Η μάχη της κυβέρνησης με τον χρόνο - Έσχατη γραμμή άμυνας το lockdown
Προ των πυλών η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας - Ενδυνάμωση του ΕΣΥ, ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και προστασία των θέσεων εργασίας ο στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση εν συνόλω δίνουν πλέον μια πολυεπίπεδη μάχη, πρώτιστα με τον χρόνο. Το στοίχημα είναι απλό και ξεκάθαρο: Να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή επιβράδυνση της εξάπλωσης της ιογενούς πνευμονίας, ώστε να δοθεί ικανός χρόνος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να θωρακιστεί καταλλήλως, προκειμένου να αντέξει το βάρος των επόμενων εβδομάδων, που αναμένεται μεγαλύτερο του σημερινού.
Έως το βράδυ της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε έντονος προβληματισμός για την εικόνα συνωστισμού στα μεγάλα λιμάνια της χώρας αλλά και στα διόδια, στις πύλες εξόδου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς από την κυβέρνηση εξηγούν πως περιπτώσεις σοβαρής νοσηλείας δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στη νησιωτική χώρα, ιδίως στα μικρότερα και απομακρυσμένα νησιά, όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλα εξοπλισμένες μονάδες Υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής όταν ανακοινώθηκαν νέα, πιο αυστηρά μέτρα.
Κρίσιμα 24ωρα
Όπως ξεκαθάρισε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα την περασμένη Πέμπτη, ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στις συστάσεις για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων και των περιττών επαφών αναμένεται να κρίνει το εάν το Μέγαρο Μαξίμου θα υποχρεωθεί να λάβει τα επόμενα 24ωρα το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ως την έσχατη γραμμή άμυνας έναντι της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Με τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονταν έως το βράδυ της Παρασκευής, η απόφαση για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε κερδίσει σημαντικό έδαφος. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, πάντως, η Ελληνική Αστυνομία έχει κατά πληροφορίες προχωρήσει στην απαιτούμενη προπαρασκευή, εφόσον προκριθεί η εκδοχή του lockdown. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλέον ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις... πολεμικές συνθήκες που έχει καθιερώσει η πανδημία του κορονoϊού.
Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε στρατηγείο, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας και τον Βασίλη Κικίλια συντονίζοντας όλες τις έκτακτες παρεμβάσεις που καθημερινά απαιτούνται κατά της εξάπλωσης του κορονoϊού.
Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται από την πρώτη στιγμή βάσει του δόγματος της προληπτικής δράσης. Η... βεντάλια των κυβερνητικών παρεμβάσεων σε τρεις κύριες κατευθύνσεις -ενδυνάμωση του ΕΣΥ, ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και προστασία των θέσεων εργασίας, περιοριστικού χαρακτήρα μέτρα- προκρίνεται υπό τον φόβο του αντιπαραδείγματος, που συνιστούν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, για διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων δεν διστάζει να επωμιστεί και το επικοινωνιακό βάρος της μάχης, προχωρώντας σε αλλεπάλληλα τηλεοπτικά μηνύματα, έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι για την κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η υγεία των πολιτών.
Τούτο σημαίνει πρακτικά πως οι ήδη προϋπολογισμένες αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία, που προκαλεί το σταδιακό shutdown στην αγορά, περνούν σε αυτήν τη φάση σε δεύτερη μοίρα έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει πως δεν προβάλλεται και εκεί μια πειστική απάντηση από το κυβερνητικό επιτελείο.
Τουναντίον, η ενεργοποίηση του πακέτου-μαμούθ, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και του κόσμου της εργασίας, που «ξεκλείδωσε» μετά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), την οποία ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συνιστά μόνο μια πρώτη, σοβαρή αντίδραση στο... οικονομικό κραχ που υφίσταται η χώρα, αλλά και έναν πολύ θετικό οιωνό πως «η κυβέρνηση θα κρατήσει ζωντανό τον σπόρο της ανάπτυξης, που είχε ήδη αρχίσει να καρποφορεί», όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ασπίδα των 12 δισ.
Η διοχέτευση στη χώρα περίπου 12 δισ. ευρώ, πέραν της προφανούς χρησιμότητάς της στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, λειτούργησε καταπραϋντικά και για την απόδοση του ελληνικού ομολόγου, η οποία μέσα σε λίγες ώρες υποχώρησε στο 2% από το 4% που είχε διαμορφωθεί την περασμένη Τετάρτη. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί μια ασπίδα προστασίας και για την περίοδο μετά την κρίση της ιογενούς πνευμονίας, καθώς, όπως λέγεται, η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα πλέον στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και δεν έχει πλέον το στίγμα της «ειδικής περίπτωσης» στην Ευρωζώνη.
Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής μάχης κατά της εξάπλωσης του ιού φαίνεται πως επιταχύνεται η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, ένα από τα μεγάλα προγραμματικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή Τρίτη, ενώ μέσω teleconference πραγματοποιείται με πολλά από τα μέλη του ο «πρωινός καφές» και η καθημερινή σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.
Επιπλέον, με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρισιμότατη, όπως εξελίσσεται, Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26-27 Μαρτίου, όπως, εξάλλου, έχουν διεξαχθεί όλες οι προηγούμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, από την προηγούμενη Παρασκευή έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η ψηφιακή πύλη gov.gr, βάσει της οποίας μια σειρά από διαδικασίες, όπως η συμπλήρωση και η υπογραφή εξουσιοδοτήσεων καθώς και υπευθύνων δηλώσεων, θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, λειτουργώντας ως ένα ψηφιακό ΚΕΠ
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr