Συνεχίζει ο Ζόραν Ζάεφ: «Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να προκαλεί, επαναλαμβάνοντας για να το εμπεδώσουν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη με την προηγούμενη τοποθέτησή του ότι «είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε την μακεδονική γλώσσα».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μίλησε στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας τον περασμένο Ιούνιο κι έριξε εκ νέου λάδι στη φωτιά, δυναμιτίζοντας την Συμφωνία, καθώς επανέλαβε τα περί «Μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας».
Σε βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος στη σελίδα του στο facebook, αναφέρει ότι «είμαστε “μακεδόνες”, μιλάμε “μακεδονικά” και κανείς δεν θα το αμφισβητήσει αυτό ξανά».
Στο εν λόγω βίντεο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός». Στους ισχυρισμούς του συμπεριέλαβε και σχόλια του τύπου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει όσο ποτέ στο παρελθόν τη «μακεδονική« ταυτότητα και την «μακεδονική γλώσσα».
Σχολικά βιβλία χωρίς αλυτρωτισμούς στην ΠΓΔΜ
Απαλλαγμένα από αλυτρωτισμούς και «προβληματικά σημεία» θα είναι από την επόμενη σχολική χρονιά τα βιβλία στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, όπως ορίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ηδη συγκροτήθηκε η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχουν δεκατέσσερα μέλη από τις δύο χώρες, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, να είναι επικεφαλής του ελληνικού τμήματος, ενώ την ευθύνη από την άλλη πλευρά έχει ο πρέσβης Βίκτορ Γκάμπερ, ένας βετεράνος διπλωμάτης της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», στη συνεδρίαση που έγινε τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν τη Συμφωνία κατά γράμμα και το διεθνές δίκαιο με σεβασμό. Ετσι λοιπόν τα μέλη της ελληνικής Επιτροπής, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κατέστησαν σαφές στην άλλη πλευρά ότι το υπουργείο Παιδείας των Σκοπίων θα πρέπει να αλλάξει τα σχολικά του προγράμματα και οι εντολές που θα δοθούν στους καθηγητές για να διδάξουν θα πρέπει να βασίζονται σε ό,τι ακριβώς προβλέπει η Συμφωνία.
Η «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει το παραμικρό στοιχείο αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα διδαχθούν όσα κεφάλαια είναι «προβληματικά» και δημιουργούν ζητήματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Το δεύτερο σημείο στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο πλευρές είναι να αφαιρεθεί άμεσα όποιο οπτικό υλικό υπάρχει και δημιουργεί, επίσης, σοβαρό πρόβλημα. Δηλαδή να αφαιρεθούν όλα τα μακεδονικά και αρχαιοελληνικά σύμβολα.
Τέλος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν και όλοι οι χάρτες που αναφέρονται σε «Μεγάλη Μακεδονία» και συμπεριλαμβάνουν εκτός της ΠΓΔΜ τη... Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τον Ολυμπο και τη Θεσσαλία! Μάλιστα, αυτά θα πρέπει να γίνουν άμεσα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, κάτι που τα μέλη της ΠΓΔΜ έχουν δεχθεί, ενώ έχει καταγραφεί και στα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής.
Οι εμπειρογνώμονες της ΠΓΔΜ μίλησαν για δυσκολίες που ενδεχομένως θα υπάρξουν, ως επί το πλείστον οικονομικές. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστούν τα χρήματα για να ξεπεραστούν αυτές ως προς την έκδοση των νέων βιβλίων.
Μαρίνα Ζιώζιου
Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr