Ενθάρρυναν ΗΠΑ, Αγγλία και ΝΑΤΟ
Ειδική µνεία γίνεται στο πόρισµα που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, για όσα συνέβησαν το µοιραίο καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο, αναφορικά µε τον ρόλο των ξένων δυνάµεων µέσω των πράξεων και των παραλείψεών τους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ειδικότερα οι κυβερνήσεις των Ηνωµένων Πολιτειών και της Αγγλίας, καθώς επίσης και η Συµµαχία του ΝΑΤΟ, η στάση των τριών αυτών σηµαντικών παραγόντων όχι µόνο δεν ήταν αποτρεπτική των παράνοµων τουρκικών ενεργειών, αλλά αντιθέτως µε τις πράξεις και παραλείψεις τους ανέχθηκαν και τους ενθάρρυναν.
\Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασµα από την αναφορά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Γεωργίου Καραγιάννη στην έκθεση προς το Αρχηγείο Ενόπλων ∆υνάµεων τον Σεπτέµβριο του 1974: «Ο ναυτικός αποκλεισµός του νησιού από τους Τούρκους έγινε µε τη συγκατάθεση ή την ανοχή τουλάχιστον των εγγύς περιπλεόντων βρετανικών και αµερικανικών στόλων.
Και έτσι υποβοήθησαν την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα. Περιορίσθηκαν, δε, σε συστάσεις (πάντοτε και προς τις δύο πλευρές ισοµερώς), παραγνωρίζοντας επιδεικτικά το γεγονός ότι επιτιθεµένη ήταν η Τουρκία». Συνεχίζει, δε, λέγοντας πως είναι βεβαιωµένο ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραµανλής (που είχε αναλάβει την ηγεσία της χώρας µας µετά την εισβολή του «Αττίλα I») είχε επαφές µε την αµερικανική κυβέρνηση στις 13, 14 και 16 Αυγούστου (η εισβολή του «Αττίλα II» πραγµατοποιήθηκε παραµονή του ∆εκαπενταύγουστου).
Χαρακτηριστική είναι η θέση των ΗΠΑ όπως διατυπώνεται στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ προς τον Καραµανλή: «Είµαι πεπεισµένος ότι η λύση του Κυπριακού προβλήµατος πρέπει να βρεθεί µέσα στα πλαίσια της διαπραγµατεύσεως στη Γενεύη και κατηύθυνα τελευταία τις προσπάθειές µου στην αποθάρρυνση µονοµερών κινήσεων οποιασδήποτε φύσεως, που θα µπορούσαν να παραβλάψουν αυτές τις διαπραγµατεύσεις.
Υπήρξε από την αρχή άποψή µου ότι µόνο µέσω της συναινέσεως (consensus) των µερών θα ανακύψει µια ρύθµιση που όλοι οι ενδιαφερόµενοι να τη θεωρούν ότι προστατεύει τα νόµιµα συµφέροντά τους. Υπάρχουν, βέβαια, νέες πραγµατικότητες στην Κύπρο, που προκλήθηκαν εν µέρει από την προηγούµενη Ελληνική Κυβέρνηση. Επιθυµώ να γνωρίζετε ότι µίλησα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ετζεβίτ για να υπογραµµίσω -όπως υπογραµµίζω και σε σας- ότι είναι σηµαντικό να αντιµετωπίσουν µε εύκαµπτο τρόπο και τα δύο µέρη τις διαπραγµατεύσεις πάνω σε κρίσιµα θέµατα, όπως είναι οι συνταγµατικές ρυθµίσεις».
Με άλλα λόγια, ο πολύπειρος διπλωµάτης ένιπτε τας χείρας του. Οσον αφορά τον ρόλο της Αγγλίας, το πόρισµα τον θεωρεί επίσης αρνητικό. Με τις ενέργειές της «υποβοήθησε την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο» αναφέρει µε νόηµα ο Κωνσταντίνος Καραµανλής µέσω επιστολής που απέστειλε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Ο πρώην Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας αναφέρει ότι την επόµενη ηµέρα της δεύτερης εισβολής του «Αττίλα», «το πρωί δηλαδή της 15ης Αυγούστου συνεκάλεσα (σ.σ.: µε την ιδιότητα του τότε πρωθυπουργού) και νέα σύσκεψη, κατά την οποία, αφού διαπιστώσαµε και πάλι την αδυναµία στρατιωτικής επεµβάσεως στην Κύπρο, ανέθεσα στον κ. Μαύρο (σ.σ.: τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών) να ζητήσει από την αγγλική κυβέρνηση όπως, υπό την ιδιότητά της ως Εγγυητρίας ∆υνάµεως, προσφέρει αεροπορική κάλυψη στην αποστολή αυτή. Η αγγλική κυβέρνηση όχι µόνο ηρνήθη τη συνδροµή της αλλά και χαρακτήρισε τη σχεδιαζόµενη επιχείρηση αναποτελεσµατική και πολλαπλώς επικίνδυνη».
Ο Καραµανλής στην επιστολή που είχε στείλει τότε έβαλε ευθέως και κατά της στάσης που τήρησε η συµµαχία του NATO. Την κατηγορεί για αδράνεια από οφειλόµενη ενέργεια προς αποτροπή της εγκληµατικής ενέργειας των Τούρκων. Γράφει επί λέξει: «Την ίδια ηµέρα κατήγγειλα στη ∆ιεθνή Κοινή Γνώµη το έγκληµα αυτό της Τουρκίας µε τη συνηµµένη δήλωσή µου.
Συγχρόνως η κυβέρνησή µου, διαµαρτυρόµενη για την αδράνεια της συµµαχίας στην κυπριακή κρίση, ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του NATO, µε σκοπό αφενός µεν να προβάλει εντονώτερα στη ∆ιεθνή Κοινή Γνώµη το δράµα της Κύπρου, αφετέρου δε να ασκήσει πίεση επί των Συµµάχων µας να επέµβουν ενεργά στο Κυπριακό.
Η ενέργεια αυτή της Κυβερνήσεως προκάλεσε, ως ήτο φυσικό, ζωηρή εντύπωση, µε αποτέλεσµα τα µεν Ηνωµένα Εθνη, στα οποία προσέφυγε η Ελλάς, να καταδικάσουν µε τις υπ’ αριθµ. 357, 358, 359, 360 και 361 αποφάσεις τους την Τουρκία, οι δε ΗΠΑ να επιβάλουν εις αυτήν το γνωστό εµπάργκο, το οποίο όµως ήρθη τον Ιούλιο του 1978 κάτω από τις εκβιάσεις, αλλά και τις δόλιες διαβεβαιώσεις της Τουρκίας ότι η άρση του εµπάργκου θα διευκόλυνε τη λύση του Κυπριακού».
Στο µεσοδιάστηµα, πάντως, µεταξύ του «Αττίλα I» και του «Αττίλα II» (22 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου 1974), η χώρα µας προέβη σε ενέργειες προκειµένου να συνδράµει τις κυπριακές Ενοπλες ∆υνάµεις. Στον φάκελο της Κύπρου αποκαλύπτεται ότι στην προσπάθεια να σταµατήσει η επέκταση της κατεχόµενης από τον εχθρό περιοχής Κυρήνειας - Λευκωσίας «προωθήθηκαν από την Ελλάδα στην Κύπρο διάφορα εφόδια, υλικά και πυροµαχικά, µε εµπορικά πλοία και σκάφη της Ολυµπιακής Αεροπορίας»!
Διαβάστε ακόμη: .
Η διακριτική παρουσία του 6ου Στόλου
Εγκληματικές ευθύνες για τον «Ατίλα Ι»
Μαρτυρία-σοκ για βρετανικά πυρά
Η Τουρκία παραβίασε τη χάρτα του ΟΗΕ
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr