Κινηματογραφικά φεστιβάλ: Σινεμά με μέτρα προστασίας από τη Θεσσαλονίκη ως το Καστελλόριζο
Από την ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τις θερινές αθηναϊκές προβολές σε κήπους, drive-in και πλατείες ως την όμορφη Σύρο και το ακριτικό Καστελλόριζο, οι κινηματογραφικές προβολές επανέρχονται με όλα τα απαραίτητα μέτρα για να δούμε σινεμά κάτω από τα αστέρια με ασφάλεια και προστασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Σιγά - σιγά τα κινηματογραφικά φεστιβάλ κάνουν την επανεμφάνισή τους έχοντας πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού. Μπορεί να μην επανέρχονται όλα - και είναι πολλά τα κινηματογραφικά φεστιβάλ και οι κάθε λογής διοργανώσεις ανά την Ελλάδα το καλοκαίρι - ωστόσο, μπορούμε να φτιάξουμε έναν χάρτη σινε-προβολών για τις ελληνικές open air εκδηλώσεις, εκ των οποίων πολλές έχουν διεθνές πρόσημο.
Ξεκινώντας από τη βόρεια Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον θεσμό του Σινεμά Με Θέα από τις 13 Ιουλίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το φεστιβάλ ετοιμάζει μία μεγάλη έκπληξη: προβολή ταινίας σε παγκόσμια πρεμιέρα που θα γίνει σε τέσσερις θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουλίου.
Ως προς τις προβολές στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, αυτές στήνονται για έκτη χρονιά στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο.
Φέτος προβάλλονται επτά ταινίες πρόσφατης παραγωγής που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το σινεφίλ κοινό, συναρπαστικές ιστορίες, με διάσημους πρωταγωνιστές από αγαπημένους σκηνοθέτες. Πρόκειται για τα φιλμ: «Ο απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδοβάρ, «Euforia» της Βαλέρια Γκολίνο, «Yesterday» του Ντάνι Μπόιλ, «Μαγεία στο σεληνόφως» του Γούντι Άλεν, «Ραντεβού στο Belle Époque» του Νικολά Μπεντός και η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή.
Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στη διεύθυνση www.tch.gr. Σημειώστε ότι η πρόσβαση στον χώρο του «Σινεμά με θέα» (6ος όροφος κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) γίνεται είτε με σκάλες είτε με ασανσέρ. Στην περίπτωση χρήσης του ασανσέρ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους. Επίσης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από κάθε θεατή κατά την είσοδό του και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του.
Το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Δράμας που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 ως τις 26 Σεπτεμβρίου 2020, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων στον νέο θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος» με ελληνικές ταινίες όπως η «Πλατεία Αμερικής» του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Γιάννη Σακαρίδη, αλλά και ξένες παραγωγές.
Όσοι βρεθούν στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου θα έχουν την τύχη να απολαύσουν την αντι-covid έκδοση του Zagoriwood 2020 που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου με λιγότερα εργαστήρια από ότι συνήθως, αλλά με κέφι και επιθυμία για σινεμά. Οι 12 μέρες του συμπυκνωμένου φετινού προγράμματος θα γεμίσουν πάλι με σινεμά τις πλατείες και οι νέοι κινηματογραφιστές κρατώντας κάμερες θα εμπνευστούν από το βουνήσιο αέρα! Τα εργαστήρια συντονίζουν αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του σινεμά όπως οι Κλεάνθης Δανόπουλος, Άκης Κερσανίδης, Χρύσα Τζελέπη, Στέργιος Πάσχος και Μάκης Παπαδημητρίου.
Το πρόγραμμα των υπαίθριων δωρεάν προβολών στο αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο «Σινέ Παρθεναγωγείο» των Κάτω Πεδινών, ξεκινά με τη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» στις 24/7. Ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει την ταινία μαζί με τον ηθοποιό Γιάννη Τσορτέκη, έναν εκ των πρωταγωνιστών. Στις 25/7 ο Γιάννης Οικονομίδης θα παραδώσει masterclass για τους μαθητές των εργαστηρίων. Τη σκυτάλη παίρνει στις 31/7 η επιτυχημένη «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, η οποία μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή της σπουδαίας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Την επόμενη μέρα, 1/8, ακολουθεί το υποψήφιο για δύο Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Στη Γη του Άγριου Μελιού» (Ταμάρα Κοτέβσκα & Λιούμπομιρ Στεφάνοβ) από τη Βόρεια Μακεδονία. Θα προβληθεί ένα ακόμα ντοκιμαντέρ, το «Ένα Δέντρο Κοιμάται» του Κώστα Φόλλα, το οποίο ανατρέχει στα γεγονότα της ναζιστικής θηριώδης στο τσέχικο χωριό Λίντιτσε. Παράλληλα, το Zagoriwood έχει συγκροτήσει ένα προσεκτικά επιλεγμένο πρόγραμμα πρόσφατων ταινιών μικρού μήκους, νέων ταλαντούχων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην Αθήνα οι προβολές του Athens Open Air Film Festival είναι, επίσης, σε πλήρη αρμονία με τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται και πραγματοποιούνται σε θερινά σινεμά και προαύλιους χώρους δωρεάν για το κοινό, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Την Τετάρτη 8 Ιουλίου, το Φεστιβάλ έχει προγραμματίσει επετειακή προβολή στο Βοξ για τα 30 χρόνια του «Singapore Sling» του Νίκου Νικολαϊδη παρουσία συντελεστών ενώ στις 10 Ιουλίου η θερμοκρασία ανεβαίνει με την «Έξαψη» του Λόρενς Κάσνταν στο Σινέ Ριβιέρα.
Η μαγεία του θερινού σινεμά καταλαμβάνει και τους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στην οδό Διδότου 6, όπου για τέταρτη χρονιά το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στήνει μεγάλη οθόνη για τρεις βραδιές, 7 και 16 Ιουλίου και 1η Σεπτεμβρίου 2020, τηρώντας τους κανόνες που επιβάλει η πανδημία. Τον κύκλο ανοίγει στις 7 Ιουλίου ο Μισέλ Πικολί και άλλοι πρωταγωνιστές του γαλλικού κινηματογράφου σε μια από τις πρώτες ταινίες του Κώστα Γαβρά, την «Μακί, τα λιοντάρια της κολάσεως» (1967). Στις 16 Ιουλίου προβάλεται η ταινία του Ζακ Ντεμί «Γαϊδουροτόμαρο» (1970) στο πλαίσιο του 10ου Athens Open-Air Film Festival, γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του μαγευτικού και πολύχρωμου παραμυθιού του Ντεμί με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ. Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία την 1η Σεπτεμβρίου με την ταινία «Γαλλικό Κανκάν» (1954), φόρο τιμής του Ζαν Ρενουάρ στο Παρίσι της Μπελ Επόκ.
Στην Αθήνα πραγματοποιούνται στο Βοξ και τη Ριβιέρα οι θερινές μεταμεσονύχτιες προβολές του Midnight Express με πολυαναμενόμενη αυτή του «Blade Runner» στις 4 Ιουλίου. Η επόμενη προβολή είναι στις 18 Ιουλίου με την ταινία «Samurai Cop» (Bad Movie Night).
Στη Σύρο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF), λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του Covid-19, αναπροσαρμόζεται και συστήνει ένα νέο πρόγραμμα δράσεων σε Αθήνα και Σύρο. Ο 8ος φεστιβαλικός κύκλος του SIFF, που ξεκινά τον Ιούλιο του 2020 και ολοκληρώνεται με τη λήξη του έτους, εξερευνά την θεματική με τίτλο «Off Season / Εκτός εποχής». Μία θεματική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ.
Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης ξεκινούν αρχές Ιουλίου στην Αθήνα για να ταξιδέψουν στη Σύρο τον Αύγουστο, ενώ περισσότερες δράσεις θα ανακοινώνονται σταδιακά μέσα στο χρόνο. Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η έναρξη των καλοκαιρινών δράσεων του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου σηματοδοτείται, σε συνεργασία με την ταινιοθήκη Cimatheque – Alternative Film Centre του Καΐρου και με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen (Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας), με ένα διήμερο πρόγραμμα προβολών, στις 8 & 9 Ιουλίου, στο αίθριο του Ινστιτούτου (Ομήρου 14-16). Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 8 Ιουλίου θα γνωρίσουμε τη δουλειά δύο κορυφαίων Γερμανών σκηνοθετών: τη μικρού μήκους «Filmbücher» (1986) του Χαρούν Φαρόκι και τη μεσαίου μήκους «Room 666» (1982) του Βιμ Βέντερς.
Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 9 Ιουλίου θα προβληθεί στον ίδιο χώρο ένα αφιέρωμα στο έργο της Atteyat Al Abnoudy (1939-2018), μιας εμβληματικής Αιγύπτιας δημοσιογράφου και κινηματογραφίστριας, και μιας από τις πρώτες γυναίκες που κράτησαν κάμερα στον αραβικό κόσμο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα ντοκιμαντέρ της «Horse of Mud» (1971), «The Sandwich» (1975) και «Seas of Thirst» (1981), τρεις σπάνιες ταινίες που αποκαλύπτουν όψεις του μεσογειακού τοπίου και τρόπους ζωής που ίσως έχουν βρεθεί οριστικά «εκτός εποχής». Οι ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν μόνο με αγγλικούς υπότιτλους.
Τον Αύγουστο το SIFF ταξιδεύει στη βάση του, τη Σύρο, για την πρώτη εκδήλωση από μία σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν στο αγαπημένο του νησί. Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου του 2020 θα παρουσιαστεί στην Ερμούπολη, μία δράση βασισμένη σε μία επιλογή ταινιών, που γυρίστηκαν με το κινητοσκόπιο του Edison. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές (τεκμηρίωση του ΕΛΙΑ), η Ερμούπολη φιλοξένησε μόλις τη δεύτερη κινηματογραφική προβολή στην επικράτεια του ελληνικού κράτους το 1900 – δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή στην Αθήνα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου προετοιμάζει τη χαρτογράφηση και δημιουργική αναπαραγωγή μέρους αυτού του προγράμματος προβολών του κινητοσκοπίου του Edison, με τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας και με στόχο την ενεργοποίηση της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς.
Η δράση θα προγραμματιστεί για το βράδυ της 1ης Αυγούστου του 2020, όταν και συμπληρώνονται 120 χρόνια από εκείνη την ιστορική προβολή, ενώ οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα και το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube για όλο τον Αύγουστο. Σταδιακά θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες ξεχωριστές εκδηλώσεις και δράσεις της παρούσας έκδοσης του SIFF, όπως και το πρόγραμμα προβολών της κεντρικής διοργάνωσης του Φεστιβάλ.
Στις εκδηλώσεις του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» εντάσσεται η προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας του 1930 του Δημήτρη Γαζιάδη «Οι απάχηδες των Αθηνών» (συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υπήρξε ο δωρητής της αποκατάστασης της ταινίας). Μάλιστα, μία από τις δύο προγραμματισμένες προβολές θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου στις 15 Σεπτεμβρίου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ.
Τέλος, με ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον «πατριάρχη του ρεμπέτικου» Μάρκο Βαμβακάρη, θα ανοίξει την αυλαία του, την Κυριακή, 23 Αυγούστου, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα».
Η Σοφία Παπάζογλου θα ερμηνεύσει αγαπημένα ρεμπέτικα που μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων και συνεχίζουν στις μέρες μας να συγκινούν, συνυφασμένα με τη λαϊκή μουσική κληρονομιά του ελληνισμού, αλλά και διεθνώς, ενταγμένα στον κατάλογο 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η συναυλία είναι αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη και στις Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκήλ και Μαρίκα Νίνου. Τη Σοφία Παπάζογλου πλαισιώνουν στη σκηνή οι μουσικοί Σπύρος Πατράς (μπουζούκι), Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν), Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα) και Νικόλαος Γύρας (κόντρα μπάσο).
Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Σκαρέντζου «Μάρκος» (συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης): Mια παρέα μουσικών ταξιδεύει στη Σύρο για να συμμετάσχουν σε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Μάρκου Βαμβακάρη. Παράλληλα με αυτό το ταξίδι, συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημαντική κληρονομιά του μουσικού στον 21ο αιώνα και τη -ζωντανή μέχρι σήμερα- επιρροή του Μάρκου στο σύγχρονο μουσικό τοπίο της Ευρώπης.
Το φεστιβάλ «Πέρα από τα σύνορα» θα διεξαχθεί στο Καστελλόριζο από τις 23 έως τις 30 Αυγούστου, προσφέροντας μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και κινηματογράφου στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Σημειώνουμε ξανά ότι όλες οι κινηματογραφικές διοργανώσεις τηρούν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για την προστασία του κοινού από τον ιό Covid-19.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr