Αθλητισμός|09.07.2020 16:30

Από τον Ντιλέινι στον Καλάθη: Οι μεγάλες μεταγραφικές «βόμβες» της Euroleague

Θοδωρής Φελάνης

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την οικονομική δυνατότητα των ομάδων της Euroleague (ελέω κορονοϊού) μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ όπως η ΤΣΣΚΑ, η Αρμάνι, η Μπαρτσελόνα, έχουν ήδη προχωρήσει τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό (ενόψει της σεζόν 2020-21) αποκτώντας αθλητές μεγάλης αξίας, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τα μεγάλα τους κασέ. Θυμίζουμε πως ο Σέιν Λάρκιν ανανέωσε νωρίς νωρίς την συνεργασία του με την Εφές Αναντολού για 2 ακόμη χρόνια με συμβόλαιο ύψους 7,7 εκατ.δολάρια(3,7 εκατ.τον πρώτο χρόνο και 4 τον δεύτερο).

Μια ηχηρή μεταγραφική κίνηση ήταν αυτή της Μπαρτσελόνα που ανακοίνωσε την απόκτηση του Νικ Καλάθη, μέχρι πρότινος ηγέτη του Παναθηναϊκού ο οποίος τη φετινή σεζόν «έγραψε» 13.3 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 9.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο σε 28 ματς. Ένα «καυτό» όνομα της μεταγραφικής περιόδου είναι επίσης αυτό του Κώστα Σλούκα ο οποίος δεσμεύεται με τη Φενέρ, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το συμβόλαιό του, με τον Ολυμπιακό να έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του. Ας δούμε όμως μερικές από τις πιο ηχηρές μεταταγραφικές κινήσεις του τελευταίου μήνα στην Euroleague:

Τόκο Σενγκέλια

Η ΤΣΣΚΑ προχώρησε σε μια σπουδαία μεταγραφική κίνηση αποκτώντας με τριετές συμβόλαιο συνεργασίας τον Τόκο Σενγκέλια. Ο 28χρονος Γεωργιανός από το 2014 ήταν ο ηγέτης της Μπασκόνια και τατυτόχρονα ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στη χώρα των Βάσκων. Τη σεζόν 2019-20 αγωνίστηκε σε 28 ματς στη Euroleague και είχε 15.9 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ.

Νικολά Μιλουτίνοφ

Η ΤΣΣΚΑ ενέταξε στο δυναμικό της έναν ακόμη αξιόπιστο σέντερ και πιο συγκεκριμένα τον Νικολά Μιλουτίνοφ στον οποίο οι Ρώσοι πρόφεραν επίσης 3ετές συμβόλαιο έναντι 8 εκατ.ευρώ περίπου. Ο Μιλουτίνοφ -που την τελευταία 5αετία αγωνίζονταν στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού- θεωρείται ένας από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη. Με τον Ολυμπιακό στη Euroleague είχε φέτος 10,3 πόντους, 8,2 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ ανά ματς.

Ντέρικ Γουίλιαμς

Η Βαλένθια έβαλε στην μηχανή της έναν εξαιρετικά αξιόπιστο φόργουορντ όπως είναι ο Ντέρικ Γουίλιαμς. Οι Ισπανοί υπέγραψαν με τον Αμερικανό συμβόλαιο συνεργασίας για έναν χρόνο. Την προηγούμενη σεζόν αγωνίσθηκε στη Φενερμπαχτσέ υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Είχε 11.3 πόντους, 3.9 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 1.1 κλεψίματα ανά αγώνα στην EuroLeague.

Κάιλ Χάινς

Μετά από 7 χρόνια παρουσίας του στη Μόσχα για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ ο Κάιλ Χάινς επιστρέφει στη… Μεσόγειο. Ο 34χρονος Αμερικανός φόργουορντ αποδέχθηκε την πρόταση της ιταλικής Αρμάνι Μιλάνο με την οποία υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Χάινς έπαιξε συνολικά σε 414 ματς με την ΤΣΣΚΑ έχοντας πετύχει 3.227 πόντους, 1.703 ριμπάουντ και έχοντας μοιράσει 284 τάπες.

Μάλκομ Ντιλέινι

Κάτοικος Μιλάνου έγινε κι ο Μάλκομ Ντιλέινι μετά το διαζύγιό του με την Μπαρτσελόνα. Ο 31χρονος γκάρντ υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Ετόρε Μεσίνα. Τη φετινή αγωνιστική περίοδο είχε 10.2 πόντους (με 43% στα τρίποντα), 2.2 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ και 2.3 λάθη ανά 22'28'' συμμετοχής στη EuroLeague.

Λουίτζι Ντατόμε

Για λογαριασμό της Αρμάνι επέστρεψε σην Ιταλία ο Λουίτζι Ντατόμε.Ο  Ιταλός φόργουορντ έμεινε ελεύθερος από την Φενερμπαχτσέ με την οποία κατέκτησε την Euroleague το 2017 και ακολούθως υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Αρμάνι. Τη φετινή σεζόν σε 28 παιχνίδια στην Euroleague, μέτρησε 8,3 πόντους (43,1% στο τρίποντο), 3,4 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ.

Αρμάνι ΜιλάνοΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΝικ ΚαλάθηςΜπαρτσελόναEuroleague