Αθλητισμός|19.04.2020 14:58

Βόμβες Τσιστιακόφ: «Σκάνδαλα, διαιτησίες, όλα υπέρ μιας ομάδας»

Newsroom

Υπήρξε ένας εκ των βασικότερων συνεργατών του Ιβάν Σαββίδη στα πρώτα χρόνια του στον ΠΑΟΚ. Εζησε την αναγέννηση του Δικέφαλου από το ξεκίνημα της προσπάθειας του Σαββίδη και βίωσε εκ των έσω τόσο το πάθος και τη θέρμη με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έδωσε όλο του το είναι για να φέρει την ομάδα στην κορυφή, όσο και την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έπρεπε να ανατρέψει ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ.

Ο Γκερμάν Τσιστιακόφ παραχώρησε συνέντευξη σε γνωστό ρωσικό Μέσο Ενημέρωσης και εκτόξευσε... βόμβες για όσα συνάντησε στα πρώτα χρόνια του, στο πλάι του Ιβάν Σαββίδη, αναφερθείς στη διαφθορά που υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο πρώην παράγοντας του ΠΑΟΚ μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Σαββίδη, αναφέρθηκε στον «ψευδοηγεμόνα Ολυμπιακό» και εξήρε την αλλαγή επιπέδου που υπήρξε στον πρωταγωνιστή, πλέον, Δικέφαλο...

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην ιστοσελίδα «sport-express.ru»:

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ: «Όλα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα. Η χώρα, η νοοτροπία, το ποδόσφαιρο. Εγώ στάθηκα τυχερός. Χάρη στον ιδιοκτήτη, είχα την μοναδική ευκαιρία να χτίσω κάτι από την αρχή. Προτού, ο Ιβάν Σαββίδης πάρει τον ΠΑΟΚ, έναν σύλλογο με λαμπρή ιστορία, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Χρήματα; Όχι. Στρατηγική; Όχι. Υπήρχαν δάκρυα στην ομάδα και στις κερκίδες, αόριστες προοπτικές. Ο Σαββίδης έσωσε τον ΠΑΟΚ, τον καθάρισε από τα χρέη, παρότι ήταν μία μεγάλη και σκληρή δουλειά. Το κλαμπ χρωστούσε παντού. Σε ποδοσφαιριστές, σε ατζέντηδες, σε άλλες ομάδες και στο ελληνικό κράτος.

Ωστόσο τα καταφέραμε. Με δουλειά που ήταν βασισμένη πάνω στις καλύτερες πρακτικές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σχεδόν αμέσως ο ΠΑΟΚ έγινε ο κύριος ανταγωνιστής του ψευδοηγεμόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Ολυμπιακού. Τώρα ο ΠΑΟΚ μπορεί δικαίως να είναι υπερήφανος τόσο για τους τίτλους του όσο και για τη σαφή οικονομική του κατάσταση, ως παράδειγμα ενός υγιούς ποδοσφαιρικού έργου σε μια οικονομικά ανθυγιεινή ευρωπαϊκή χώρα».

Τα χαρακτηριστικά του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι το κλαμπ για τους οπαδούς είναι το απόλυτο φετίχ, το πρώτο πάθος. Αυτό, παρεμπιπτόντως, λείπει εξαιρετικά στη Ρωσία. Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για κάθε στιγμή στη ζωή της ομάδας και τις συνθήκες λειτουργίας της βρίσκεται σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο. Αν πήγαινα να πιω καφέ κάπου, ήταν αδύνατο να το κάνω ήρεμα.

Μου έλεγαν ποιος πρέπει να φύγει από την ομάδα, ποιος πρέπει να έρθει, πώς θα είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε έναν αγώνα, πώς θα έπρεπε να προπονείται η ομάδα. Στην αρχή ήταν ασυνήθιστο και ενοχλητικό. Αλλά όταν βλέπεις πως όλα εξαλείφονται στη φρενίτιδα της ενέργειας στην κερκίδα, καταλαβαίνεις τι σημαίνει δωδέκατος παίκτης. Σας διαβεβαιώνω ότι υπήρχαν αγώνες που κερδίσαμε χάρη στον κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσεις τον ΠΑΟΚ στο σπίτι του, δείτε τα στατιστικά στοιχεία.

Για το τι κατάφερε στον ΠΑΟΚ και τι όχι: «Προσωπικά δεν κατάφερα το σημαντικότερο πράγμα. Να κατακτήσω ένα τρόπαιο. Ήμασταν κοντά, αλλά χάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου. Δεν μπορούσα μετά να το αντέξω. Έσπασα, έφυγα. Χωρίς την οικογένειά μου, σε ένα ασυνήθιστο περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές, πήρα ένα καλό μάθημα. Μην στρίβεις, πρέπει να υπομένεις. Μετά από όλα αυτά, όλα έγιναν σωστά και τα αποτελέσματα ήρθαν».

Για τον Ιβάν Σαββίδη και την άποψη που έχουν πολλοί λόγω της εικόνας του στο παιχνίδι με την ΑΕΚ: «Η άποψή μου είναι εντελώς διαφορετική. Δεν θα ανακατέψω την ποδοσφαιρική ιστορία του Σαββίδη στην Ελλάδα, δεν ήμουν μέσα στο γήπεδο, οπότε δεν μπορώ να κρίνω. Ίσως στον ΠΑΟΚ συνάντησα έναν σοφό και δυνατό άνθρωπο που έσωσε πραγματικά το σύλλογο και με αυτό έσωσε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας από κατάθλιψη.

Είχαμε πολλές συζητήσεις και έντονες συνομιλίες, μερικές φορές μέχρι το πρωί. Αλλά, κατά κανόνα, αυτό που ζήτησε και επέμεινε ο μεγαλομέτοχος αποδείχθηκε αληθινό. Επιπλέον, οι ιδιαιτερότητες της χώρας ήταν πολύ πιο ξεκάθαρες και πιο κοντά σε αυτόν. Είμαστε ακόμα φίλοι και εκτιμώ αυτήν τη φιλία πάρα πολύ. Το γεγονός ότι είναι συναισθηματικός και καυτός, είναι μέρος του χαρακτήρα του. Ένας άλλος δεν θα το έκανε στην Ελλάδα. Τέλος πάντων, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν αγοράζονται με κρύο κεφάλι».

Για τα οικονομικά δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο μοιάζει περισσότερο με μια επιχείρηση. Τουλάχιστον δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως στη Ρωσία. Όμως, η κλίμακα του πρωταθλήματος είναι μικρή. Ορισμένοι σύλλογοι έχουν ετήσιο μπάτζετ μόνο 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν λίγα καλά στάδια, μερικά από αυτά είναι σε άθλια κατάσταση.

Υπάρχει ένα πρόβλημα στο ελληνικό πρωτάθλημα, για πολύ καιρό υπήρχε, στην πραγματικότητα για χάρη μιας ομάδας. Εξ ου και η διαφθορά και τα σκάνδαλα στην διαιτησία, αλλά παρ' όλα αυτά, το πρωτάθλημα έχει μια πιο σωστή και υγιή πλατφόρμα από τη δική μας. Και όλα τα ντέρμπι, παρεμπιπτόντως, με πρωτοβουλία του ΠΑΟΚ, κρίνονται τώρα από ξένους διαιτητές».

Για τον ρόλο του στον ΠΑΟΚ και αν είχε εμπλοκή στις μεταγραφές: «Έπρεπε να ασχοληθώ με τα πάντα. Από αθλητικές δραστηριότητες έως το μάρκετινγκ. Το κλαμπ χτίστηκε σχεδόν από το μηδέν, η ομάδα διαχείρισης ήταν μικρή και όλοι δούλευαν όλο το εικοσιτετράωρο. Χαίρομαι που είδα τον Λούκας στην ομάδα, αλλά δεν μιλούσα για συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές. Χαίρομαι που με την πάροδο του χρόνου, μέσω κοινών προσπαθειών, ο ΠΑΟΚ μετατράπηκε σε μία ισχυρή και ισορροπημένη ομάδα, η οποία κατάφερε να κάνει θόρυβο στην Ευρώπη και στο ελληνικό πρωτάθλημα να είναι φαβορί».

Γκέρμαν ΤσιστιακόφΟλυμπιακόςΠΑΟΚΙβάν Σαββίδης