Τιτανικός 113 χρόνια μετά: Πως 4 Έλληνες συναντήθηκαν στην Γ θέση και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο - Τι λέει απόγονος στο ethnos.gr
Μεταξύ των 2.224 επιβατών του Τιτανικού ήταν τουλάχιστον 4 Έλληνες από το ίδιο χωριό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 40 λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου 1912. Στις πολυάριθμες κουκέτες της τρίτης θέσης του «Τιτανικού» βρίσκονταν εκατοντάδες νέοι που έφευγαν από την Ευρώπη για την Αμερική για ένα καλύτερο μέλλον. Τα όσα περιέγραψαν όσοι επέζησαν της τραγωδίας ακόμα και σήμερα συγκλονίζουν...
Όσοι διασώθηκαν παραδέχτηκαν πως την πραγματική αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη τις περίπου 3 ώρες μετά το ναυάγιο δεν θα τη μάθει ποτέ κανείς. Πίσω από τα κινηματογραφικά εφέ και τα χολιγουντιανά σενάρια υπάρχουν 1.505 δραματικές ιστορίες που θα μείνουν για πάντα στο βυθό του Ατλαντικού.
Οι 4 Έλληνες από τον Άγιο Σώστη Μεσσηνίας
Μεταξύ των 2.224 επιβατών του Τιτανικού ήταν τουλάχιστον 4 Έλληνες από το ίδιο χωριό, τον Άγιο Σώστη της ορεινής Μεσσηνίας κοντά στα σύνορα με Ηλεία και Αρκαδία. Στη μνήμη τους υπάρχει και ένα μνημείο λίγο πιο έξω από το χωριό το οποίο φτιάχτηκε το 2001. Οι τέσσερις νέοι συγχωριανοί βρέθηκαν στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού μετά από διαβολικές συμπτώσεις. Δυστυχώς όλοι έχασαν τη ζωή τους με δραματικό και βασανιστικό τρόπο. Οι δύο σοροί βρέθηκαν, οι δύο ίσως παρέμειναν μέσα στο ναυάγιο.
Οι 4 Έλληνες από τον Άγιο Σώστη ήταν:
- Ο 30χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
- Ο 26χρονος Απόστολος Χρονόπουλος αδελφός του Δημήτρη
- Ο 19χρονος Δημήτρης Χρονόπουλος αδελφός του Απόστολου
- Ο 19χρονος Βασίλειος Καταβέλης
«Αυτό το σπίτι έχτισε ο Χρονόπουλος»
«Το σπίτι που μένω σήμερα χτίστηκε από τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο το 1911 και μάλιστα πάνω από την πόρτα φέρει και την σχετική χρονολογία» είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, ο σημερινός πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Σώστη του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας και απόγονος του Λυμπερόπουλου.
«Ο Λυμπερόπουλος έχτισε αυτό το σπίτι με χρήματα που έστελνε από την Αμερική όπου εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Λέγεται πως είχε έρθει στην Ελλάδα και για τη βάφτιση του γιου του. Μόλις τελείωσε το σπίτι είπε στη γυναίκα του πως θα φύγει και πάλι για τις ΗΠΑ για να βγάλει χρήματα ώστε να επιστρέψει μία και καλή στην Ελλάδα για να ανοίξει ένα μαγαζί που ήθελε. Μαζί με τον Λυμπερόπουλο έφυγαν από το χωριό ο 26χρονος Απόστολος Χρονόπουλος μαζί με τον 19χρονο αδελφό του Δημήτρη Χρονόπουλο και τον 19χρονο Βασίλη Καταβέλη. Όλοι έκλεισαν εισιτήριο με το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού και δεν ξαναγύρισαν ποτέ. Ο θρήνος ήταν μεγάλος στο χωριό... Η προ γιαγιά μου με τον Λυμπερόπουλο είχε αποκτήσει ένα αγόρι. Μετά το χαμό του Λυμπερόπουλου έμεινε χήρα, ξαναπαντρεύτηκε και έκανε τρία κορίτσια και από εκεί κρατώ την συγγένεια», συμπλήρωσε ο Γιάννης Διαμαντόπουλος.
Οι διαβολικές συμπτώσεις
Η σύζυγος του Λυμπερόπουλου μετά τα βαφτίσια του γιού τους Κώστα τον παρακαλούσε να μείνει στην Ελλάδα και να μην ξαναφύγει άμεσα στις ΗΠΑ αλλά εκείνος είχε ήδη στήσει εργαστήριο μεταλλικών χειροτεχνημάτων που πήγαινε πολύ καλά. Ομως ο ίδιος μαζί με τους συντοπίτες του πήραν την απόφαση να συνταξιδέψουν σε ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα έχουν μεταφέρει οι απόγονοι τους, τόσο ο Λυμπερόπουλος, όσο και ο 19χρονος Καταβέλης είτε είχαν κλείσει εισιτήριο με τον Τιτανικό και όχι τα άλλα ελληνικά πλοία της γραμμής.
Τα υπερωκεάνια που ταξίδευαν Νέα Υόρκη
Οι αδελφοί Χρονόπουλοι αρχικά είχαν κλείσει εισιτήριο με κάποιο ελληνικό πλοίο. Με το υπερωκεάνιο «Μακεδονία», ή το «Πατρίς» ή το «Θεμιστοκλής» που ξεκινούσαν από τον Πειραιά με ενδιάμεσες στάσεις Καλαμάτα και Πάτρα κατ΄ ευθείαν για τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με διαφήμιση της εποχής το «Μακεδονία» κάλυπτε την απόσταση σε 11 ημέρες που θεωρούνταν χρόνος ρεκόρ αλλά η τελική άφιξη εξαρτιόταν από τον καιρό και το φορτίο και μπορούσε να φτάσει και τις 16 ημέρες. Μάλιστα διαφήμιζαν πως τα πλοία είχαν και ασύρματο. Από την άλλη όμως ο Τιτανικός υποσχόταν πως θα καλύψει την απόσταση από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη σε λιγότερο από 5 ημέρες και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που οι τέσσερις συντοπίτες θέλησαν να ταξιδέψουν μαζί.
Βασανιστικό τέλος
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά αργότερα από τις αρχές και τις έρευνες για τον εντοπισμό των σορών οι τέσσερις Έλληνες είχαν βασανιστικό τέλος. Οι δύο σοροί βρέθηκαν. Οι δύο χάθηκαν...
Επιβίβαση στο Χερβούργο
Ο 26χρονος Απόστολος Χρονόπουλος (φωτό κάτω) εργάζονταν από τα 18 του σε μία βιοτεχνία στην Αμερική και βρέθηκε στην Ελλάδα για να πάρει μαζί και τον 19χρονο αδελφό του Δημήτρη Χρονόπουλο (φωτό επάνω). Λέγεται πως είχαν βγάλει εισιτήρια με άλλο πλοίο. Τελικά άλλαξαν τα εισιτήρια τους για να ταξιδέψουν μαζί με τον Λυμπερόπουλο και τον Καταβέλη. Επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό από το Χερβούργο, πόλη στα βόρεια παράλια της Γαλλία που σήμερα είναι η Σερμπούρ-Οκτεβίλ με το εισιτήριο Γ θέσης Νο 2680.
Δεν βρέθηκαν οι σοροί των αδελφών Χρονόπουλου
Οι σοροί των αδελφών Χρονόπουλου δεν βρέθηκαν ποτέ και δεν αποκλείεται να τους πήρε μαζί τους στο βυθό το πληγωμένο σκαρί του πλοίου το οποίο 2 ώρες και 40 λεπτά μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο κόπηκε σε δύο κομμάτια. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων υπήρχαν περιορισμοί στην πρόσβαση των επιβατών της Γ θέσης στο κατάστρωμα και στους χώρους της Α θέσης μετά τη σύγκρουση του Τιτανικού με το παγόβουνο.
Βρέθηκε νεκρός σε λέμβο στον Καναδά
Δυστυχώς όμως και ο Παναγιώτης Λυμπεροπούλος είχε φρικτό τέλος παρότι ήταν ο μοναδικός από τους τρεις Έλληνες που κατάφερε να επιβιβαστεί σε μία από τις σωστικές λέμβους. Δυστυχώς η λέμβος παρασύρθηκε από τα ρεύματα προς τα βόρεια και αγνοούνταν για καιρό. Σύμφωνα με το ancestry.co.uk δύο μήνες μετά το ναυάγιο, ο Λυμπερόπουλος μαζί με άλλους τρεις επιβάτες εντοπίστηκαν σε μια απόκρημνη ακτή του Καναδά. Και οι τέσσερις ναυαγοί βρέθηκαν νεκροί από το κρύο και την ασιτία. Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του Μάουντ Ολιβετ, στον Καναδά, στις 10 Μαϊου 1912. Η γυναίκα και ο γιός του δεν τον ξαναείδαν ποτέ. Παρέλαβαν μόνο τα αντικείμενα που βρέθηκαν στις τσέπες του, τη βέρα του, μια χρυσή καρφίτσα, ένα ρολόι, μια ατζέντα και λίγα χρήματα…
Είχε όνειρο να πάει στο Μιλγουόκι
Ο τέταρτος Έλληνας επιβάτης του Τιτανικού ήταν ο 19χρονος Βασίλειος Καταβέλης. Δυστυχώς και ο Καταβέλης είχε πολύ άσχημο τέλος. Η σορός του εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία. Πάνω του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου από τη Νέα Υόρκη προς το Μιλγουόκι που ήταν και ο τελικός προορισμός του για να βρει τον αδελφό του που εργάζονταν ως εφημεριδοπώλης. Επίσης βρέθηκαν ένας μικρός καθρέφτης, δύο σημειωματάρια, μια χτένα και ένα κλειδί. Τα προσωπικά του αντικείμενα παραδόθηκαν στα αδέλφια του Πέτρο, Παναγιώτη και Λαμπρινή στο λιμάνι του Πειραιά λίγο καιρό αργότερα.
Το μνημείο για τους αδικοχαμένους του Τιτανικού
Στο ορεινό χωριό του Αγίου Σώστη στη Μεσσηνία υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τους τέσσερις άντρες θύματα του Τιτανικού που ήταν πρόταση ενός συγχωριανού τους ονόματι Γιαννόπουλος και ανεγέρθηκε το 2001 και γράφει: «Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι΄ευατούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου-Παναγιώτου Κ. Λυμπεροπούλου-Δημητρίου Μ. Χρονοπούλου».
Υπάρχαν και άλλοι Έλληνες;
Να σημειωθεί πάντως πως τις ημέρες που ακολούθησαν του ναυαγίου εκτός από τα ονόματα των 4 νέων από τον Άγιο Σώστη είχαν αναφερθεί και άλλα ονόματα Ελλήνων αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αναφορά. Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Ατλαντίς» που κυκλοφορούσε στη Νέα Υόρκη εκτός των τεσσάρων Ελλήνων από τον Άγιο Σώστη ανέφερε επίσης τον Ηλία Φούφα, τον Boulos Baccos, τον Apostoles Roufoul, τον Thanous (πιθανότατα Θάνο) Thomas και Nikola Jamila. Για όλους τους τελευταίους δεν αναφέρθηκε ποτέ κάτι εάν βρίσκονταν μεταξύ των διασωθέντων ή των νεκρών.
Μαφιόζικο χτύπημα στο Χαλάνδρι: Ο Γιώργος Μοσχούρης της Greek Mafia το θύμα της δολοφονίας
Σκηνές απείρου κάλλους στον Λευκό Οίκο: Άγριος καβγάς με εκφράσεις του δρόμου μεταξύ Μασκ και Μπέσεντ
Συνολάκης για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Περιμένουμε μεγαλύτερο χτύπημα - Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει και 8,5 Ρίχτερ
Ο Πάπας στον κινηματογράφο και τη μικρή οθόνη: 11 παραγωγές που ξεχώρισαν για τον Ποντίφικα και το Βατικανό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr