Αλόννησος: Ερχεται το υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο
Η Αλόννησος θα αποτελεί έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, επισκέψιμο από τους ενδιαφερόμενους με καθοδηγούμενη κατάδυση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο ελληνικός βυθός κρύβει έναν πραγματικό θησαυρό από κομψοτεχνήματα, αγάλματα, αγγεία, που έχουν βρεθεί σε πανάρχαια ναυάγια, βυθισμένους οικισμούς και αρχαία λιμενικά έργα, τα οποία από μόνα τους ως ευρήματα είναι ανεκτίμητης αξίας. Η ιδέα αυτό το τεράστιο «υγρό μουσείο» να καταστεί επισκέψιμο είναι παλιά, αλλά φαίνεται ότι πλέον πραγματοποιείται.
Έτσι, ο πλούσιος βυθός γύρω από την Αλόννησο θα μετατραπεί σε ένα ξεχωριστό υποθαλάσσιο μουσείο! Η περιοχή θα αποτελεί κατ' αυτόν τον τρόπο έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο στους ενδιαφερόμενους, με καθοδηγούμενη κατάδυση. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο με επίκεντρο το διάσημο ναυάγιο της Περιστέρας παρουσίασε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσε διημερίδα (στις 6 και 7 Απριλίου) για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όπου παρέστη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.
Όλα ξεκίνησαν όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Ήταν ένα εμπορικό πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων.
Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Για τους λόγους αυτούς το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEMED, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών, αλλά και όσων δεν έχουν τη δυνατότητα κατάδυσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, «στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να καταστούν επισκέψιμα αλλά και να αναδειχθούν μέσα από κατάλληλους χώρους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σημαντικά υποβρύχια μνημεία, όπως είναι το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ίσως το σημαντικότερο ναυάγιο της κλασικής περιόδου».
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Ένα οδοιπορικό στη Δαμασκό μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών
Allou Fun Park: Τι απαντά η εταιρεία μετά την απόφαση του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη να «σφραγίσει» το πάρκο
Συγκινητικό βίντεο: Μαθητές από τρία σχολεία της Ελλάδας τραγουδούν το «Ω Έλατο» στη νοηματική
Αλβανία: Φραγή στο TikTok για έναν χρόνο - «Είναι ο κακοποιός της γειτονιάς» είπε ο Έντι Ράμα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr