Κρατικά μουσικά πτυχία: Τι αλλάζει για τα ωδεία - Το κείμενο της νέας διάταξης
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στις εξετάσεις για απόκτηση του κρατικού πιστοποιητικού μπορούν να συμμετέχουν απόφοιτοι ωδείου και μη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των μουσικών πτυχίων επιφέρει το Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων, το οποίο θεσπίζεται μέσω διάταξης η οποία θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προγραμματίζεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν το Πάσχα. Το ethnos.gr δημοσιεύει το πλήρες κείμενο της διάταξης, όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, καθώς είναι πιθανόν να υπάρξουν τροποποιήσεις μετά της έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο από τα ωδεία, όσο και από τους ίδιους τους μουσικούς.
Θεσμοθετείται κρατικό πιστοποιητικό μουσικών γνώσεων, Επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο χορηγείται με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα, με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο του του υπουργείου Παιδείας, που θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν το Πάσχα.
Εξετάσεις και πιστοποίηση
1. Το πιστοποιητικό χορηγείται ύστερα από γραπτές εξετάσεις μουσικής αντίληψης και μουσικής γνώσης που διενεργούνται δύο (2) τουλάχιστον φορές κάθε έτος, με έντυπα μέσα, καθώς και πρακτική δοκιμασία στο μουσικό όργανο ή στη φωνητική.
2. Στις εξετάσεις για απόκτηση πιστοποιητικού μουσικών γνώσεων μπορεί να μετέχουν Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλοδαποί που έχουν νομίμως τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα, απόφοιτοι ωδείων ή μη, με γνώσεις σε κάποιο μουσικό όργανο, παραδοσιακό, λαϊκό, λόγιας δυτικής ή βυζαντινής μουσικής.
3. Όσοι μετέχουν στις εξετάσεις καταβάλλουν στο δημόσιο ταμείο παράβολο. Με απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος του παραβόλου, καθώς και η διαδικασία καταβολής του και είσπραξής του.
4. Απαλλάσσονται των γραπτών εξετάσεων οι κάτοχοι των πτυχίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών διπλωμάτων των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αντίστοιχου και ισότιμου πτυχίου Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής.
Όργανα εξετάσεων
1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνιστάται επταμελής Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π), ή ομότιμους καθηγητές Τμημάτων Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι., ή εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται δύο (2) τουλάχιστον εισηγητές θεμάτων για κάθε εξεταζόμενη ενότητα (μουσικής αντίληψης και μουσικής γνώσης) από τα προαναφερόμενα μέλη. Η θητεία των μελών της εξεταστικής επιτροπής είναι διετής, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής, από τα μέλη της, καθώς και ένας γραμματέας με τον αναπληρωτή του, από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κλάδου ΠΕ. Για τη διοικητική υποστήριξη της ως άνω Επιτροπής μπορεί να ορίζεται με την ίδια απόφαση περαιτέρω γραμματειακό προσωπικό.
2. Έργο της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής είναι η προετοιμασία και η διεξαγωγή των εξετάσεων του παρόντος και ειδικότερα ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης, ο καθορισμός των θεμάτων της γραπτής δοκιμασίας, ο καθορισμός της ύλης της πρακτικής δοκιμασίας οργάνου, η εποπτεία της αποστολής των θεμάτων της γραπτής δοκιμασίας σε εξεταστικά κέντρα, η παροχή οδηγιών προς όλους όσους απασχολούνται στις εξετάσεις και η εποπτεία των διεξαγόμενων δοκιμασιών.
3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης από εξεταστές-βαθμολογητές πρακτικής δοκιμασίας μουσικού οργάνου.
4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, συνιστάται επιτροπή διεξαγωγής των εξετάσεων σε κάθε εξεταστικό κέντρο, που αποτελείται από τρία (3) μέλη, από τα οποία το ένα ορίζεται ως Πρόεδρος αυτής, το δεύτερο ως Γραμματέας και το τρίτο ως βοηθός Γραμματέας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι υπάλληλοι που επιφορτίζονται με την τεχνική υποστήριξη και την υποβοήθηση του έργου της επιτροπής αυτής.
5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζονται τα βαθμολογικά κέντρα για τη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων, οι τριμελείς επιτροπές κάθε βαθμολογικού κέντρου και οι πρόεδροι αυτών, ενώ χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του Τμήματος Εξετάσεων Κρατικών Πιστοποιητικών.
6. Με απόφαση του Προέδρου των βαθμολογικών κέντρων ορίζονται οι βαθμολογητές δοκιμασιών για την αξιολόγηση των δύο ενοτήτων (μουσικής αντίληψης και μουσικής γνώσης). Με όμοια απόφαση ορίζονται, ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών δοκιμίων, συντονιστές βαθμολογητών, το αναγκαίο βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και το έργο αυτών, στο πλαίσιο της απόφασης της παρ. 4 του άρθρου 165.
7. Με απόφαση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης ορίζονται οι επιτηρητές της διεξαγωγής των εξετάσεων.
Διαδικασία εξετάσεων για τα μουσικά πτυχία
1. Κάθε υποψήφιος εξετάζεται γραπτά και πρακτικά σε όργανο. Η πρακτική δοκιμασία διενεργείται από τρεις (3) εξεταστές, από τους οποίους δύο (2) τουλάχιστον πρέπει να έχουν την ειδικότητα του εξεταζόμενου οργάνου. Η βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των τριών (3) εξεταστών.
2. Η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων γίνεται από δύο (2) βαθμολογητές. Η βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των δύο (2) βαθμολογητών. Αναβαθμολόγηση δεν επιτρέπεται σε καμία από τις εξεταζόμενες ενότητες.
3. Ο υποψήφιος μπορεί ύστερα από αίτημά του να έχει πρόσβαση στο γραπτό του, αυτοπροσώπως ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένου προσώπου. Χορήγηση αντιγράφων απαγορεύεται. Αν ο υποψήφιος επιθυμεί ανάλυση της αξιολόγησης, συντάσσεται, ύστερα από αίτησή του, αξιολογική έκθεση από τον επιστημονικό υπεύθυνο ή από τον εκπρόσωπο που εκείνος ορίζει. Για την υποβολή της σχετικής αίτησης καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
4. Η διεξαγωγή των εξετάσεων για το Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής. Στην προκήρυξη καθορίζεται ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε εξεταστικά κέντρα που ορίζονται, ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση και τη διενέργεια των εξετάσεων, τη δημιουργία Μητρώου αξιολογητών, την αποστολή των θεμάτων, τον τρόπο γραπτής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, τη διαδικασία βαθμολόγησης, τα ελάχιστα όρια βαθμολογίας, την έκδοση αποτελεσμάτων, τη σύσταση και τη συγκρότηση των οργάνων, τον τύπο του πιστοποιητικού που χορηγείται στους επιτυχόντες, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.
Αμοιβές
1. Στους προέδρους, τα μέλη, τους γραμματείς των Επιτροπών, εξεταστές, βαθμολογητές, αναβαθμολογητές, επιτηρητές και στο κάθε είδους προσωπικό που απασχολείται με τις εξετάσεις και γενικά τις διαδικασίες του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Η΄, καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή κατ' αποκοπήν ή κατά ημέρες απασχόλησης ή κατά εξεταζόμενο υποψήφιο ή κατά γραπτό δοκίμιο, καθώς και έξοδα μετακίνησης εκτός έδρας, δαπάνες διανυκτέρευσης και ημερήσια αποζημίωση που καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
2. Οι πρόσθετες αμοιβές της παρ. 1 και οι κάθε είδους δαπάνες διεξαγωγής των εξετάσεων του παρόντος, καλύπτονται από πιστώσεις που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
«Δεν το λέμε ούτε στις γυναίκες μας»: Η αστεία ιστορία για τον Κώστα Σημίτη και την ένταξη στο ευρώ
Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
Κώστας Σημίτης: Η σπάνια φωτογραφία του όταν ήταν 30 ετών που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Η συγκίνησή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου για τη μητέρα του - «Κοντέψαμε να τη χάσουμε από κορονοϊό»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr