Αθλητισμός|03.06.2020 15:11

Euroleague: Συλλέγει στοιχεία για τις οικονομικές ζημίες - Μεγάλο πλήγμα στα έσοδα

Θοδωρής Φελάνης

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2020-21 για την Euroleague. Ταυτόχρονα, ακύρωσε και μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες οι οποίες και θα επηρεάσουν ως ένα βαθμό την οικονομική θέση των ομάδων. Θεωρείται ήδη δεδομένο πως τα περισσότερα μπάτζετ της επόμενης περιόδου θα υποχωρήσουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.Ταυτόχρονα, οι ομάδες αναμένουν από τον CEO της Euroleague  Τζόρντι Μπερτομέου μια αναλυτική παράθεση των οικονομικών δεδομένων και υπολογισμό των απωλειών που έχει ο συνεταιρισμός.

Η Ευρωλίγκα σύντομα θα έχει ακριβή εικόνα για τις οικονομικές ζημίες που  υπέστη από ακυρώσεις χορηγικών πακέτων, από τηλεοπτικά και εισιτήρια. Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης πιθανότατα θα δυσαρεστήσουν τα σωματεία.Στις δυο Ελληνικές ομάδες η διοργάνωση αυτή την στιγμή φέρεται να οφείλει από 2,5 εκατ. ευρώ περίπου(σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό), χρήματα που αντιστοιχούν στο 40% των τηλεοπτικών συμβολαίων, χορηγίες και μπόνους νικών, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν αυτά τα χρήματα θα εισπραχθούν στο σύνολο τους.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου παρά την κακή συγκυρία αισθάνεται πως έχει την απόλυτη στήριξη του ισχυρού πυρήνα των ομάδων που αποτελούν την Euroleague με εξαίρεση ίσως τον Παναθηναϊκό. Για αυτό και κάποιες φορές οι δημόσιες τοποθετήσεις του («αν αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός τότε θα έρθει άλλος στη θέση του»), εμπεριέχουν  μεταξύ άλλων και το στοιχείο της αλαζονείας. Η στήριξη στο πρόσωπο του παραμένει από την πλειοψηφία των ομάδων. Πολλά θα κριθούν όμως στο μέλλον από την ικανότητα του να διατηρήσει τα κεκτημένα όπως είναι την στήριξη εταιρειών- κολοσσών που συνεισφέρουν στην οικονομική βιωσιμότητα της διοργάνωσης.

Η τουρκική Hurrieyt έγραψε πρόσφατα η  «Turkish Airlines» ετοιμάζεται να αποχωρήσει από κεντρικός χορηγός της διοργάνωσης. Αντίθετα το «haberturk.com» υποστηρίζει πως ο Τζόρντι Μπερτομέου έδωσε τα χέρια με τον πρόεδρο της Turkish Airlines Ιλκέρ Ατσί, για επέκταση της συμφωνίας τους πέντε ακόμη χρόνια. Σύντομα θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Μια από τις παραδοσιακές «συμμάχους»  της Euroleague είναι και η IMG μέλος της εταιρείας Endeavor( πρόκειται για ένα αμερικάνικο γκρουπ συμφερόντων με ειδίκευση στην αθλητική ψυχαγωγία), η οποία όμως σήμερα καταγράφει μεγάλες απώλειες. Πρόσφατα αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κατάφερε να λάβει δάνειο ύψους 260 εκατ.δολαρίων με 11% επιτόκιο. Συνολικά το οικονομικό άνοιγμα της υπολογίζεται πάνω από 4 δις δολάρια!

Τα τελευταία 20 χρόνια η Euroleague πέτυχε πολλά. Κατάφερε να αναβαθμίσει το προϊόν, εργάσθηκε με συνέπεια και επαγγελματισμό για να οργανώσει όλο το φάσμα των υπηρεσιών της όμως έδειξε και αδυναμίες. Παρά την προσπάθεια που έκανε δεν μπόρεσε να διεισδύσει στον βαθμό που θα ήθελε σε άλλες μεγάλες αγορές. Δεν κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα των ομάδων ενώ η συνεχής παρουσία των ίδιων και των ίδιων(3-4  ομάδων), τα τελευταία χρόνια σε τελικές φάσεις  μάλλον «πληγώνει» το γόητρο της κορυφαίας διοργάνωσης.

Η προβληματική ανάπτυξη εσόδων των ομάδων και η έλλειψη σοβαρού οικονομικού κινήτρου για όσους συμμετείχαν στο παρηκμασμένο Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν κυρίως αυτό που άνοιξε την «κερκόπορτα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην Euroleague το 1999. Αυτό είναι σήμερα που απειλεί την κυριαρχία της. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως η FIBA δεν εμφανίζεται τόσο …ανήμπορη όσο τότε.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου παραδέχθηκε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πως έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα αφήνοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας σχετικά με το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ: «Κάποιες φορές από προβλήματα μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες.  Ξεκινήσαμε κάποιες συζητήσεις με την FIBA πριν προκύψει όλο αυτό. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι υπάρχει νέα πραγματικότητα που απαιτεί προσπάθειες από όλους. Είμαστε πάντα ανοικτοί για τέτοιες συζητήσεις».

Τζόρντι ΜπερτομέουEuroleagueμπάσκετ