Ο Δημήτρης Λιγνάδης στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει την πρακτική της προκατόχου της, Μυρσίνης Ζορμπά, για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών μέσω προκήρυξης διαγωνισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ελάχιστες ημέρες προτού να λήξει η κατά τρεις μήνες παραταθείσα θητεία του Στάθη Λιβαθινού στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, γνωστοποιήθηκε σήμερα ότι, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης ορίζεται νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου θεάτρου της χώρας, «επιστρέφοντας», όπως επισημαίνεται, «σε έναν γνώριμό του χώρο».
Η κυρία Μενδώνη είχε -ούτως ή άλλως- καταστήσει σαφές ότι κατ' αρχάς δεν θα ακολουθήσει την πρακτική της προκατόχου της Μυρσίνης Ζορμπά για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών, μέσω δηλαδή προκήρυξης διαγωνισμού. Και, πράγματι, βάσει μίας από τις τέσσερις διατάξεις που αφορούσαν την πολιτική Πολιτισμού στο διυπουργικό νομοσχέδιο, καταργούνται οι διαγωνισμοί και επανέρχεται η αποκλειστική ευθύνη της επιλογής προσώπων στον υπουργό Πολιτισμού.
«Τα κείμενα των προκηρύξεων, που με ιδιαίτερη σπουδή εξέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, βρίθουν νομικών σφαλμάτων, γεγονός που τις καθιστούσε ιδιαίτερα ευάλωτες σε προσφυγές, που με τη σειρά τους έθεταν εν κινδύνω την ομαλή λειτουργία των καλλιτεχνικών οργανισμών» είχε επιχειρηματολογήσει η κυρία Μενδώνη σε αγόρευσή της στη Βουλή, τονίζοντας ωστόσο: «Δεν είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία των ανοιχτών προσκλήσεων ενδιαφέροντος. Άλλωστε, τις είχαμε προαναγγείλει από το 2014. Αλλά σωστών προκηρύξεων. Και αυτό θα κάνουμε ακολουθώντας τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών, έπειτα από ουσιαστικό διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα. Σήμερα, όμως, οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί πρέπει να λειτουργήσουν και θα λειτουργήσουν».
Και τώρα, όμως, η ανακοίνωση του διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη επεσήμαινε ότι «η θητεία του θα είναι τριετής, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του φορέα. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό, θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της οικείας θέσης μετά τη λήξη της θητείας του κ. Λιγνάδη, σύμφωνα με καλές διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα. Στόχος μας είναι μια αδιάβλητη και καλά προετοιμασμένη διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται εφεξής».
Ίδωμεν. Και κατά τ' άλλα αναμένουμε άμεσα τον απευθείας διορισμό προφανώς και των καλλιτεχνικών διευθυντών του Ελληνικού Φεστιβάλ (η θητεία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου έχει επίσης λήξεις το Μάιο, παρατάθηκε ελαφρώς όμως, ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του), καθώς και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (όπου ο Δημήτρης Αντωνακάκης και η Συραγω Τσιάρα εκτελούν καθήκοντα προσωρινής διεύθυνσης).
Το βιογραφικό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου
Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Δίδασκε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.).
Διετέλεσε διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο «Πάνθεον».
Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού. Από το 2018 έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα «Μαθήματα Πολέμου», βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και την εφαρμογή της λεγόμενης «βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας».
Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και τις θερινές παραγωγές του, με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).
Από το 2001 σκηνοθετεί τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: «Ορέστεια», «Βιομαγεία», «Δόκτωρ Φάουστους» και «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), «Έξοδος» και «Έρως Θηλυκρατής» (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006), καθώς και άλλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων «Ο συλλέκτης», «Πέτρες στις τσέπες του», «Όσκαρ» (3 Βραβεία Θεάτρου).
Για το Φεστιβάλ Αθηνών έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «13 αντικείμενα», «Φαίδρα», «Δεσποινίς Τζούλια». Έχει, επίσης, σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει στα έργα «Αμαντέους», «Ο άνθρωπος της βροχής», «Το έπος του Διγενή», «Το τέλος του παιχνιδιού», «Βάκχες», «Πελοποννησιακός Πόλεμος», «Billy Elliot», «Ριχάρδος Γ’», «Αντιγόνη», «Πέερ Γκυντ». Έχει, επίσης, εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.
Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του «Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος», βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Διχασμένοι στις κάλπες οι Αμερικανοί για το απόλυτο ντέρμπι μεταξύ Χάρις και Τραμπ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αμπελόκηποι: Σήμερα απολογείται ο 31χρονος που φέρεται να εμπλέκεται στην τρομοκρατική ομάδα - Τι θα υποστηρίξει
Επίδομα θέρμανσης: Στην τελική ευθεία η πλατφόρμα - Τα εισοδηματική κριτήρια
Σε τεντωμένο σχοινί η Αμερική: Το καυστικό εξώφυλλο του New Yorker με το Άγαλμα της Ελευθερίας
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr