Αθλητισμός|19.06.2020 13:27

Αθώος ο πατέρας του Ενές Καντέρ που κατηγορούνταν για προδοσία στην Τουρκία

Newsroom

Ο Μεχμέτ Καντέρ, πατέρας του διάσημου NBAer των Μπόστον Σέλτικς Ενές Καντέρ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της προδοσίας καθώς δικαστήριο της βορειοδυτικής Τουρκίας, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας τον έκρινε αθώο.

Ο Μεχμέτ Καντέρ καθηγητής γενετικής στο επάγγελμα είχε κατηγορηθεί πως υποστήριξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν συμμετέχοντας στην απόπειρα  πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν το 2016. Ο Μεχμέτ Καντέρ είχε συλληφθεί και μάλιστα παρέμεινε για ένα μικρό διάστημα στις φυλακές καθώς στο κινητό του είχε βρεθεί αποθηκευμένη μια φωτογραφία του Γκιουλέν!

«Δεν κατέβασα εγώ την φωτογραφία ίσως αυτό να έγινε κατά λάθος από την περιήγηση μου στο διαδύκτιο», είχε δηλώσει αρχικά. Αυτές οι κατηγορίες πάντως είχαν ως συνέπεια να χάσει την δουλειά του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης 15 ετών. Ο Εισαγγελέας είχε αρχικά ζητήσει την ενοχή του χαρακτηρίζοντας τον «μέλος μέλος της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Το αρμόδιο δικαστήριο πάντως που εξέτασε την υπόθεση του τον έκρινε αθώο.

Ο Ενές Καντέρ δεκάδες φορές έχει κατηγορήσει το καθεστώς Ερντογάν για απολυταρχισμό ενώ ως γνωστό δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Τουρκία καθώς έχει ακυρωθεί το διαβατήριο του. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει κατηγορήσει τον NBAer πως επίσης ανήκει σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα! «Δεν μπορώ να μιλήσω με τους γονείς μου, παρακολουθούνται όλα. Αν το κάνω κινδυνεύουν με φυλάκιση» , έχει πει στο παρελθόν. O αδελφός του Ενές, Κερέμ Καντέρ είναι επίσης καλαθοσφαιριστής και αγωνίζεται στην Μπανταλόνα.

T
T

ΤουρκίαNBAΤαγίπ ΕρντογάνΦετουλάχ ΓκιουλένΕνές Καντέρ