Φλαμένκο και επανάσταση στη Θεσσαλονίκη
Θέατρο και φλαμένκο σε μία παράσταση στο Vis Motrix Performance Studio🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Κιθάρα. Φλαμένκο. Η φλόγα ανάβει. Η παράσταση αρχίζει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται. Στο Vis Motrix Performance Studio της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται το βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα Jose Sanchis Sinisterra, “Ay, Carmela!”, σε διασκευή και σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή, από τις 4 Οκτωβρίου και για έναν μήνα.
Καρμέλα και Παουλίνο. Δύο θεατρίνοι περιπλανώμενοι στις ρωγμές του Ισπανικού εμφυλίου. Αγαπημένοι. Απολιτίκ. Αθώοι. Ξαφνικά, βρίσκονται ανάμεσα σε δύο εχθρικές πλευρές: “Viva Espana!”ή “Viva Republica!”; Δεν θέλουν να πάρουν θέση, αλλά εξαναγκάζονται. Και βρίσκουν τη θέση τους: η Καρμέλα στον κόσμο των νεκρών και ο Παουλίνο στον κόσμο των ζωντανών.
«Έχεις ιδέα τι είναι ο πόλεμος;»
Καρμέλα και Παουλίνο. Δύο άνθρωποι που ενηλικιώνονται μέσα στα συντρίμμια του Πολέμου. Δυσκολεύονται να τον καταλάβουν και να τον εξηγήσουν, αλλά αντιστέκονται παίρνοντας θέση απέναντι στην Ιστορία και διαλέγοντας πλευρά: “Viva la Revolucion!”
Εκρηκτική και σπαρακτική όπως το φλαμένκο, στον ρυθμό του οποίου κινείται η ιστορία της Καρμέλα και του Παουλίνο, με τον Αίσωνα Χαρατσάρη να υπογράφει την πρωτότυπη μουσική, η παράσταση εστιάζει, με τρόπο κωμικοτραγικό, στη ζωή δύο ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι, σε κοινωνικοπολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο, με μια απάνθρωπη εποχή.
Ένα ξεχωριστό έργο, που μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Κάρλος Σάουρα (1990) αλλά και ο τίτλος του τραγουδιού-σύμβολο του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η απόδοση του κειμένου είναι του Πλάτωνα Μαυρομούστακου, τα σκηνοκκά και τα κοστούμια της Πετρούλας Λιώρα, η κίνηση και η χορογραφία της Μίκας Στεφανάκη και της Αντωνίας Πιτουλίδου, και παίζουν η Κορνηλία Προκοπίου και ο Δημήτρης Δάγκαλης.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr