Αθλητισμός|07.05.2021 00:31

Europa League: Η... παλιά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η πρωτάρα Βιγιαρεάλ έκλεισαν θέση για τελικό

Newsroom

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Βιγιαρεάλ έκλεισαν θέση για τον τελικό του Europa League που είναι προγραμματισμένος για τις 26 Μαιου στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Κι αν για την έμπειρη Γιουνάιτεντ των οχτώ ευρωπαικών τελικών και των πέντε τίτλων (τελευταίος το 2017 ξανά στο Europa) δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, δεν ισχύει το ίδιο και για την πρωτάρα Βιγιαρεάλ, που έπειτα από τέσσερις ανεπιτυχείς προσπάθειες στα ημιτελικά των ευρωπαικών Κυπέλλων (μία στο UEFA, μία στο Champions League και δύο στο Europa), η πέμπτη ήταν και η... φαρμακερή.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πάντως ότι η ισπανική ομάδα έχει στον πάγκο της τον... μέτρ του Europa League, Ουνάι Εμερι, ο οποίος έχει στο παλμαρέ του τρεις σερί τίτλους στη διοργάνωση με τη Σεβίλλη (2014, 2015, 2016) κι έναν τέταρτο τελικό με την Αρσεναλ το 2019. Ποιο είναι το παράδοξο της επερχόμενης ισπανοαγγλικής μάχης; Από τη μία πλευρά θα βρίσκεται ο έμπειρος Ισπανός κόουτς των πέντε τελικών που θα κοουτσάρει μια ομάδα που για πρώτη φορά δίνει «παρών» σε τελικό, κι απ' την άλλη πλευρά θα είναι, η Γιουνάιτεντ με την βαριά κληρονομιά στα Κύπελλα Ευρώπης που θα έχει στον πάγκο της τον πρωτάρη σε τελικούς Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Η Βιγιαρεάλ άντεξε στην πίεση της Αρσεναλ στο Εμιρέιτς, διατήρησε το 0-0 μέχρι τέλους και χάρη στη νίκη με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι πήρε το ιστορικό εισιτήριο για τον τελικό. Την ίδια ώρα η Γιουνάιτεντ υπέστη μια ανώδυνη ήττα στη Ρώμη από τη Ρόμα με 3-2 καθώς η πρόκριση είχε κριθεί από το Ολντ Τράφορντ με το εκκωφαντικό 6-2.

Αρσεναλ - Βιγιαρεάλ 0-0

Οι δυο ομάδες έδειξαν διάθεση απ' το ξεκίνημα του ματς για να αμυνθούν με προσοχή θέλοντας να αποφύγουν το γκολ που θα τους έβαζε σε μπελάδες. Ιδίως η Αρσεναλ, παρά το ότι έπρεπε να καλύψει την ήττα με 2-1 στην Ισπανία, έδειξε μεγάλη σπουδή για να αποτρέψει τη Βιγιαρεάλ απ' το να σκοράρει. Κάτι ανάλογο προσπάθησε και η ομάδα του Ουνάι Εμερι κρατώντας στα χέρια της το πλεονέκτημα από το πρώτο ματς. Κάπως έτσι το παιχνίδι αν και είχε ρυθμό δεν είχε φάσεις εξαιρουμένης της σπουδαίας ευκαιρίας του Ομπαμεγιάνγκ στο 39' που σημάδεψε το δοκάρι.

Στο δεύτερο ημίχρονο και με το πέρασμα του χρόνου, η Αρσεναλ άρχισε να αυξάνει την πίεσή της καθώς ο χρόνος στην κλεψύδρα λιγόστευε. O Oμπαμεγιάνγκ είχε και δεύτερο δοκάρι αλλά η μπάλα δεν έκανε το χατίρι στους Κανονιέρηδες που μένουν εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια (από τη σεζόν 1995-96)! Παράλληλα, η Βιγιαρεάλ πήρε και μια άτυπη ρεβάνς από την Αρσεναλ για τον αποκλεισμό στον ημιτελικό του Champions League το 2006.

Αρσεναλ: Λένο, Μπεγερίν (90+1' Ενκετιά), Χόλντινγκ, Μάρι, Τίρνι (80' Γουίλιαν), Πάρτεϊ, Σακά, Έντεγκααρντ (66' Μαρτινέλι), Σμιθ Ρόου, Πεπέ, Ομπαμεγιάνγκ (80' Λακαζέτ)

Βιγιαρεάλ: Ρούλι, Γκασπάρ, Αλμπιόλ, Τόρες, Πεδράθα (90+1' Α. Μορένο), Τσουκουέζε (30' Πίνο, 90+1' Γκόμεθ), Παρέχο, Κοκλέν, Τριγκέρος, Ζ. Μορένο, Αλκάθερ (72' Μπάκα)

Ρόμα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-2

Η Γιουνάιτεντ παρά το επιβλητικό 6-2 του πρώτου αγώνα, δεν χαλάρωσε στη Ρώμη και μπήκε στο παιχνίδι με αποφασιστικότητα για τη νίκη. Το ίδιο όμως συνέβη και με τη Ρόμα που παρότι προερχόταν από το καταδικαστικό σκορ του Ολντ Τράφορντ προσπάθησε να εξαντλήσει τις πιθανότητές της. Μάλιστα στη διάρκεια του α' ημιχρόνου προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην άμυνα της Μάντσεστερ, που όμως κράτησε ανέπαφη την εστία της. Τελικά, ο φορμαρισμένος Καβάνι δεν έχασε την ευκαιρία για να σκοράρει καθώς στο 39' εκτέλεσε μέσα από την περιοχή γράφοντας το 0-1.

Το 0-1 δεν πτόησε πάντως τους Ρωμαίους που απέδειξαν ότι άξιζαν καλύτερης τύχης. Με ένα δίλεπτο ξέσπασμα και δύο γκολ του Ντζέκο στο 57' και του Κριστάντε στο 60' η Ρόμα έκανε την ανατροπή (2-1). Και πάλι όμως ο Καβάνι ξεδίπλωσε την κλάση του στο Ολίμπικο. Στο 68' ξέφυγε από την άμυνα της Ρόμα και εκτέλεσε ξανά πετυχαίνοντας το 2-2. Ο Ουρουγουανός, ο οποίος είχε πετύχει δύο τέρματα και στο πρώτο ματς, συνολικά είχε εμπλοκή στα 6 από τα 8 γκολ της Γιουνάιτεντ επί της Ρόμα! Αν μη τι άλλο, η πρόκριση στον τελικό φέρει την υπογραφή του. Η Ρόμα πάντως αποκλείστηκε ψηλά το κεφάλι καθώς στο 83' ο Ζαλέβσκι διαμόρφωσε το τελικό 3-2. 

Ρόμα: Μιράντε, Σμόλινγκ (30' Νταρμπό), Ιμπάνιες, Μπρούνο Πέρες (69' Σαντόν), Κάρσντορπ, Κριστάντε, Μαντσίνι, Πέδρο (76' Ζαλέβσκι), Πελεγκρίνι, Μκχιταριάν, Ντζέκο (76' Μαγιοράλ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Μαγκουάιρ, Μπαΐγί, Γουάν-Μπισάκα (46' Γουίλιαμς), Σο (46' Τέλες), Φαν Ντε Μπέεκ, Φρεντ, Γκρίνγουντ, Μπ. Φερνάντες (84' Μάτα), Πογκμπά (64' Μάτιτς), Καβάνι (73' Ράσφορντ)

Ρόμα - RomaΒιγιαρεάλEuropa LeagueΑρσεναλΜάντσεστερ Γιουνάιτεντ