Μίμης Ανδρουλάκης: «Λίγο πριν μπούμε στα μνημόνια έχασα τη φωνή μου»
NewsroomΑποκαλύψεις για την ταραχώδη περίοδο του 2012, έκανε ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε.
«Από τις αρχές του 2000 είχα την αίσθηση ότι έρχεται κάποια μεγάλη καταστροφή, και παγκόσμια, και ελληνική. Γράφω κάθε χρόνο ένα βιβλίο ενόψει καταστροφής. Έκανα την ύστατη προειδοποίηση με το “Ε, πρόεδρε”, που βγήκε λίγο πριν τις εκλογές του 2009, προκειμένου να υπάρξει ένας συναγερμός», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Έπεσα ακριβώς μέσα και στην παγκόσμια κρίση, και στην ελληνική. Τώρα γιατί και πώς είχα αυτό το ένστικτο… Από πίσω κρύβεται μία τεράστια δουλειά που έκανα στα οικονομικά και στην ψυχολογία, στους μηχανισμούς των κρίσεων. Έπρεπε να την έχουν δει, είναι μεγάλη αμαρτία που έπεσε έξω και η Ευρώπη, νομίζοντας ότι αυτή η ιστορία αφορά τους Αμερικάνους», συμπλήρωσε.
Ο συγγραφέας αποκάλυψε ότι λίγο πριν μπει η Ελλάδα στα μνημόνια έχασε τη φωνή του. «Μια μέρα, ρωτάω έναν υφυπουργό πόσο είναι σήμερα το ελληνικό ομόλογο και μου κάνει με τα χέρια του 7,5. Αμάν, λέω, άρα η Ελλάδα πετιέται εκτός αγορών δεν θα μας δανείζει κάνεις, άρα χρεοκοπία. Βγαίνω έξω από τη Βουλή και χάνω τη φωνή μου. Πάω και κάνω εξετάσεις, μαύρες οι φωνητικές μου χορδές. Μου λένε οι γιατροί “καρκίνος” και με στείλανε να κάνω βιοψία. Πήγα με εξέτασε ένας άλλος γιατρός και μου λέει, “πήγαινε σπίτι σου, πάρε φασκόμηλο, βάλε και δυο κουταλιές μέλι κρητικό, βράσε τα, σκεπάσου με μια πετσέτα και ανάπνεε.Μέσα σε ένα βράδυ ενυδατώθηκαν οι φωνητικές μου χορδές. Ήταν ένα ψυχοσωματικό σοκ εν όψει χρεοκοπίας».
«Ο Παπανδρέου ήταν εκτός πραγματικότητας»
Ο Μίμης Ανδρουλάκης, αναφερθείς στον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας. «Η χρεοκοπία υπήρχε ήδη. Ο Παπανδρέου όμως, επηρεασμένος από άλλους συμβούλους του, νόμιζε ότι είναι στην Αμερική, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να κόψει δολάρια και να τα ρίξει στην αγορά για να σηκώσει την οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ακόμα τότε τέτοιες δικαιοδοσίες, ήταν εκτός πραγματικότητας».
Σχετικά με την περιβόητη φράση «μαζί τα φάγαμε» του Θεόδωρου Πάγκαλου, είπε πως «ήθελε να δείξει ότι αυτά τα ελλείμματα έχουν και μία διάχυση στην κοινωνία, και είχαν πράγματι. Έγιναν μεγάλα έργα και υπερβολικοί διορισμοί. Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή διόρισε ξαφνικά 100.000 και ανθρώπους(…). Αλλά όταν είσαι πολιτικός δεν λες αυτή τη φράση, γιατί έχεις την πολιτική ευθύνη να κρατάς το “ταμείο”, να μην ξεφύγει».
- Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά δείχνουν τι εννοούσε με το «Πρώτα η Αμερική»
- Κηδεία Σημίτη: Το «όχι» στο λαϊκό προσκύνημα, ο επικήδειος της ΠτΔ και οι κλειστοί δρόμοι
- Ελενα Παπαρίζου και Σάκης Ρουβάς στην παρουσίαση του εθνικού τελικού της Eurovision - Χωρίς τη Μαρίνα Σάττι η βραδιά
- «Προγνωστικό χάος» εν όψει της κακοκαιρίας που έρχεται: Πόσο χιόνι θα πέσει τελικά - Η πρόγνωση Μαρουσάκη