Εγκλήματα πολέμου: Ο ισραηλινός στρατός κατεδαφίζει τα πάντα στη Γάζα για να έχει νεκρή ζώνη
Έχουν ισοπεδωθεί περιοχές που κάποτε ήταν καλλιεργήσιμες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Ο ισραηλινός στρατός εδώ και 1,5 χρόνο βομβαρδίζει καθημερινά τη Λωρίδα της Γάζας, με τα σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μισού μιλίου από τα σύνορα να είναι πλέον μια απόλυτη ερημιά.
Η δημιουργία νεκρής ζώνης στη Γάζα
Τεθωρακισμένες μπουλντόζες συστηματικά ισοπέδωναν το ένα σπίτι μετά το άλλο, με μηχανικούς να τοποθετούν εκρηκτικά, προκαλώντας ελεγχόμενες κατεδαφίσεις μέσα σε εργοστάσια, τα οποία κάποτε ήταν πηγή μεγάλου θορύβου. Ο ισραηλινός στρατός με τις πρακτικές του, στέρησε στους Παλαιστίνιους την πρόσβαση σε εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που στο παρελθόν συνεισέφεραν σημαντικά στην οικονομία της περιοχής.
Εκεί έχει δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη πλάτους 1 χιλιομέτρου (περίπου 0,6 μίλια), από την οποία έχουν απομακρυνθεί οι Παλαιστίνιοι. Μάλιστα, όσοι πλησιάζουν την εν λόγω «νεκρή ζώνη» πυροβολούνται. Σύμφωνα με το CNN, οι στρατιώτες του Ισραήλ αποκαλύπτουν ότι καταστράφηκαν υποδομές, προκειμένου να δημιουργηθεί η νεκρή ζώνη, με τα στρατεύματα να πυροβολούν και να σκοτώνουν άοπλους Παλαιστίνιους. Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν και εγκλήματα πολέμου. Σημειώνεται ότι το CNN ήρθε σε επαφή με τον IDF για να σχολιάσει τις μαρτυρίες για τα όσα γίνονται στη νεκρή ζώνη, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Τα κτίρια καταστράφηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί η εν λόγω νεκρή ζώνη, με το Τελ Αβίβ να επιθυμεί να βρίσκονται σε απόσταση οι ισραηλινές κοινότητες από τους Παλαιστίνιους.
Αναλυτές κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου
Πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 το Ισραήλ απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους να πλησιάζουν σε απόσταση 300 μέτρων τον συνοριακό φράχτη, ωστόσο μετά την επίθεση της Χαμάς, οι στρατιωτικοί επιτελείς της χώρας έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο επέκτασης της περιοχής στο 1 χιλιόμετρο. Για να το πετύχουν αυτό, ισοπέδωσαν εδάφη που βρίσκονται από 800 μέτρα έως 1,5 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί φέρονται να αποκάλυψαν ότι η αποστολή τους ήταν να επεκτείνουν τη νεκρή ζώνη, ώστε να αποτραπεί μια νέα επίθεση στο μέλλον. Ειδικοί του διεθνούς δικαίου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο αυτές οι ενέργειες είναι νόμιμες με βάση τον κανόνα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας», για να δικαιολογείται η καταστροφή μη στρατιωτικής περιουσίας.
Η Τζανίνα Ντιλ, συνδιευθύντρια στο Ινστιτούτο Ηθικής, Δικαίου και Ενόπλων Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισήμανε ότι «πέρα από τις πιθανές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, η σκόπιμη, εκτεταμένη καταστροφή μη στρατιωτικής περιουσίας χωρίς σαφή στρατιωτική αναγκαιότητα αποτελεί έγκλημα πολέμου».
«Από ό,τι έχω δει μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις στρατιωτικής αναγκαιότητας, τουλάχιστον για το επίπεδο της καταστροφής που έχει προκαλέσει το Ισραήλ», επισήμανε ο Λόρενς Χιλ - Κόθορν, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Σημειώνεται ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει παραδεχτεί ότι καταστρέφει «τρομοκρατικές υποδομές» για να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας, εντούτοις ποτέ δεν έχει κάνει αναφορά στο ολοκληρωμένο σχέδιο καταστροφής χιλιάδων κτιρίων για τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής ζώνης στο εσωτερικό της περιοχής.
Μια ζώνη θανάτου που κάποτε ήταν «παράδεισος»
Στη Χούζα η καταστροφή είναι εμφανής από τους δορυφόρους, με εκατοντάδες κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί. Αξίζει να επισημανθεί ότι στη Γάζα καταστράφηκαν συνολικά περισσότερα από 6.200 κτίρια σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τα σύνορα, με βάση τη δορυφορική ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές του City University of New York και του Oregon State University.
Για τους Παλαιστίνιους, το να πατήσουν το πόδι τους στη νεκρή ζώνη, πιθανότατα ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Ισραηλινοί στρατιώτες αναφέρουν ότι άνοιγαν πυρ ακόμα και εναντίον άοπλων πολιτών. Από τις εικόνες η νεκρή ζώνη φαίνεται καθαρά, ωστόσο η περίμετρός της πιθανότατα είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή στο έδαφος. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί Παλαιστίνιοι να πυροβολούνται επειδή εισήλθαν στην περιοχή και διέσχισαν «αόρατες» γραμμές.
Για 40 χρόνια ο Αμπντούλ Αζίζ αλ-Ναμπαχίν καλλιεργούσε ελιές, πορτοκάλια και γκουάβα σε πέντε στρέμματα γης, τα οποία είχε κληρονομήσει από τους προγόνους του στα περίχωρα του Αλ-Μπουρέι στην κεντρική Γάζα. Πρόσφατα, ο γιος του παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη 3 ετών. «Ήταν σαν παράδεισος. Συνηθίζακμε να λέμε δόξα τω Θεώ. Ήμασταν τακτοποιημένοι και ικανοποιημένοι», αναφέρει ο αλ-Ναμπαχίν.
Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, αναγκάστηκε να φύγει από τον τόπο του και επέστρεψε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της εκεχειρίας για να βρει το σπίτι και τα χωράφια του. «Βρήκαμε το σπίτι κατεστραμμένο και τα δέντρα είχαν κοπεί από μπουλντόζες», σημείωνει στο CNN.
Η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι Παλαιστίνιοι υπογραμμίζουν ότι όποιος πλησιάζει εκεί, σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά. Ο εφιάλτης στη Λωρίδα της Γάζας έχει επιστρέψει.
Δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον 21χρονο οδηγό που παρέσυρε τη 12χρονη στου Ρέντη
Στα Χανιά... ξεφύτρωσε μεταλλική εξέδρα για beach bar σε περιοχή Natura - Τι καταγγέλλει κάτοικος
Κυρανάκης για Ομάδα Αλήθειας: «Ισχύει ότι ήμουν σε ιδιωτική εταιρεία όταν ήμουν και πολιτικό στέλεχος»
Άδωνις Γεωργιάδης: Νέο κούρεμα ή μεταμόσχευση μαλλιών; Η εμφάνιση που σχολιάστηκε
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr