Εισηγήτρια Σπανού στην υπόθεση υποβιβασμού του Ολυμπιακού: «Θα εμμείνω στην έκθεσή μου»
NewsroomΜε την κατάθεση του Ηλία Σπάθα, τις αγορεύσεις των δικηγόρων των περισσότερων από τους 15 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη, και την τοποθέτηση της κυρίας Σπανού, εισηγήτριας της υπόθεσης υποβιβασμού του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου και του ισόβιου αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο των κ. Μαρινάκη και Σπανού συνεχίστηκε στην Επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ η εξέταση της υπόθεσης. Χαρακτηριστικά, η ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ ανέφερε: «Θα εμμείνω στην έκθεσή μου, το αποδεικτικό υλικό συνελέγη από την ποινική διαδικασία. Ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι η σφοδρή πιθανολόγηση. Τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία θεωρήθηκαν επαρκή και από το δικαστικό τμήμα για να πάει η υπόθεση σε ανακριτική διαδικασία. Ορισμένοι ανασκεύασαν τις αρχικές τους καταθέσεις, άλλοι όχι...».
Σε ότι αφορά τις αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων από την πλευρά του Ολυμπιακού ειπώθηκε ότι από τη στιγμή που η Επιτροπή είχε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, θα πρέπει να ισχύσει ότι και στο CAS, να υπάρχει δηλαδή απόδειξη πέραν πάσης αμφιβολίας. «Για ποιον λόγο βρισκόμαστε εδώ» αναρωτήθηκαν χαρακτηριστικά, αφού δεν τηρείται η συγκεκριμένη προϋπόθεση. Μεταξύ άλλων από τους δικηγόρους του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ειπώθηκε...
«Το συμπέρασμα που βγαίνει ότι αν θεωρούσαμε ότι υπάρχουν ψείγματα κατηγορίας, τώρα δεν υπάρχουν και αυτά. Η κατηγορία είναι παντελώς αστήρικτη. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε Ολυμπιακό ή Μαρινάκη. Πριν έρθουμε εδώ ο Φύσσας κατέθεσε στο Εφετείο. Τι είπε, ότι δεν μιλησε ποτέ για τον Ολυμπιακό. Είναι να απορεί κανεις γιατί είμαστε εδώ. Ηρθε εδώ και είπε ότι ποτέ δεν μιλησε για χειραγώγηση Δεν υπάρχει ψήγμα κατηγορίας που θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε. Μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πέρα από κρίσεις αισθήσεις, και εντυπώσεις, δεν είχαμε τίποτα άλλο. Εϊπε ο Μελισσανίδης "θέλουν πόλεμο και θα το έχουν". Τι μας είπε; Τίποτα. Γιατί όταν κατέθεσε στο Εφετείο είπε στον Εισαγγελέα ότι δεν είχε στοιχεία. Την ημέρα; που κατέθεσε, το πρωί είχε βγει απόφαση για τιμωρία του, για πρόσφατο αγώνα. Για να μην υπολείπεται καμια αμφιβολία, από τους αγώνες ενώπιον σας κανένα δεν έχει οριστεί από άτομα που είναι εδώ. Οι 8 δεν έχουν οριστεί από κανέναν κατηγορούμενο, κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις, σίγουρα όχι όσοι έρχονται ενώπιον σας.
Όλα τα στοιχεία είπε ότι τα κατέθεσε στην ΟΥΕΦΑ που έκρινε ότι δεν ήταν σοβαρά. Δεν ήταν αρκετά για να υπάρχει υπόθεση για τον Ολυμπιακό. Αυτό απάντησε η ΟΥΕΦΑ. Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι εδώ που να δικαιολογεί αυτή τη διαδικασία, εδώ δεν το έχουμε. Δεν έχουμε καμία απόδειξη, οι κατηγορίες είναι ανύπαρκτες. Δεν έχει εισφερθεί ούτε μια απόδειξη που να αποδεικνύει την χειραγώγηση, κανένα στοιχείο για υποτιθέμενο σκοπό για όφελος από στοιχηματισμό. Οι μάρτυρες δεν κατόρθωσαν να εισφέρουν κανένα στοιχείο για την χειραγώγηση. Όλοι οι μάρτυρες που δεν ανέφεραν κανένα γεγονός που να υποστηρίζει την χειραγώγηση, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.
Χρειάζεται ένας συγκεκριμένος βαθμος απόδειξης προκειμένου η εισήγηση της τιμωρίας μας να είναι νομικά άρτια. Στο cas όμως, απαιτείται ο βαθμός που ισχύει απαιτείται στις αστικές διαδικασίες, πέραν πάσης αμφιβολίας δηλαδή. Το CAS κάνει λόγο για μειωμένο βαθμό μονο όταν το όργανο δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία, το ερευνητικό σας τμήμα όμως, είχε πλήρη πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας και κάτι παραπάνω, είχε ειδικές δυνατότητες να κάνει πιο πλούσια την έρευνα του. Εφόσον έλαβε γνώση η επιτροπή σας όλου του αποδεικτικού υλικού, ο βαθμός απόδειξης πρέπει να είναι πέραν της πάσης αμφιβολίας».
Σπάθας: «Ο Αλαφούζος είχε μίσος προ το πρόσωπο μου»
Στην απολογία του ο Ηλίας Σπάθας υποστήριξε ότι ο Γιάννης Αλαφούζος όταν κατέθεσε στον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη είχε μίσος προς το πρόσωπο του, τονίζοντας: «Στις 31/10/14 ασκήθηκε πειθαρχικη δίωξη στον Αλαφούζο για κατι δηλώσεις για μένα και τιμωρήθηκε με πρόστιμο,. Τρεις μήνες μετά έκανε ένορκη κατάθεση για μένα. Το προφιλ των μεγάλων όταν χτυπιέται δεν ειναι καλό. Ο Αλαφούζος εκείνη τη στιγμή έχει ένα μίσος προ το πρόσωπο μου. Ο μόνος που με προσωπικές του κρίσεις, μου χρεώνει κάποια λάθη είναι ο Αλαφούζος. Διαβάζοντας το πόρισμα... Το μονο που έχω λάβει γνώση, είναι ότι η κατηγορία βασίζεται σε προσωπικές κρίσεις...
Στο πόρισμα Κορέα δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα μου, ίσα ίσα από κάποιον μάρτυρα αναφέρεται το όνομα μου με θετικό τρόπο» κατέθεσε μεταξύ άλλων, ο πρώην διεθνής ρέφερι. Για τα όσα φέρεται να είπε ο Χιου Ντάλας σε σεμινάριο διαιτητών για τη διαιτησία του στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός: «Υπάρχουν αναφορές ψευδώς ότι ο Ντάλας μου είπε αυτό, εκείνο το άλλο στο συγκεκριμένο σεμινάριο. Δεν ήμουν στο σεμινάριο. Ήρθε στο σεμινάριο και είπε αυτά που ήθελε να πει και όχι αυτό που ήθελαν οι εφημερίδες».
Να θυμίσουμε πως στην υπόθεση υπάρχουν 15 πειθαρχικά ελεγχόμενα πρόσωπα που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων. Για τον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο η Πρωτοδίκης, Παναγιώτα Σπανού, και ερευνήτρια της Επιτροπής, έχει εισηγηθεί υποβιβασμό και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι 15 κατηγορούμενοι είναι οι: Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης Ολυμπιακού), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης Ατρόμητου), Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου), Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Αριστείδης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην μέλος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΚΕΔ), Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής), Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής).
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες