Ο πόλεμος της κυβέρνησης με το βαθύ κράτος και η περίπτωση της ΕΡΓΟΣΕ

Newsroom

«Πρόκειται για μία αντιπαράθεση διαρκείας, που είδαμε πόσες παγίδες κρύβει. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές. Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε». Αυτή ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μια αναφορά που έδειξε την πρόθεση του Πρωθυπουργού να μεταφέρει ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης στο ζήτημα του -πράγματι- προβληματικού κράτους και των κομματικών τοποθετήσεων. Ένα κράτος που απέχει πολύ από αυτό που ζητάνε και αξίζουν οι Έλληνες πολίτες μετά από χρόνια οικονομικών θυσιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε, με αυτό τον τρόπο, να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα θέτοντας κανόνες αξιοκρατίας στο Δημόσιο και στους δημόσιους οργανισμούς. Και επειδή δύσκολα θα βρει κάποιος κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση εντός της τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα τα έργα και τις ημέρες του όταν, επί μνημονίων, ηγήθηκε του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην ΕΡΓΟΣΕ...μια από τα ίδια

Τι έκανε, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία 3μιση χρόνια σε αυτό το πεδίο; Αν ασχοληθεί κάποιος μόνο με το παράδειγμα της ΕΡΓΟΣΕ θα βγάλει σημαντικά συμπεράσματα. Μία από τα ίδια. Ακολούθησε την πεπατημένη, διορίζοντας πολιτευτές που απέτυχαν να εκλεγούν ή κομματικά στελέχη.

Το 2019 η ΝΔ διορίζει πρόεδρο της ΕΡΓΟΣΕ τον κ. Χρόνη Ακριτίδη, υποψήφιο του κόμματος στην Κοζάνη, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί. Ακολούθως τοποθετήθηκαν στον οργανισμό οι κ. Χρήστος Βίνης (ανέλαβε τη θέση του κ. Ακριτίδη όταν αυτός παραιτήθηκε το 2020) και ο κ. Ιωάννης Ξιφαράς. Και οι δύο στελέχη με πορεία στη ΔΑΠ και τις παρατάξεις του κόμματος στο ΤΕΕ. ΣΣτα μέλη του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ, επίσης, βρίσκουμε τον κ. Ιωάννη Ρούκα. Μια απλή αναζήτηση στο google είναι αρκετή για να δει κανείς ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας.

Προσοχή! Κανείς δεν λέει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι ανίκανοι, διεφθαρμένοι ή έχουν την παραμικρή ευθύνη για όσα βιώνουμε από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στη χώρα. Αυτό που λέμε είναι ότι αν ο Πρωθυπουργός θέλει να πατάξει την κομματοκρατία, τις διαχρονικές παθογένειες του δημοσίου και του κρατικού μηχανισμού, καλό είναι να ξεκινήσει από το δικό του κόμμα και τη δική του κυβέρνηση. Αυτό θα το εκτιμήσουν πολύ περισσότεροι οι πολίτες από τα μεγάλα λόγια και τις εύκολες διακηρύξεις.

Τι απάντησε ο κ. Γεωργαντάς

Στη σημερινή εκπομπή Ώρα Ελλάδος, ο Παναγιώτης Στάθης έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.

Ερ:  «Μιλάτε για το βαθύ κράτος και τον πόλεμο που θέλετε να κάνετε. Όλη η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ είναι από την ΔΑΠ, πρώην πολιτευτές, κομματικό μηχανισμό. Δεν αφορά μόνο τη ΝΔ αυτό, αλλά όμως δεν είναι μια αποτύπωση αυτού που λέτε ότι θέλετε να πολεμήσετε»;

Απ: «Πρέπει να γίνεται μια επιλογή στελεχών με συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτή η κυβέρνηση συγκρούστηκε με δικούς της συνδικαλιστές σε πολλούς τομείς. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όταν ήταν υπουργός συγκρούστηκε. Ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων και δεν την είχε πάντα. Πρέπει να δούμε και την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά στη διοίκηση και βεβαίως την ολοκλήρωση των υποδομών που πρέπει να γίνουν».

Καταλάβατε; Ούτε εμείς!

Νέα ΔημοκρατίαΤέμπητρέναΚυριάκος Μητσοτάκης