Πανεπιστήμια: Πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα και η σχέση τους με τα κολέγια
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που δεν ήρθαν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Έληξε χτες 31 Μαρτίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας μετά τη σχετικό νόμο, που ψήφισε η κυβέρνηση αλλά τα μεγάλα ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κατέφτασαν στην Ελλάδα όπως είχε προαναγγείλει, ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης και η κυβέρνηση.
Όπως προκύπτει από τις αιτήσεις ,που κατατέθηκαν, εκτός από μία (του πανεπιστημίου Λευκωσίας) όλες οι άλλες αφορούν σε γνωστά ελληνικά κολέγια τα οποία διατηρούν συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια από την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία εδώ και χρόνια. Συνεπώς σε πρώτη φάση κανένα από τα μεγάλα και φημισμένα ξένα ιδρύματα δεν εμφανίστηκε αυτοτελώς να διεκδικήσει, άδεια ίδρυσης παραρτήματος στην Ελλάδα για το 2025, παρά το γεγονός ότι δόθηκε και παράταση στην σχετική προθεσμία (από την 1η Μαρτίου στην 31η Μαρτίου). Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει ακόμη από το υπουργείο Παιδείας αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν έξι πλήρεις φάκελοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί αλλά ελάχιστα.
Οι φορείς που υπέβαλλαν αίτηση
1. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia) με έδρα στο Ελληνικό. Προγραμματίζει να ιδρύσει σχολές όπως Ιατρική, Νομική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά και Πληροφορική.
2. The Open University σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανατόλια (Υπήρχε ήδη συνεργασία).
3. Πανεπιστήμιο του York (συνεργάζεται ήδη με το City College της Θεσσαλονίκης). Σπουδές Νομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Επικοινωνίας, Βιολογίας, Παιδαγωγικών και Ειδικής Αγωγής (δίδακτρα περίπου 7.000 ετησίως)
4. Πανεπιστήμιο του Essex (Βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Aegean College). Έδρα στην οδό Πανεπιστημίου. Στην αίτηση ορίζεται ότι θα λειτουργήσει προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Επικοινωνία, Αγγλική Φιλολογία
5. University of East London (Συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο).Εστιάζει στους τομείς της Μηχανικής, Αρχιτεκτονικής, Πληροφορικής, Ειδικής Αγωγής και Φυσικής Αγωγής.
6. και το Γαλλικό Πανεπιστήμιο Universite Sorbonne Paris Nord (σε συνεργασία με το Institution d' Etudes Francophones - IDEF) και σχολές Νομικής, Οικονομίας, Πολιτικών Επιστημών, Επιστημών φυσικής Αγωγής.
Οι φάκελοι των Πανεπιστημίων θα εξεταστούν από την αρμόδια αρχή του υπουργείο Παιδείας, κι εφόσον κριθούν θετικά θα μπορούν να λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2025. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα :Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ελέγχει την ακαδημαϊκή και διοικητική επάρκεια. Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ) εξετάζει τα ζητήματα υποδομών και καταλληλόλητας χώρων.
Τι περιλαμβάνει ο φάκελος αίτησης
Ο φάκελος που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι περιλαμβάνει:
-Ακαδημαϊκό σχεδιασμό και πρόγραμμα σπουδών
-Χρηματοδοτικό πλάνο και βιωσιμότητα
-Συνεργασίες με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού
-Διοικητική δομή και οργανόγραμμα
-Αναλυτική τεκμηρίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος: Τα αντίποινα στους δασμούς Τραμπ, η «αιματοχυσία» και η παγκόσμια ύφεση που βλέπει η JP Morgan
Γκρίνιες, αιχμές και… πικρίες από τους «γαλάζιους» βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ
Και όποιον… πάρει ο χάρος: Ασυνείδητος έτρεχε με 291 χλμ. στη Συγγρού!
Η απάντηση Μητσοτάκη σε Μαρινάκη, τα «μπάζα» του Φλωρίδη, η επίθεση του Πολάκη στον Τσακαλώτο και τα κέρδη της ΔΕΗ από τους δασμούς του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr