Φώτα, κάµερα, πάµε στο Zagoriwood
Το πιο πρωτότυπο εργαστήρι σινεµά στο Ζαγόρι, µια ιδέα του Γιώργου Μακρή, προσδοκά διεθνή διάσταση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ένας κινηµατογραφιστής, µε µία κάµερα και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, σκαρφαλώνει στα βουνά της Πίνδου. Εκεί, στα 1.000 µέτρα, στα µαγευτικά Ζαγοροχώρια, στο χωριό Κάτω Πεδινά, µπαίνει στα σπίτια, χρησιµοποιεί τους κατοίκους ως «πρωταγωνιστές», απαθανατίζει το άγριο και συνάµα επιβλητικό τοπίο και δηµιουργεί ταινίες. Βρίσκεται στο Zagoriwood και αρπάζει την ευκαιρία να φτιάξει µια νέα ταινία.
Το Zagoriwood είναι ένα ξεχωριστό κινηµατογραφικό φεστιβάλ-εργαστήριο που απευθύνεται σε ερασιτέχνες, σπουδαστές κινηµατογραφικών σχολών, εραστές του σινεµά, αλλά και σε επαγγελµατίες του χώρου, που θέλουν να µάθουν επιπλέον πράγµατα και να εµπνευστούν από τον χώρο.
Διοργανώνεται κάθε Ιούλιο -φέτος από τις 9 έως τις 21 του µήνα- στις κλειστές αίθουσες του παλιού παρθεναγωγείου στα Κάτω Πεδινά, ένα υπέροχο πέτρινο κτίσµα του 1901, απλώνεται όµως σε πλατείες, αγρούς, ποτάµια αλλά και στα γειτονικά χωριά, όπου προβάλλονται συνολικά 30 ταινίες, µικρού και µεγάλου µήκους, µε επίκεντρο αυτές που έχουν αποσπάσει κάποιο βραβείο.
«Ψυχή» του φεστιβάλ-εργαστηρίου ο σεναριογράφος Γιώργος Μακρής, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα µια βροχερή µέρα του Δεκεµβρίου του 2009, την ώρα που έτρωγε στα Κάτω Πεδινά, στην ταβέρνα της Ευαγγελίας Ρετάλη, η οποία είναι σήµερα πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Ζαγορίου. «Ο σπόρος έπεσε στο σωστό σηµείο. Χωρίς τους άλλους και χωρίς τον συγκεκριµένο τόπο αυτή η ιδέα δεν θα είχε τέτοια απήχηση» λέει στο «Έθνος» ο Γιώργος Μακρής.
Στόχος της οµάδας εργασίας είναι από του χρόνου το Zagoriwood να αποκτήσει διεθνή διάσταση. Ήδη φέτος έχει προσκληθεί ο καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Λάνκαστερ στο Τµήµα Εφαρµογών των ΜΜΕ, Ερικ Κούντσεν, για να διδάξει στο Story Lab, ενώ η διοργάνωση έχει χρηµατοδότηση από πρόγραµµα του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης.
Το φεστιβάλ - εργαστήριο στηρίζεται στην ιδέα «1 άνθρωπος + 1 κάµερα + 1 υπολογιστής = µια πλήρης µονάδα δηµιουργίας οπτικοακουστικού έργου» και η δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια, χωρίς να αγνοεί τη θεωρητική εµβάθυνση, βασίζεται ιδιαίτερα στην πράξη.
Στα εργαστήρια διδάσκουν ενεργοί επαγγελµατίες του κινηµατογράφου: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίες, παραγωγοί, µουσικοί, ηθοποιοί κ.ά. Ο συνδυασµός θεωρίας και πράξης είναι τόσο αποτελεσµατικός ώστε ήδη έχουν παραχθεί µέχρι σήµερα περίπου 30 ταινίες µικρού µήκους – µυθοπλασίας και ντοκιµαντέρ.
Στο εργαστήρι ντοκιµαντέρ που θα γίνει 9-15 Ιουλίου (οι ηµεροµηνίες µετατέθηκαν προς τα πίσω λόγω των εκλογών) θα διδάξει, µεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Δηµήτρης Κουτσιαµπασάκος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τµήµα Κινηµατογράφου του ΑΠΘ, στην υποκριτική διδάσκουσα θα είναι η ηθοποιός, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη. και φυσικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Zagoriwood, Γιώργος Μακρής (σενάριο).
«Όλο αυτό που γίνεται είναι ένα πολύ χαρούµενο φεστιβάλ. Η συγκλονιστική οµορφιά της φύσης και της αρχιτεκτονικής του Ζαγορίου κάνουν τη συµµετοχή στο Φεστιβάλ µια περιπέτειαεµπειρία ζωής. Οσοι τα προηγούµενα χρόνια έζησαν τις µέρες και τις νύχτες του Zagoriwood, την τρέλα του σινεµά, µέσα στον γλυκό άνεµο των ηπειρωτικών βουνών... απλώς δεν µπορούν να το ξεχάσουν» αναφέρει ο Γ. Μακρής.
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr