Αποκάλυψη Γιόχανσον: Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων
«Η μετεγκατάσταση είναι σημαντική. Οταν θα κάνει την αίτηση η Ελλάδα, θα το συζητήσουμε με τα κράτη μέλη», είπε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων. Αυτό είπε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον που με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά ενημέρωσαν σήμερα το διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή στήριξη. «Η μετεγκατάσταση είναι σημαντική. Οταν θα κάνει την αίτηση η Ελλάδα, θα το συζητήσουμε με τα κράτη μέλη», είπε η αρμόδια Επίτροπος.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών εσωτερικών για τη μετανάστευση, η Κομισιόν παρουσίασε τα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα. Αμεση αποστολή 100 συνοριοφυλάκων, δρομολόγηση νέου προγράμματος επιστροφής ατόμων και οικονομική βοήθεια συνολικά 700 εκατομμυρίων είναι τα βασικά.
«Τα 700 εκατομμύρια προορίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα 5 κέντρα που έχουν μεγαλύτερο βάρος αυτή τη στιγμή και συγκεκριμένα για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής για την ασφάλεια και την υγεία στα κέντρα αυτά. Επίσης, θα ενισχύσουν το πρόγραμμα επιστροφών», εξήγησε ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς.
Επίσης, η Ε.Ε. ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας μέσα από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια από πλευράς ιατρικού εξοπλισμού, ιατρικών ομάδων, καταλυμάτων, σκηνών, κουβερτών, όπως απαιτείται. Η Κομισιόν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο να επιταχύνει την ανάπτυξη επιπλέον 160 εργαζομένων στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Και τέλος, η Κομισιόν θα επιδιώξει ενισχυθεί περαιτέρω η περιφερειακή και επιχειρησιακή συνεργασία με τους εταίρους, αναπτύσσοντας ένα μηχανισμό συντονισμού με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
«Το 2015 δεν ήμασταν έτοιμοι. Τώρα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, αλλά ακόμη δεν έχουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και το άσυλο. Χρειάζεται να επιταχύνουμε», είπε η αρμόδια Επίτροπος Μετανάστευσης. Στην συνέντευξη Τύπου, η Ι. Γιόχανσον τόνισε ότι «πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται αναλογικά και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Και δεν υπάρχει αντίφαση σε αυτό».
Κατηγορηματικοί ήταν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας. «Όταν ήμασταν στην Άγκυρα με την Επίτροπο και χθες που ήταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκεί, οι ροές μειώθηκαν», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 είναι πλαίσιο αναφοράς, που βοήθησε την κατάσταση από τότε μέχρι σήμερα. Και μπορεί να συνεχίζει να βοηθάει αν και η άλλη πλευρά δείξει βούληση. Ελπίζουμε ότι θα τη δείξει. Όταν ήμασταν στην Αγκυρα, δεν είχαμε ενδείξεις για το αντίθετο. Ελπίζουμε ότι από την στιγμή αυτή και μετά θα πρυτανεύσει η λογική και θα μπορέσουμε ξανά να λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο», τόνισε.
Τι συζητείται στο Συμβούλιο
Στο Συμβούλιο των υπουργών που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι υπουργοί ενημερώνονται για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Στόχος είναι η αποστολή ισχυρών μηνυμάτων συμπαράστασης και αλληλεγγύης και ένα κοινό μήνυμα της Ευρώπης, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα και υποστήριξη, βασισμένα στα αιτήματα της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πίεση για περαιτέρω βοήθεια. Όλα τα κράτη μέλη δηλώνουν ότι θα συμβάλουν στον Frontex για την Ελλάδα. «Σχεδόν όλοι θα δώσουν από κάτι», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σχετικά με την τυχόν παραβίαση των Συνθηκών προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Ελλάδα (άσυλο κλπ), μπορεί να συζητηθεί, αλλά τα μέτρα εξετάζονται. Το μήνυμα θα είναι ότι αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αλλά όλα τα μέτρα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οι μετανάστες να μη διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Θα συζητήσουν και πώς θα δοθεί το σωστό μήνυμα στους μετανάστες να μην φτάνουν στα σύνορα, τα οποία είναι κλειστά.
Σύμφωνα με προσχέδιο συμφωνίας των Υπουργών που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, το κείμενο αναφέρει ότι «δεν θα γίνουν ανεκτές οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η αποτελεσματική προστασία των οποίων παραμένει κρίσιμης σημασίας», ότι «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος» και ότι οι Υπουργοί «καλούν την Τουρκία να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 και να αποφύγει δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». «Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις «σημαντικές προσπάθειες» της Τουρκίας να παράσχει φιλοξενία στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr