Αθλητισμός | 03.01.2019 14:11

Μπλατ Vs Πιτίνο-Μάχη NBA στην Euroleague

Θοδωρής Φελάνης

Η Ευρωλίγκα υποδέχεται το 2019 µε ένα σπουδαίο παιχνίδι, καθώς η 16η αγωνιστική περιλαµβάνει το ελληνικό ντέρµπι (αύριο στις 9 µ.µ.) ανάµεσα σε Ολυµπιακό και Παναθηναϊκό. H συγκεκριµένη αναµέτρηση έχει αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον (η ΚΑΕ Ολυµπιακός ανακοίνωσε εδώ και µέρες sold out), µετά την αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, την έλευση του Ρικ Πιτίνο και το νικηφόρο του ντεµπούτο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Πολύ λίγες είναι στην ιστορία της Ευρωλίγκας οι αναµετρήσεις προπονητών µε καταγωγή από τις ΗΠΑ αλλά και µε εµπειρία από το ΝΒΑ. Θυµίζουµε ότι ο Ρικ Πιτίνο εκτός από τη  σπουδαία του καριέρα στο κολεγιακό πρωτάθληµα θήτευσε στους πάγκους των Νικς και των Σέλτικς, ενώ ο Μπλατ τη διετία 2014-16 ήταν ο προπονητής των Κλίβελαντ Καβαλίερς. «Αισθάνοµαι περισσότερο Ευρωπαίος και παγκόσµιος προπονητής παρά Αµερικανός»  δήλωσε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη µετά το ντέρµπι µε τον ΠΑΟΚ ο Ντέιβιντ Μπλατ, δίχως να αρνείται βέβαια τις καταβολές του, καθώς γεννήθηκε, µεγάλωσε, σπούδασε και πρωτόπαιξε µπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μπλατ - Ντ’ Αντόνι

Η αµέσως προηγούµενη φορά που είχαµε «αµερικάνικη» κόντρα σε πάγκους οµάδων Ευρωλίγκας ήταν τη σεζόν 2001-02. Τον Νοέµβριο του 2001 η Μπενετόν Τρεβίζο του Μάικ Ντ’ Αντόνι υποδεχόταν τη Μακάµπι του Ντέιβιντ Μπλατ Ηταν η χρονιά στην οποία η Μακάµπι κατάφερε να φτάσει ως το φάιναλ φορ της Μπλόνια για να χάσει στον ηµιτελικό από τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Οµπράντοβιτς.

Ο 67χρονος σήµερα Ιταλοαµερικανός κόουτς Ντ’ Αντόνι, έναν χρόνο µετά, µετακόµισε στο ΝΒΑ για τους Σανς ξεκινώντας µια λαµπρή καριέρα στο καλύτερο πρωτάθληµα του κόσµου  (Νικς, Λος Αντζελες κ.α.).

Ο Τζορτζ Καρλ

Μια ξεχωριστή µορφή του παγκόσµιου µπάσκετ είναι επίσης ο γεννηµένος το 1951 στο Πένι Χιλς της Πενσιλβάνια Τζορτζ Καρλ. Ο Αµερικανός τεχνικός ύστερα από µια σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ (Καβαλίερς, Σπερς, Γουόριορς) το 1989 ήρθε στην Ευρώπη για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Επέστρεψε στο ΝΒΑ το 1992 και συνέχισε τη λαµπρή του πορεία (Μπακς, Σακραµέντο, Ντένβερ). Το 2013 αναδείχθηκε κορυφαίος κόουτς στο ΝΒΑ.

Διαφορετική περίπτωση είναι ο γεννηµένος στο Ιλινόις το 1936 Νταν Πίτερσον, ο οποίος αφού εργάσθηκε ως βοηθός στο Μίτσιγκαν ήρθε το 1973 στη Βίρτους Μπολόνια (1973-1979) και συνέχισε στην Ολίµπια Μιλάνο (1979-1988) γράφοντας τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό µπάσκετ.

Πρόσφατα, ανεπιτυχής αποδείχθηκε η προσπάθεια του σπουδαίου Λάρι Μπράουν, του ανθρώπου που µεταξύ άλλων οδήγησε τους Ντιτρόιτ Πίστονς το 2004 στην κορυφή του ΝΒΑ, να βοηθήσει την ιταλική Τορίνο να πετύχει τους στόχους της. Υστερα από αλλεπάλληλες ήττες η Τορίνο έλυσε τη συνεργασία µαζί του 

Ρικ ΠιτίνοΝτέιβιντ ΜπλατΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακόςEuroleague