Αθλητισμός|08.07.2021 17:58

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νικάει ο κορονοϊός, κλείνουν τα στάδια, διαδικτυακά η λαμπαδηδρομία

Κώστας Ασημακόπουλος

Η μία μετά την άλλη οι αθλητικές αποστολές των χωρών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες φτάνουν στο Τόκιο αλλά η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ζει τον δικό της εφιάλτη μέσα στην πανδημία του κορονοϊού.

Με την κοινή γνώμη στην Ιαπωνία να είναι στην πλειοψηφία της αντίθετη με την διεξαγωγή των Αγώνων, η ιαπωνική κυβέρνηση αλλά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο του γενικού λουκέτου σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τους θεατές των αγώνων.

Πραγματικότητα τα ακραία σενάρια

Δυστυχώς, τα αρνητικά σενάρια που φοβόντουσαν όλοι τους προηγούμενους μήνες επιβεβαιώνονται και στην πράξη. Το θέμα των θεατών αναμένεται να απασχολήσει κορυφαία σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη 8 Ιουλίου μεταξύ της κυβέρνησης, της οργανωτικής επιτροπής και της ΔΟΕ.

Όπως ανέφερε το Reuters οι αρχές αναμένεται να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, είπε ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει αύριο (8/7) νέα μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως τόνισε, τα μέτρα αυτά αναμένεται να καθορίσουν εάν οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Οι εμπειρογνώμονες Υγείας επανέλαβαν πρόσφατα ότι το να μην υπάρχουν θεατές στους Ολυμπιακούς θα ήταν η λιγότερο ριψοκίνδυνη επιλογή, εν μέσω ευρείας ανησυχίας του κοινού σχετικά με τον κίνδυνο οι Αγώνες να τροφοδοτήσουν νέα «κύματα» κρουσμάτων.

«Είναι πλέον αναπόφευκτο»

Οι διοργανωτές έχουν ήδη απαγορεύσει την άφιξη θεατών από το εξωτερικό και έχουν θέσει όριο στους εγχώριους θεατές στο 50% της χωρητικότητας, έως 10.000 άτομα. «Από πολιτική άποψη, το να μην έχουμε θεατές είναι πλέον αναπόφευκτο» δήλωσε πηγή του κυβερνώντος κόμματος στο Reuters.

Η Ιαπωνία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος και η επιμονή της κυβέρνησης ότι οι Αγώνες – που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας Covid-19 – πρέπει να γίνουν φέτος θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην κάλπη, όπως ανέφερε το Reuters.

920 κρούσματα στο Τόκιο

Το Τόκιο ανακοίνωσε 920 νέα κρούσματα σήμερα, τα περισσότερα από τις 13 Μαΐου, με μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Λαμπαδηδρόμος στην Ιαπωνία / copyright AP

Λαμπαδηδρομία διαδικτυακά

Την ίδια ώρα το κύμα της πανδημίας αλλά και ο φόβος πιθανών αντιδράσεων (πριν δύο ημέρες μία 53χρονη επιχείρησε να σβήσει την φλόγα ρίχνοντας νερό με νεροπίστολο πάνω στη δάδα και στον λαμπαδηδρόμο) όσων αντιτίθενται στη διεξαγωγή της διοργάνωσης οδήγησαν την οργανωτική επιτροπή των Αγώνων σε αλλαγή του πλάνου της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στους δρόμους του Τόκιο, στο Κιότο και στη Χιροσίμα. Αποφασίστηκε η λαμπαδηδρομία να γίνει σε καραντίνα χωρίς θεατές στο δρόμο και να μεταδίδεται διαδικτυακά. Αντίθετα κανονικά θα γίνει η λαμπαδηδρομία στα απομακρυσμένα νησιά Ογκασαβάρα, νότια του Τόκιο. 

Όλες οι ειδήσεις

Μετακίνηση εκτός νομού - Σκέρτσος: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα και περιορισμοί

Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα για τη Φενέρμπαχτσε

Γονικές άδειες: Ποιοι εργαζόμενοι γονείς είναι δικαιούχοι των νέων γονικών αδειών

Νέα μέτρα σε εστίαση: Με 3 χρώματα εφαρμογή για είσοδο πελατών

Δίκη Γιακουμάκη: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι

Μπαμπατζάν σε Ερντογάν: Τα λεφτά μας έχουν γίνει γραμματόσημα – Η Ευρώπη γεμίζει εδώ τα ρεζερβουάρ

ΚορονοϊόςΤόκιοΟλυμπιακοί ΑγώνεςΤόκιο 2020Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιολαμπαδηδρομία