τακτική του σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρνητική στάση θα κρατήσει η Ελληνική Λύση, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης το ΜέΡΑ 25 θα ξεκαθαρίσει τη στάση του.
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη διάλυση της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Έτσι λοιπόν με τη νέα διάταξη, ισχύει ότι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων από τις 300 ψήφους του Σώματος στις δύο πρώτες εκλογικές διαδικασίες, ενώ στη συνέχεια θα χρειαστούν 180 ψήφοι.
Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:
Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε 5η ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία δηλαδή ακόμα δηλαδή και με 75 ψήφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει -προς ώρας- το προεδρείο της Βουλής για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της εκλογικής διαδικασίας, ωστόσο οι περισσότεροι την τοποθετούν εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου (22/1).
Να σημειωθεί ότι κατά το Σύνταγμα καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών είναι η 12η Φεβρουαρίου, ένας μήνας πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Μαξίμου για Σακελλαροπούλου: «Ενωτική, προοδευτική, αξιοκρατική»
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές «μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση».
Όπως σημειώνουν είναι μια επιλογή:
«-Ενωτική. Επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.
-Προοδευτική. Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή, που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
-Αξιοκρατική. Με την απόφασή του, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του αφήνει το δικό του αποτύπωμα στη νέα εποχή. Και η επιλογή ενός νέου προσώπου και μάλιστα γυναίκας σε αυτή τη θέση, είναι μια από τις λίγες κινήσεις με τόσο έντονο συμβολισμό. Γιατί, η νέα Πρόεδρος συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα».
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτει από χέρι την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και θεωρεί ότι η επιλογή της θα πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα στα αρμόδια όργανα.
Για την ακρίβεια το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί μία διευρυμένη σύσκεψη (πρωινός καφές και προεδρείο κοινοβουλευτικής ομάδας) υπό τον Αλέξη Τσίπρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ούτως ώστε με ψυχραιμία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλήξει στις αποφάσεις του σε σχέση με την πρόταση για την υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι ένα πρόσωπο που μάς βάζει σε δεύτερες σκέψεις» αναφέρουν αρμόδιες κομματικές πηγές θυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου για την ηγεσία του ΣτΕ, απόφαση που πέρασε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.
Το ΚΙΝΑΛ βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Μπολάκη για το OPEN TV, κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ βλέπουν με θετικό μάτι την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι προφανές ότι ένας δικαστικός δεν μπορεί να έχει κομματική ταυτότητα», τονίζουν στο OPEN TV. Ακόμη, με βάση το ρεπορτάζ του OPEN TV, ένα δεύτερο ζητούμενο για το οποίο η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει θετικά την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου είναι ότι είναι γυναίκα, μιας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επίσης, είναι γυναίκα.
Η κυρία Γεννηματά, σε πρόσφατη συνέντευξή της, είχε πει ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο «παρών» στην κρίση. Πάντως, μιλώντας στο OPEN TV ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την Πέμπτη θα κάνουμε κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας με το πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ υπό τη Φώφη Γεννηματά και εκεί θα συζητήσουμε τι θα κάνουμε. Θα αποφασίσουμε και στη συνέχεια θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας».
ΚΚΕ: O θεσμός του ΠτΔ επικυρώνει αντιλαϊκές κατευθύνσεις
Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει - ούτε τώρα επικεντρώνει - στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Το απόγευμα της Πέμπτης η τοποθέτηση του ΜέΡΑ 25
Αργά αύριο το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές.
Ελληνική Λύση: «Αριστεροφοβία» της κυβέρνησης
«Όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν την δήλωση "ό,τι νά ΄ναι"!» ανέφερε σε δήλωσή της η Ελληνική Λύση. «Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την "αριστεροφοβία" της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ' όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού "ζυγίσουμε" το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ποιος εισηγήθηκε την Σακελλαροπούλου
Η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους συναδέλφους της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV η δικαστική συντάκτρια Σοφία Φασουλάκη, τον Οκτώβριο του 2018, καταχειροκροτήθηκε όταν και επελέγη στη θέση της προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Η κ. Σακελλαροπούλου επελέγη σε αυτή τη θέση με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για τις φήμες που την ήθελαν να προτείνεται για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εκείνη απέφευγε να απαντήσει λέγοντας ότι είναι κάτι το οποίο της φαίνεται πολύ μακρινό και ένα τεράστιο βάρος που δεν μπορεί να υπηρετήσει.
Η πρόταση Γεραπετρίτη
Σύμφωνα με τον προιστάμενο του πολιτικού τμήματος του Open TV Σωτήρη Σταθόπουλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή ήθελε μία γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κ. Σακελλαροπούλου δεν προέρχεται από την Κεντροδεξιά και θεωρείται μία υπερκομματική και ενωτική υποψηφιότητα. Ο πρωθυπουργός παρά τις πληροφορίες που τον ήθελαν να προτείνει πολιτικό πρόσωπο, λόγω των ελληνοτουρκικών δεν άλλαξε την αρχική του θέση. Το όνομα της κας Σακελλαροπούλου έπαιζε από τις πρώτες ημέρες και αποτελεί μία πρόταση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο: Ήχησε το 112 - Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι
Τριπλό pressing της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ: Βήμα προς βήμα η γαλάζια στρατηγική στην… πολιορκία του κέντρου
Φυσικό αέριο: Χειμωνιάτικη «παγωμάρα» στην Ευρώπη από το λουκέτο στον ρωσικό αγωγό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr