Τζέφρι Πάιατ: Να προσκληθεί και η Τουρκία στο EastMed Gas forum
Από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Αθήνα «Το Δίκτυο» με τίτλο «Προϋποθέσεις για την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Τζέφρι Πάιατ τοποθετήθηκε, προτού ανέβουν στο βήμα οι πρέσβεις της Τουρκίας και του Ισραήλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Οργασμός» (συν)ομιλιών την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με πρώην υπουργούς, εν ενεργεία πρέσβεις και καταξιωμένους ακαδημαϊκούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους γύρω από θέματα «φλέγοντα» όπως είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προοπτική της προσφυγής στη διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Αψηφώντας την απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πολλοί ήταν εκείνοι που έδωσαν το «παρών» στις δύο διαφορετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν παράλληλα αργά το απόγευμα της Τρίτης, 18 Φεβρουαρίου: από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο Ωδείο Αθηνών με θέμα το εάν και κατά πόσο «Μας συμφέρει η Χάγη;», και από «Το Δίκτυο» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με τίτλο «Προϋποθέσεις για την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αμφότερες οι εκδηλώσεις παρουσίασαν μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω των θεματικών τους που είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά επίκαιρες αλλά και λόγω των προσωπικοτήτων που συμμετείχαν σε αυτές ως κεντρικοί ομιλητές.
Από το βήμα της εκδήλωσης «Του Δικτύου» στη Μεγάλη Βρεταννία, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, και της Τουρκίας, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, αλλά και ο Κυριάκος Λουκάκης, Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασαν τις απόψεις τους αναφορικά με όσα απαιτούνται ως «προϋποθέσεις» προκειμένου να έχουμε «Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», προτού παραδώσουν τη σκυτάλη της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης στους: Ευάγγελο Αποστολάκη (πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας), Παύλο Αποστολίδη (πρέσβη επί τιμή), Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο «Του Δικτύου») και Δημήτρη Καιρίδη (καθηγητή διεθνών σχέσεων και νυν βουλευτή της ΝΔ).
«Η ταυτόχρονη παρουσία των πρέσβεων τριών από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ευρύτερης περιοχής είναι μια θετική πρόκληση για να περάσουμε από την ένταση των δημόσιων δηλώσεων στα επιχειρήματα και στη διατύπωση των στόχων κάθε χώρας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή… Διεθνή παραδείγματα διευθετήσεων που οδήγησαν στην ειρήνη ολόκληρες περιοχές μπορούν να γίνουν οδηγός για την αλλαγή παραδείγματος και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος «Του Δικτύου», Άννα Διαμαντοπούλου.
Τζέφρι Πάιατ για Τουρκία
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων έχει επιστρέψει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής στρατηγικής σκέψης. Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός διπλωμάτης έστρεψε τα πυρά του ενάντια στη Ρωσία και στην Κίνα που επεκτείνονται λειτουργώντας αποσταθεροποιητικά. Προχωρώντας μάλιστα παραπέρα, εκείνος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να κάνει στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια ό,τι έκανε και στην Ουκρανία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι για την Ουάσιγκτον πλέον, η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκείνος καλωσόρισε την επανέναρξη της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Παράλληλα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Πρότεινε μάλιστα να προσκληθεί και η Άγκυρα στο EastMed Gas forum.
Ο Οζούγκεργκιν όμως επιμένει...
Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, που ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εμπλέκεται στα μέτωπα του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης ενάντια σε «τρομοκράτες» και «αυτονομιστές». Ο ίδιος μάλιστα παρουσίασε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή ως «σταθεροποιητικό». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν γίνεται να αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση της Μεσογείου και αποκήρυξε ως παράνομες της οριοθετήσεις ΑΟΖ στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ «επιτέθηκε» και στον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που δεν βγάζει κανένα νόημα από εμπορική σκοπιά. Ο ίδιος υποστήριξε, εν συνεχεία, ότι η Τουρκία τάσσεται κατά τρόπο αποφασιστικό υπέρ μιας δίκαιης και νόμιμης κατανομής των ενεργειακών αποθεμάτων της Μεσογείου.
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα το εκτιμούσε να δει… μεγαλύτερη και περισσότερο δραστική στήριξη από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα διεθνή φόρα. «Η Ελλάδα έχει σημαντικό περιφερειακό ρόλο», δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης, παίρνοντας θέση υπέρ της ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, μιας συνεργασίας απαλλαγμένης από αποκλεισμούς, αλλά και μιας συνεργασίας «που δεν ξεκινάει από το φυσικό αέριο και δεν τελειώνει στο ΝΑΤΟ».
Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr