Τσίπρας για «συνάντηση» με Μητσοτάκη: Είναι ώρα ευθύνης, όχι αντιπαράθεσης
Ποιες προτάσεις κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με δύο μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες παρενέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις εξελίξεις περί τον κορονοϊό επιβεβαιώνοντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφύγει προσώρας την στείρα πολιτική αντιπαράθεση δείχνοντας υπευθυνότητα στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η χώρα. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε, αλλά οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις για να στηρίξουμε έμπρακτα τους ανθρώπους που θέτουν την ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι».
Κάτι που επί της ουσίας συνιστά προτροπή προς την κυβέρνηση να μην απαξιώσει-όπως λέει η Κουμουνδούρου- περαιτέρω το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό και συγχρόνως να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
Αφενός ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον οποίο και ενθάρρυνε να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊου κι αφετέρου συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό στον οποίο και κατέθεσε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πυρήνας των προτάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στην προτροπή του προς τον κ. Μητσοτάκη στο να ζητήσει μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% και συγχρόνως στο να αξιοποιήσει τμήμα του αποθέματος των 35 δις ευρώ -του λεγόμενου «μαξιλαριού ασφαλείας» για τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Σύμφωνα με την δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ίδιος μετέφερε στον Κ. Μητσοτάκη την βούληση των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμουν την Πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς στην πρόκληση του κορονοϊου επισημαίνοντας ωστόσο την ιδεολογική διαφορά που τον χωρίζει από τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας.
Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τού πρότεινα να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή για περίπου 3 δις. Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ δηλαδή 2 δις, να μην συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 5 δις να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Και ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Eurogroup, τού ζήτησα να μην διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δις για τις ανάγκες που θα προκύψουν. Πρώτα απ’ όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.
Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν». Ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνει πως επιπροσθέτως ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr