Αθλητισμός|06.06.2021 19:27

Formula 1: Θρίαμβος Πέρες, καταστροφή για Χάμιλτον - Φερστάπεν στο Αζερμπαϊτζάν

Newsroom

Επειτα από έναν καταπληκτικό και άκρως ανατρεπτικό αγώνα στην πίστα του Μπακού, ο Σέρχιο Πέρες ήταν ο θριαμβευτής για το πρωτάθλημα της Formula 1. Ο Μεξικανός ήταν αλάνθαστος από την αρχή μέχρι και το τέλος του γκραν πρι, εκμεταλλεύτηκε όλες τις αστοχίες των υπόλοιπών πιλότων - ομάδων και κατέκτησε τη δεύτερη νίκη της καριέρας του και την πρώτη του ως οδηγός της Red Bull, η οποία μετά την... τραγωδία που βίωσε με την εγκατάλειψη του Μαξ Φερστάπεν (λόγω ελαστικού) πέντε γύρους πριν από το τέλος, κι ενώ ήταν πρώτος, στο τέλος χαμογέλασαν τόσο ο Ολλανδός όσο και η εταιρεία του, καθώς εντελώς ανέλπιστα, ο Λιούις Χάμιλτον στην προσπάθειά του να προσπεράσει τον Πέρες στη δεύτερη στατική εκκίνηση που αποφάσισαν οι αγωνοδίκες για τους τρεις τελευταίους γύρους, έκανε ένα αδιανόητο λάθος για την κλάση του, βγήκε εκτός πίστας κι από δεύτερος βρέθηκε τελευταίος και χωρίς βαθμό.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος έκανε έναν αγώνα βγαλμένο από τα χρόνια που ήταν πρωταθλητής, τερμάτισε δεύτερος με την Aston Martin στο 121ο πόντιουμ της καριέρας του, ενώ τρίτος ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Πιερ Γκασλί με την Alpha Tauri. Στη μάχη των πρωταθλητών τελικά κερδισμένος (έστω και ελάχιστα) βγήκε ο Φερστάπεν ο οποίος κέρδισε έναν βαθμό από τον ταχύτερο γύρο σε αντίθεση με τον Χάμιλτον που έμεινε στο μηδέν. Ως εκ τούτου ο Ολλανδός προηγείται με 105 βαθμούς κι ο Βρετανός ακολουθεί με 101. Στη μάχη των κατασκευαστών η Red Bull αποσπάστηκε αρκετά καθώς πλέον έχει 174 βαθμούς αντί 148 της Mercedes.

Τα... έσκασαν τα ελαστικά

Ο Χάμιλτον επιτέθηκε λίγο μετά την εκκίνηση στον Λεκλέρκ τον οποίο προσπέρασε, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και ο Φερστάπεν με τον Πέρες. Η Mercedes επέλεξε να κάνει pit stop άμεσα, αλλά καθυστέρησε η αλλαγή λόγω τράφικ στο pit lane (4,6 δευτερόλεπτα) με αποτέλεσμα ο Φερστάπεν να βγει μπροστά από τον Βρετανό, όπως και ο Πέρες. Το 1-2 της Red Bull διατηρήθηκε για αρκετούς γύρους όσο κι αν προσπάθησε ο Χάμιλτον να μπει σφήνα ανάμεσά τους. Την ίδια ώρα, η Mercedes δεν πήρε ουδεμία βοήθεια από τον έτερο πιλότο της τον Βάλτερι Μπότας.

Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι το 1-2 της Red Bull δεν θα έσπαγε, το λάστιχο του Φερστάπεν δεν άντεξε κι έσκασε στον 46ο γύρο (πέντε πριν από το φινάλε) με αποτέλεσμα ο εκπληκτικός αγώνας που έκανε μέχρι εκείνο το σημείο να καταστραφεί ολοκληρωτικά. Κάτι ανάλογο συνέβη προηγουμένως (στον 31ο γύρο) και με τον Στρολ, καθώς έφτασε στο όριό τους τα ελαστικά που επίσης δεν άντεξαν. Ολες οι εταιρείες όμως επέλεξαν το ρίσκο και τελικά το πλήρωσε η Red Bull και ο άτυχος Φερστάπεν...

T

Μετά το ατύχημα του Φερστάπεν βγήκε κόκκινη σημαία για λόγους ασφαλείας, το safety car εμφανίστηκε στην πίστα και τα μονοθέσια επέστρεψαν υποχρεωτικά στο pit lane προκειμένου να αλλάξουν ελαστικά (για να μην υπάρξει άλλο ατύχημα). Οι αγωνοδίκες επέλεξαν να γίνει νέα στατική εκκίνηση για τους τελευταίους τρεις γύρους. Σε εκείνο το σημείο η δεκάδα είχε ως εξής: Πέρες, Χάμιλτον, Φέτελ, Γκασλί, Λεκλέρκ, Τσουνόντα, Νόρις, Σάινθ, Ρικιάρντο, Αλόνσο.

Ωστόσο το φινάλε είχε ακόμη μεγαλύτερο δράμα καθώς ο Χάμιλτον στην προσπάθειά του για να προσπεράσει τον Πέρες στη νέα εκκίνηση, έχασε τα φρένα στην πρώτη στροφή, βγήκε εκτός δρόμου κι έμεινε τελευταίος στον αγώνα κι εκτός της βαθμολογούμενης δεκάδας, η οποία είχε ως εξής στο φινάλε του αγώνα: Πέρες, Φέτελ, Γκασλί, Λεκλέρκ, Νόρις, Αλόνσο, Τσουνόντα, Σάινθ, Ρικιάρντο, Ραϊκόνεν.

T

Όλες οι ειδήσεις

Εγκλημα στην Κέρκυρα: Δεν ήταν ζευγάρι τελικά τα θύματα – Τι όπλισε το χέρι του δράστη

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Βρετανία για την παραλλαγή «Δελτα» - 40% πιο μεταδοτική

Notam: Παρατείνονται έως 14 Ιουνίου οι αεροπορικές οδηγίες - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα

Νέο «χτύπημα» του αρχιμαφιόζου Πεκέρ: Συνδέει συγγενή του Ερντογάν με εμπόριο όπλων σε τζιχαντιστές

GP ΑζερμπαϊτζάνRed BullFerrariΛανς ΣτρολΣέρχιο ΠέρεςMercedesFormula 1Μαξ ΦερστάπενΛιούις Χάμιλτον