Αθλητισμός|18.07.2021 18:48

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Από υπάλληλος των McDonald's διεκδικεί χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο

Μαίρη Τσίνου

Η δύναμη της θέλησης και το να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις είναι εκείνα που μετέτρεψαν μια 17χρονη από τις ΗΠΑ από μια υπάλληλο των McDonald's σε αθλήτρια στίβου που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα χρυσό μετάλλιο.

Η Quanesha Burks μεγάλωσε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες της. Ως έφηβη, δούλευε πολλές ώρες στα McDonald's, κερδίζοντας ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την οικογένειά της. Ακόμα κι έτσι, λέει ότι πήγαινε με χαρά στη δουλειά της κάθε μέρα επειδή έβλεπε τους κόπους της ως επένδυση σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο που περιελάμβανε και τη φοίτηση στο κολέγιο.

Από νωρίς, η Burks διακρίθηκε στον αθλητισμό. Στο λύκειο, συνειδητοποίησε ότι η αθλητική της δεινότητα θα μπορούσε να είναι το εισιτήριο για μια υποτροφία στο κολέγιο. Αρχικά, η επιλογή του αθλήματός αμφιταλαντευόταν μεταξύ μπάσκετ και στίβου, αλλά μόλις κατέκτησε την τρίτη θέση στους Εθνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων USATF το 2012, η πορεία της είχε οριστεί.

Αφού έμαθε τις προϋποθέσεις για μια πλήρη υποτροφία, η Burks κατέγραψε τους στόχους της σε χαρτί και προσπάθησε να τους πετύχει. Μέχρι να αποφοιτήσει από το Λύκειο Hartselle, είχε κερδίσει 11 πολιτειακούς τίτλους στίβου και μια υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Με έναν εντυπωσιακό τίτλο στο άλμα εις μήκος στο NCAA κλειστού χώρου το 2015, τον οποίο ακολούθησε μια νίκη σε ανοιχτό γήπεδο το 2016, η Burks απέσπασε βραβείο στο All-America Honors, αλλά πέρα από τα πολλά επιτεύγματά της, ο δρόμος προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε τα δικά του εμπόδια.

Το 2018, η Burks τερμάτισε τέταρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Την επόμενη χρονιά, ο αγαπημένος της παππούς έφυγε από τη ζωή μία εβδομάδα πριν από το Πρωτάθλημα Στίβου Υπαίθρου των ΗΠΑ. Όπως είναι λογικό, η απόδοσή της επηρεάστηκε αρνητικά.

T

Η προετοιμασία εν μέσω πανδημίας Covid

Μέχρι το 2020, η Burks είχε επιστρέψει σε τροχιά νίκης. Τότε η πανδημία COVID-19 έκλεισε τις περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις, αφήνοντας την ίδια και άλλους αθλητές σε αδιέξοδο. Συνέχισε να προπονείται μέχρι που ένας τραυματισμός την έβαλε στο περιθώριο για σχεδόν τρεις μήνες.

«Ένιωθα ότι όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον μου», δήλωσε η Burks στο Sports Illustrated. «Κάποια στιγμή, ο προπονητής μου μου είπε: "Δεν ξέρω αν θα είσαι σωματικά σε θέση να πας στα δοκιμαστικά". Οι γιατροί δεν ήξεραν αν θα επέστρεφα εγκαίρως... Αντιμετώπιζα τόσα πολλά, αλλά συνέχισα να αναπολώ την εποχή που δούλευα στα McDonald's. Είχα θέσει τους στόχους μου και ήξερα ότι μπορούσα να τα καταφέρω».

Αν και αναγκάστηκε να απέχει από τις συνήθεις δραστηριότητές της, η Burks παρέμεινε αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το όνειρό της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να κρατήσει το ηθικό της ακμαίο, κατέγραψε μια σειρά από θετικές επιβεβαιώσεις και τις δημοσίευσε στη σελίδα της στο TikTok.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η επιμονή της απέδωσε καρπούς. Σε ηλικία 25 ετών, με ατομικό ρεκόρ στο άλμα εις μήκος 6,96 μέτρα, η Burks κατέλαβε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη, εξασφαλίζοντας τη θέση της στην ομάδα των ΗΠΑ.

«Είναι ευλογία να είμαι μία αθλήτρια από μια μικρή κοινότητα, εκπροσωπώντας πραγματικά μόνο τον εαυτό μου, αλλά και το Hartselle, το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και την πολιτεία της Αλαμπάμα», δήλωσε η Burks στο CBS News-19. «Το να ξέρω ότι μας εκπροσωπώ στο Τόκιο είναι απλά μια ευλογία, είναι τιμή και είμαι τόσο περήφανη για τους άλλους Ολυμπιονίκες».

T

Αν και η Quanesha Burks γνωρίζει καλά ότι μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο κάποιες από τις συναθλήτριές της, υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή ακολούθησε διαφορετικό δρόμο για να φτάσει εκεί που βρίσκεται - και αυτό δεν την πειράζει. «Δεν είχα τα πάντα έτοιμα. Δεν είχα όλα τα μάτια στραμμένα πάνω μου. Αισθάνομαι ότι ακόμα και σήμερα με παραβλέπουν. Δεν πειράζει», δήλωσε στο Sports Illustrated. «Απλά ξέρω ότι όλα ξεκινούν με την αυτοπεποίθησή που έχεις μέσα σου. Ό,τι έχω γίνει οφείλεται στη νοοτροπία μου και στην αποφασιστικότητά μου... Ήταν ένα ταξίδι και όλα ξεκίνησαν με ένα μικρό κορίτσι που δούλευε στα McDonald's και τώρα είμαι εδώ».

Η Burks ελπίζει ότι το παράδειγμα της σκληρής δουλειάς και της αποφασιστικότητας της θα αποτελέσει τελικά έμπνευση για άλλους ανερχόμενους αθλητές που εργάζονται σε μια συνηθισμένη δουλειά μέχρι να μπορέσουν να ζήσουν το όνειρό τους.

Με πληροφορίες από goodnewsnetwork.org

Όλες οι ειδήσεις

Φολέγανδρος: Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο 30χρονος

Μύκονος - Επιχειρηματίες: Γεμάτα τα σοκάκια - Δίνουμε 150 ευρώ για εμβολιασμό εργαζομένων

Formula 1: Σοκαριστικό τρακάρισμα Φερστάπεν με Χάμιλτον - Διεκόπη ο αγώνας

Ερντογάν στην Κύπρο: Γιατί φτάσαμε από το ήσυχο καλοκαίρι σε τουρκική φιέστα στα Βαρώσια

Αντώνης Μανιτάκης: Συνταγματικά προβληματικές οι απολύσεις λόγω άρνησης εμβολιασμού

στίβοςΟλυμπιακοί Αγώνες 2021Ολυμπιακοί ΑγώνεςΤόκιοMcDonald'sΗΠΑ