38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Κίνδυνος ματαίωσης του αγώνα - «Θυσία» τα 5 και 10 χιλιόμετρα
Κώστας ΑσημακόπουλοςΔύο μήνες έχουν απομένει πριν από την διεξαγωγή του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (έχει προγραμματιστεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου) και στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι πρωτοβουλίες του ΣΕΓΑΣ, των εμπλεκόμενων φορέων, του ΕΟΔΥ αλλά και της κυβέρνησης σχετικά με τις προετοιμασίες ώστε να διεξαχθεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χώρας. Πάνω από 25.000 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και χιλιάδες άλλοι που εμπλέκονται στη διοργάνωση όπως στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πρεστίζ αλλά και στην οικονομία της χώρας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.
Ολα κρέμονται σε μία κλωστή
Άπαντες παραδέχονται πως η κορωνίδα των διοργανώσεων κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να δοθει κανονικά η εκκίνηση προστατεύοντας το κύρος και την ιστορία της διοργάνωσης αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό του ΣΕΓΑΣ. Η ματαίωση του ημιμαραθωνίου που ήταν προγραμματισμένος για τις 20 Σεπτεμβρίου βάρυνε το κλίμα στον ΣΕΓΑΣ αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να «το βάλει κάτω» τονίζοντας πως ο Αυθεντικός δεν έχει τη δυναμική και τη σημασία του Αυθεντικού.
Κάθε ημέρα που περνάει είναι κρίσιμη και εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα αλλά και τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αθήνα. Κορυφαίο στέλεχος του ΣΕΓΑΣ που για την ώρα κρατάει την ανωνυμία του είπε στο ethnos.gr «όλα κρέμονται σε μία κλωστή αλλά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την κυβέρνηση, τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς μας θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τη διοργάνωση. Ζούμε ιστορικές στιγμές και για όλους μας είναι ένα εθνικό αλλά προσωπικό στοίχημα».
Οι συσκέψεις, πρωτόκολλα και μετάλλια
Καθημερινά βρίσκονται σε εξέλιξη πολύωρες συσκέψεις όπου προσαρμόζονται νέα σενάρια σχετικά με το μαραθώνιο, τις προμήθειες που πρέπει να γίνουν, τις ιατρικές εξετάσεις, τον τρόπο διεξαγωγής του αγώνα με βάση τα αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και τις παραγγελίες που πρέπει να γίνουν όπως για παράδειγμα τα μετάλλια της διοργάνωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεταλλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα περίπου 60.000 μετάλλια του μαραθωνίου αλλά και των παράλληλων διοργανώσεων βρίσκονται καθ΄ οδόν από την Κίνα και μέσω Ολλανδίας θα έρθουν σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα.
Τι άλλαξε στα μετάλλια
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης και έχουν υπάρξει μικρές αλλαγές έτσι να γίνουν χρηστικά στην περίπτωση αναβολής. Αναγράφουν τον αριθμό της διοργάνωσης (38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας) και όχι το έτος (2020) ώστε για την ακραία περίπτωση που αναβληθεί η διοργάνωση για το 2021 να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπενθυμίζεται πως τα μετάλλια του Αυθεντικού Μαραθωνίου έχουν και συλλεκτική αξία και ο ΣΕΓΑΣ έκανε τις αλλαγές έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όποτε γίνει μην χαθεί ούτε σεντς στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
Αποστάσεις ασφαλείας
Οι αλλαγές των μεταλλίων είναι μόνο μία αλλαγή που έχει γίνει. Υπάρχει επεξεργασία όλων των σεναρίων για την ασφαλή μεταφορά των αθλητών στο Μαραθώνα, για την εκκίνηση σε γκρουπ με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια καθώς και για προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλητών στο χώρο εκκίνησης στον Τύμβο του Μαραθώνα αλλά και σε όλη την κλασσική διαδρομή. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με τα ιατρικά τεστ για τον COVID-19 σε αθλητές, εθελοντές και εργαζομένους προϋποθέτουν χρόνο αλλά και κόστος και φυσικά το οικονομικό είναι ένας ακόμα παράγοντας που ο ΣΕΓΑΣ έχει σε πρώτη προτεραιότητα μετά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ορατή η οικονομική καταστροφή
Η αύξηση του κόστους είναι δεδομένη αλλά αναμένεται να καλυφθεί σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της διοργάνωσης. Αντίθετα, η μεγάλη καταστροφή θα είναι η περίπτωση αναβολής καθώς σε αυτό το σενάριο ο προϋπολογισμός του ΣΕΓΑΣ θα τιναχτεί στον αέρα και θα χρεωθεί πολλά εκατομμύρια Ευρώ. «Οφείλουμε να τα υπολογίζουμε όλα αλλά πιστεύουμε πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάθε μέρα δίνουμε μεγάλες μάχες» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Αποφασίζει ο Μητσοτάκης
Εντός των ημερών αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ του προέδρου του ΣΕΓΑΣ και υπουργών των οποίων τα υπουργεία έχουν ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αθλητισμού η Πολιτική Προστασία κ.α. Παράγοντας που παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει μεγάλη γνώση και εμπειρία από τη διοργάνωση των Αυθεντικών Μαραθωνίων αποκάλυψε επίσης πως την τελική απόφαση για την διεξαγωγή ή όχι του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα την πάρει η κυβέρνηση και πιθανότατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάστημα μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Κανονικά οι μαραθώνιοι στο εξωτερικό
Υπάρχουν όμως και καλά νέα που έχει στη φαρέτρα της η διοίκηση του Κώστα Παναγόπουλου στον ΣΕΓΑΣ. Ποια είναι αυτά; Πρώτα απ΄ όλα η συγκράτηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, η διεξαγωγή πολλών μαραθωνίων αγώνων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Μόσχα, στη Βουδαπέστη και στο Λονδίνο όπου τα κρούσματα στις πόλεις αυτές είναι διπλάσια και τριπλάσια από την Αθήνα. Το βαρύ χαρτί του ΣΕΓΑΣ είναι όμως η πολύ καλή και εμπεριστατωμένη προετοιμασία που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα αλλά και η πρόθεση που υπάρχει να γίνουν ορισμένες περικοπές ή εκπτώσεις στις παράλληλες διοργανώσεις. Οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΕΓΑΣ αλλά και η στενή συνεργασία με τους φορείς και τους μεγάλους χορηγούς αλλά και η ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα είναι ένα πλεονέκτημα που αναμένεται να εκτιμηθεί θετικά από την κυβέρνηση.
Θα «θυσιαστούν» τα 5 και τα 10 χιλιόμετρα
Στο χειρότερο σενάριο ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να «θυσιάσει» τις διοργανώσεις των 5 και των 10 χιλιομέτρων ή να τους διοργανώσει στην περιοχή του Μαραθώνα και όχι στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης στο χειρότερο σενάριο που Αυθεντικός Μαραθώνιος αναβληθεί ή ματαιωθεί τα πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών θα γίνουν κανονικά αλλά όχι στο κέντρο της Αθήνας. Για την ώρα όμως πρωταρχικός στόχος είναι να σωθεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και να γίνει κανονικά ώστε να δοθεί και ένα δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα στην παγκόσμια αθλητική και τουριστική κοινότητα πως η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα στις μεγάλες μάχες που έχει δώσει με την πανδημία του COVID-19.
- Στη φυλακή για 20 χρόνια ο βιαστής της Ζιζέλ Πελικό - Ένοχοι και οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι
- «Ανίκητα τα όπλα μας - Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά»: Ευθείες απειλές Πούτιν
- Αποτρόπαιο περιστατικό σε σχολική εκδρομή - Έδωσαν σε μαθητή ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Αρνείται να δεχτεί ότι μεγαλώνει»: Συνεργάτης της Κέιτι Πέρι της ασκεί σφοδρή κριτική