Νίκος Γκάτσος: Στο Χάρβαρντ το αρχείο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή
«H Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, διαθέτει πλέον έναν σπουδαίο θησαυρό»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Επισφραγίστηκε με μία επίσημη εκδήλωση - στην οποία παραβρέθηκε η επί χρόνια σύντροφος του Νίκου Γκάτσου, ποιήτρια και στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα - η απόκτηση του πλούσιου αρχείου του Έλληνα ποιητή και στιχουργού από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2018.
Τότε το Πανεπιστήμιο είχε ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του ότι «η Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, διαθέτει πλέον έναν σπουδαίο θησαυρό. Αποτελεί μία ιδιαίτερης σημασίας προσθήκη στη συλλογή της Βιβλιοθήκης, αφού θα ρίξει περισσότερο φως στη νεοελληνική λογοτεχνία αλλά και στην εξέλιξη του ευρύτερου ελληνικού πολιτισμού του 20ού αιώνα, διατιθέμενη παράλληλα για έρευνα σε φοιτητές και επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο».
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχος της έδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Χάρβαρντ, με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Βοστόνη, του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra του Χάρβαρντ και της Βιβλιοθήκης Houghton, όπου φυλάσσονται σπάνια βιβλία και χειρόγραφα του Χάρβαρντ.
Τη σημασία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και των αρχείων γενικότερα, εξήρε, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ - ο διευθυντής του Κέντρου Mahindra, Homi Bhabha, καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών και ανώτατος σύμβουλος του προέδρου και του κοσμήτορα του Xάρβαρντ επί Ανθρωπιστικών Σπουδών και ο Παναγιώτης Ροϊλός, με πρωτοβουλία του οποίου το Χάρβαρντ αποφάσισε να αγοράσει το αρχείο.
Τις ομιλίες ακολούθησε έκθεση σημαντικών αντιπροσωπευτικών αντικειμένων από το αρχείο του Γκάτσου και δεξίωση στη βιβλιοθήκη Houghton.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χάρβαρντ διαθέτει μία εξαιρετικά σπάνια συλλογή χειρογράφων, αρχείων, και βιβλίων για την νεότερη Ελλάδα (περισσότερους από 300.000 τόμους), ενώ η ιστορία της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμού στο εν λόγω Πανεπιστήμιο ανάγεται ήδη στην τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα.
Στη Βιβλιοθήκη του Χάρβαντ περιέρχονται, μεταξύ χειρογράφων, δακτυλόγραφων, σημειωματαρίων, αλληλογραφίας, βιβλίων, φωτογραφιών και ηχογραφήσεων:
• Δεκαοκτώ επιστολές από τον Οδυσσέα Ελύτη (που κυμαίνονται από τρεις έως 25 σελίδες),
• Καρτ-ποστάλ 50 ετών από την καλή του φίλη και δημοφιλή διεθνώς ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη,
• Αλμπουμ με υπογραφές των συνθετών,
• Κασέτες με τίτλο «Τραγούδια εν εξελίξει»,
• Το σενάριο του «America» της Ελία Καζάν (με σχολιασμούς του Καζάν) και
• Σχολιασμένα δακτυλόγραφα των Γιώργου Σεφέρη, Archibald MacLeish, Desmond O’Grady και Charles Haldeman.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr