Αθλητισμός|13.07.2020 18:48

Πώς το CAS «ξήλωσε» την Εφέσεων που «κρύφτηκε» πίσω από την ΕΕΑ του Αυγενάκη

Newsroom

Τα απόνερα της απόφασης - ράπισμα του CAS στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού του Λευτέρη Αυγενάκη και σε όσους χρησιμοποίησαν τη γνωμάτευσή της για να αποσυντονίσουν τον ΠΑΟΚ και να διαμορφώσουν καταστάσεις στο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα της Super League, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, με τα μέλη της Επιτροπής Εφέσεων που ουσιαστικά έβγαλαν την απόφαση την οποία ανέτρεψε το CAS, να αναγκάζονται σε παραίτηση.

Οι δυο παραιτήσεις

Η αρχή έγινε με την κίνηση του πρόεδρου της επιτροπής Εφέσεων κ. Φιλόπουλου να αποστείλει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την παραίτησή του, επικαλούμενος «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους». Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Βρυώνης. Οι δυο τους ήταν εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της δεσμευτικότητας της γνωμάτευσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και διατήρησαν την ποινή 7 βαθμών που είχε επιβάλλει στον ΠΑΟΚ το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της Super League.

Πώς το CAS άνοιξε την πόρτα των παραιτήσεων

Το CAS ήταν ξεκάθαρο στο σκεπτικό της απόφασης που εξέλαβε: «Η επιτροπή του CAS διέταξε η αφαίρεση των εφτά βαθμών που είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ να παραλειφθεί και το ζήτημα να παραπεμφθεί πίσω για επανεκδίκαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Από τη στιγμή που η ΠΑΕ Ξάνθη δεν άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης για αφαίρεση εφτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η κύρωση δεν παραλείπεται.Οι δικαστικές επιτροπές της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η απόφαση της ΕΕΑ στην Ελλάδα με ημερομηνία 27/1/2020 ήταν δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Απούσης της ουσίας και χωρίς την πρέπουσα έγκριση των συμπερασμάτων της έκθεσης της ΕΕΑ, η έκθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ ως εναρκτήρια βάση για την ποινή που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ.

Το CAS διαπίστωσε ότι παρά την εξουσία της Επιτροπής του να αποφασίσει το ίδιο για την υπόθεση καθ΄αυτή, δεν ήταν πρέπον να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση κάτω από αυτές τις συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να υπεκφεύγουν των καθηκόντων τους να προσεγγίζουν σύνθετα θέματα που περιέρχονται στην έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ».

Η «φωνή της λογικής» από τον ΠΑΟΚ

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του CAS, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τοποθετήθηκε με βάση τη λογική αυτής, καθώς από τη στιγμή που μέλη της Επιτροπής Εφέσεων κρίθηκαν πως δεν λειτούργησαν με βάση τα καθήκοντά που είχαν (κάτι για το οποίο ο ΠΑΟΚ «φώναζε» από την πρώτη μέρα), και ζήτησε τις παραιτήσεις των κ.κ. Φιλόπουλου και Βρυώνη: «Όσοι αποφάσισαν περί του αντιθέτου, οι Φιλόπουλος και Βρυώνης, οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν, όχι μόνο γιατί παρότρυναν τον διασυρμό του ονόματος του ΠΑΟΚ, αλλά και γιατί συνέβαλαν στον ντροπιασμό της ελληνικής δικαιοσύνης στα μάτια του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου» σημείωσε η ανακοίνωση του «Δικεφάλου του βορρά».

Η αιχμηρή σύγκριση ΕΕΑ - Επιτροπής Εφέσεων από τον Λευτέρη Δούκα

Με την Επιτροπή Εφέσεων να πράττει αυτό που απαιτούσε η κοινή λογική, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Λευτέρης Δούκας, με τοποθέτησή του συνέκρινε τη στάση των δυο δικαστών με αυτή των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σημειώνοντας: «Τζουλάκης: Πρώην επίορκος δικαστής, κουμπάρος του Αυγενάκη. Φαραντούρης: Κολλητός Τζουγανάτου, διορισμένος δυο μέρες πριν από την εκδίκαση, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά. Αίφνης και ιδιοκτήτης πολυτελών κατοικιών, με χρήματα την προέλευση των οποίων θα πρέπει να αιτιολογήσει στην ΑΑΔΕ. Μαρούπα: Ακαταλόγιστο. Αρκούδης: Ερευνάται για δωροδοκία και αποφεύγει επιμελώς να μηνύσει όσους τον καταγγέλλουν δημόσια.

Βρείτε τις ομοιότητες: Καταδίκασαν τον ΠΑΟΚ για δήθεν πολυϊδιοκτησία. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί για τον διεθνή διασυρμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, μετά την απόφαση του CAS. Δεν έχουν δείγμα ευθιξίας για να παραιτηθούν, όπως οι Φιλόπουλος και Βρυώνης. Περιμένουν επίσημα τον μισθό τους, μετά τις εξαγγελίες Αυγενάκη. Για τον τελευταίο ούτε λόγος, θα μείνει στην Ιστορία ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα υπαλλήλου ΠΑΕ, που για κάλυψη συστηνόταν ως υπουργός...».

Επιτροπή ΕφέσεωνCASΛευτέρης ΑυγενάκηςΕΕΑ