Ο Σκέρτσος μοιράστηκε στη Βουλή τον χαμό του αδερφού του

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μια προσωπική ιστορία για τον αδελφό του που χάθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα διηγήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, προκειμένου να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί αναισθησίας της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκέρτσος, μάλιστα, χαιρέτησε τους ανθρώπους που βρίσκονται στα θεωρεία και έδειξε από το βήμα της Βουλής μια φωτογραφία δική μου και του αδερφού μου, «που τον έχασα σε τροχαίο δυστύχημα από υπερβολική ταχύτητα στα 28». «Μας στιγμάτισε, ζήσαμε τον πόνο, την απόγνωση και καταλαβαίνω και νιώθω τον πόνο των οικογενειών που έχουν χάσει αδέλφια συζύγους, τα παιδιά τους, ξέρω πώς είναι», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι θεωρεί πως δεν είναι δίκαιο να ισχυρίζεται κάποιος ότι υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο.

«Υπάρχουν άνθρωποι κι σε αυτή την κυβέρνηση με βιώματα αντίστοιχα με αυτών των ανθρώπων. Δεν είμαστε τέρατα ασυνειδησίας και ασυναισθησίας για να χειραγωγήσουμε την τραγωδία. Αισθάνομαι προσβεβλημένος και δεν δέχομαι την κατηγορία», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως είπε, ο μεταβολισμός του πόνου σε δύναμη για αλλαγή είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι σ’ αυτή την κυβέρνηση. «Βλέπουμε τα αδέλφια μας τους συγγενείς μας τις μανάδες μας και τους πατεράδες μας. Πολιτικά και ηθικά με προσβάλλει η υπόνοια της συγκάλυψης. Πονέσαμε τρομερά εξοργιστικά διότι όλοι νιώσαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στο τρένο. Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αφήσουμε κάποιον που ευθύνεται να μην πληρώσει ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα «10 ψέματα»

Ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε, επίσης, ότι νομοτελειακά αν δεν αλλάξει κάτι θα έχουμε τέτοιο δυστύχημα. «Έχουμε ηθικό χρέος και προσωπικό ατομικό συμφέρον να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Όταν υπάρχει έγκλημα χωρίς τιμωρία τότε μπορεί να επαναληφθεί», είπε.

Ισχυρίστηκε ότι μόνο να χάσει έχει η κυβέρνηση από τη συγκάλυψη. Έδωσε, δε, ως παράδειγμα τη δίκη για το σιδηροδρομικό ατύχημα σε Ισπανία, η οποία ξεκίνησε 9 χρόνια μετά και η απόφαση δεν έχει βγει. «Η δίκη για τα Τέμπη ξεκινάει 1,5χρόνο μετά. Για ποια συγκάλυψη μιλάμε;», αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, ο Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για 10 ψέματα. Αναλυτικά:

  • Για το μπάζωμα: Πρόκειται για θεωρεία συνωμοσίας που επιμένει να αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα που έχει οδηγήσει σε προφυλακίσεις. Ίσχυσε το ειδικό πρωτόκολλο για τα μαζικά ατύχημα που προβλέπει ειδικές κατασκευές και στηρίγματα για έρευνα και διάσωση. Υπό την πίεση των νεκρών έκαναν το αναγκαίο και το υποχρεωτικό. Έπρεπε να βρουν επιζώντες κάτω από βαριά οχήματα.
  • Η κυβέρνηση ποτέ δεν μίλησε ποτέ για ευθύνες του σταθμάρχη. Σταθερά μιλάμε για διαχρονικές και συστημικές παθογένειες στο σιδηρόδρομο.
  • Για την 717 : Ολοκληρωθήκαν τα ψηφιακά συστήματα, τα οποία λειτουργούν στο 15% του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου. Η 717 παραδόθηκε από εμάς το Σεπτέμβριο του 2023 ενώ έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2016. Φυσικά και θα ήταν πιο ασφαλής ο σιδηρόδρομος. Εφαρμόζεται, όμως, ο Γενικός Κανονισμός Ασφαλείας και στα Τέμπη δεν εφαρμόστηκε.
  • -Σεβόμαστε την Ευρωπαία εισαγγελία, το κράτος Δικαίου όμως λέει ότι η έρευνά της εξαντλείται η στην οικονομική διερεύνηση.
  • Για νόμο περί ευθύνης Υπουργών: Δεν αποτελεί εξαίρεση αποτελεί κοινή πρακτική σε όλες τις χώρες. Διασφαλίζει ότι δεν θα ασκούνται καταχρηστικές διώξεις με συνέπεια την πολιτική παράλυση και την ακυβερνησία

«Αναγνωρίζουμε πρώτοι τις αστοχίες για τις υποκλοπές, τη διαρροή email, το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά δεν κρυβόμαστε αλλά έχουμε το αίσθημα της ευθύνες. Εσείς φορτώνετε με ενοχές ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με αυτά», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τέλος το μοντάζ, υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση κατέφυγε σε δίκη προθέσεων «Αυτό κι αν είναι ύβρις για το κράτος Δικαίου. Θα είχε νόημα αν δεν είχε ομολογήσει ο σταθμάρχης και δεν είχε απαγγείλει κατηγορίες η δικαιοσύνη και να δεν υπήρχε ενημέρωση στα ΜΜΕ ότι υπήρχε κι άλλο δρομολόγιο», τόνισε κλείνοντας.

Βουλήειδήσεις τώραΆκης ΣκέρτσοςΤέμπη