Το 8-2 της Μπάγερν: Ο στρατάρχης Φλικ και ο τρομαγμένος στρατιώτης Μέσι
Νίκος ΤζιανίδηςΟ Χανς Ντίτερ Φλικ - οι φίλοι του τον φωνάζουν Χάνσι - έβαλε τη μεγάλη στολή του, χτένισε τα λιγοστά πια μαλλιά του, κοιτάχτηκε στον καθρέφτη για μια ακόμη φορά και βγήκε στο πεδίο της μάχης, σίγουρος για τα «πάντσερ» του.
Τέτοιες μέρες, το 1943, στα ανοιχτά πεδία του Κουρσκ τα άλλα πάντσερ, εκείνα τα χωρίς εισαγωγικά, έδιναν τη δική τους άδικη και παράλογη μάχη πλάι στα Tiger απέναντι στα ρωσικά Τ34. Άλλες εποχές τότε κι άλλοι πόλεμοι… Τώρα πόλεμος είναι το ποδόσφαιρο...
Ο «στρατηγός» της Μπάγερν Φλικ γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1965 στη Χαϊδελβέργη. Ως απλός στρατιώτης (ποδοσφαιριστής) άρχισε στην BSC Mückenloch. Το 1985 υπέγραψε στη Μπάγερν, όπου έμεινε πέντε χρόνια. Γιόρτασε με μπίρα, λουκάνικα και Sauerkraut τέσσερα πρωταθλήματα. Το 1987 ο Φλικ αγωνίστηκε στον τελικό του ευρωπαϊκού Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στην Πόρτο του «στρατηγού» Αρτούρ Ζόρζε. Η ιστορία είναι γνωστή: Οι «Δράκοι» της Πόρτο δάγκωσαν τους Γερμανούς! Το 1993 οι συνεχείς τραυματισμοί στα ποδοσφαιρικά πεδία οδηγούν τον Φλικ με το «απολυτήριο» στην τσέπη να ψάχνει δουλειά.
Κι έπειτα αρχίζει, ουσιαστικά, η προπονητική καριέρα του Φλικ. Στην αρχή ως βοηθός έπειτα ως βασικός. Οι λεπτομέρειες είναι για τα βιβλία των ιστορικών, εδώ ουσία: Το 2006 προσλαμβάνεται από την Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB) ως βοηθός του Γιόακιμ Λεβ. Οι Γερμανοί ξανάρχονται (και) στο Μουντιάλ. Το 2014 η Αργεντινή του (καλύτερου ποδοσφαιριστή του κόσμου) Λιονέλ Μέσι υποκλίνεται στη Γερμανία που στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το 2018 ο βοηθός Φλικ κάθεται στον πάγκο της Εθνικής Γερμανίας πλάι στον «στρατάρχη» του τον Λεβ. Αντίπαλος η Βραζιλία. Οι Καριόκας παραληρούν στο ξέχειλο Εστάντιο Μινεϊράο και απαιτούν την ταπείνωση των απογόνων (λέμε τώρα) του Φριτς Βάλτερ και του Χέλμουντ Ραν...
Ο Φλικ σκύβει στο αφτί του Λεβ, που καθαρίζει ξανά τη μύτη του, και του ψιθυρίζει: «Θα το φθάσουμε μέχρι τέλους. Κανένα έλεος!». Ο Λεβ τον κοιτάζει αδιάφορα. Μετά το έβδομο γκολ των Γερμανών ο Λεβ δεν θα κοιτάζει καθόλου παρά το κενό από την έπαρση και την αλαζονεία κι ο Φλικ θα ζητάει και όγδοο γκολ! Το «Μαρακανάζο» έγινε «Μινεϊράζο» για τους φτωχούς Βραζιλιάνους που πλουτίζουν βλέποντας μπάλα και φτωχαίνουν περιμένοντας να ξαναγίνει μεγάλη η Σελεσάο τους· εκείνο το βράδυ άδειασαν από δάκρυ και πίκρα.
Κι ο Φλικ απολαμβάνει το καθαρό αεράκι της επιτυχίας, αγέρωχος πάνω στον πυργίσκο των «αρμάτων» που διοικεί. Και έρχεται ο καιρός που του δίνουν τη διοίκηση της ομάδας των Βαυαρών. Από βοηθός του Νίκο Κόβατς, προπονητής στη θρυλική Μπάγερν. Κι αρχίζει ο «Blitzkrieg», ο κεραυνοβόλος και ανηλεής πόλεμος. Βγάλτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Εξι γκολ στον Ερυθρό Αστέρα με την πρώτη διαταγή… Με τη Βέρντερ 6-1, με Νυρεμβέργη 5-2, τη Σάλκε 5-0, τη Χέρτα 4-0, την Κολωνία 4-1 και την Τσέλσι 4-1! Κι έρχεται το βράδυ παραμονή του Δεκαπενταύγουστου κι απέναντι στον Φλικ και τα τεθωρακισμένα του, ο στρατός του Κίκε (όνομα κι αυτό) Σετιέν με τον καλο(πληρωμένο) στρατιώτη Μέσι στην πρώτη γραμμή. Η Μπαρτσελόνα πάντα προκαλεί δέος· όχι στον Φλικ!
Τα υπόλοιπα είναι για να γεμίζουν οι σελίδες της ποδοσφαιρικής Ιστορίας.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής το νέο κυκλοφορεί σαν πανδημία: «Νίκησε η Μπάγεν 8-2 τη Μπαρτσελόνα;». Αν είναι δυνατόν! Για μια βραδιά το ποδόσφαιρο δείχνει τη γροθιά του στον κορονοϊό. Για μια ακόμη βραδιά οι Γερμανοί δείχνουν την δίχως έλεος τακτική τους απέναντι σε εχθρούς.
Ο Φλικ σηκώθηκε από τον πάγκο, χάιδεψε το ιδρωμένο κεφάλι του και χαμογέλασε, όχι όταν είδε μακριά να φωτίζει ο πίνακας του γηπέδου με το 8-2, αλλά να, θυμήθηκε τότε που είχε πει: «Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, μακράν…» και συγκρατήθηκε να μην γελάσει δυνατά…
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα