Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 - Αφιέρωμα: Το πάρτυ χάλασε, η Φλόγα ανάβει, ο κορονοϊός χορεύει
Κώστας ΑσημακόπουλοςΉταν 8 Σεπτεμβρίου 2013 όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωνε πως η Ιαπωνία ανέλαβε τη διοργάνωση των 32ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ιάπωνες πανηγύρισαν έξαλλα εκείνη την ημέρα και άλλοι συγκινήθηκαν. Έβλεπαν τη διοργάνωση ως τη μεγάλη ευκαιρία για ανάταση του ιαπωνικού έθνους που είχε δοκιμαστεί στον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι το Μάρτιο του 2011. Ωστόσο 2.873 ημέρες αργότερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική...
Η πανδημία του covid-19 χτύπησε αλύπητα το εγχείρημα, δοκίμασε τα ταμεία της χώρας, τις αντοχές των πολυεθνικών, την υπομονή των Ιαπώνων και δίχασε την κοινή γνώμη αλλά και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.
Με αναβολή ενός έτους για πρώτη φορά στην ιστορία η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ακόμα και σήμερα, παραμονή της τελετής έναρξης υπάρχουν φωνές αξιωματούχων που υποστηρίζουν τη ματαίωση των Αγώνων. Ωστόσο η ΔΟΕ, η Οργανωτική Επιτροπή και κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν κάνουν πίσω. Μοιάζουν σα να θέλουν να διεκπεραιώσουν το βαρύ φορτίο και να το φτάσουν με κάθε κόστος στον προορισμό του.
Μόνο 1.000 επίσημοι στην τελετή έναρξης
Πρώτη φορά θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες σε άδεια στάδια. Η απαγόρευση προσέλευσης θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων. Μόνο η τελετή έναρξης (23/7, 14:00) θα γίνει με την παρουσία 1000 επισήμων.
Η απουσία των θεατών, εκτός από ορισμένους χώρους έξω από το Τόκιο, δεν μειώνει κυρίως το πνεύμα και την εικόνα των Αγώνων, αλλά θα πλήξει την εστίαση και τον τουρισμό. Θα πληγούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και ο τομέας των μεταφορών. Οι οικονομικές απώλειες θα είναι της τάξεως των 151 δισεκατομμυρίων γιεν ( περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ), όπως εκτιμά Ινστιτούτο Έρευνας Nomura.
Κατέρρευσαν τα οικονομικά
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναμενόταν αρχικά να είναι μια τεράστια τουριστική πρόκληση, αλλά η απαγόρευση ξένων θεατών έπληξε τις ελπίδες για πρόωρη ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού.
Το 2019, η Ιαπωνία φιλοξένησε 31,9 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν σχεδόν 4,81 τρισεκατομμύρια γιεν (44 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι αριθμοί σημείωσαν πτώση 87% το 2020 σε μόλις 4,1 εκατομμύρια, που είναι η χαμηλότερη επισκεψιμότητα των τελευταίων 22 ετών.
Χαμηλός εμβολιασμός
Πρόβλημα είναι και ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών στην Ιαπωνία. Έχουν χορηγηθεί περίπου 25 δόσεις εμβολίου ανά 100 άτομα στην χώρα, πολύ κάτω από τα επίπεδα στις υπόλοιπες προηγμένες οικονομίες της G7, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο αντίστοιχος αριθμός είναι 95 ανά 100 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και 79 στη Γερμανία.
Περισσότερες από 60 ιαπωνικές εταιρείες πλήρωσαν συνολικά ποσό άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορηγία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ έδωσαν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για την παράταση των συμβάσεων μετά την αναβολή της διοργάνωσης.
15,4 δισεκατομύρια δολάρια
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το συνολικό κόστος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι περίπου 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άνευ προηγουμένου αναβολή από το 2020. Έκτοτε, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για την αναβολή έχει αυξηθεί στα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες κόστισε συνολικά 157 δισεκατομμύρια γιεν (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) και διαθέτει 68.000 θέσεις. Ωστόσο, οι κερκίδες του θα παραμείνουν άδειες.
Το σόφτμπολ άνοιξε την αυλαία
Χθες (21/7) το σόφτμπολ άνοιξε την αυλαία των αγωνισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο την ώρα που ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, είπε ότι «ο αγώνας ενάντια στην Covid-19 ακόμα δεν έχει κερδηθεί». Οι ασυνήθιστοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο εμφάνισαν ένα πρώτο δείγμα της ιδιαιτερότητάς τους στο «Fukushima Azuma Stadium», όταν η Ιαπωνία νίκησε με 8-1 την Αυστραλία σε αγώνα Σόφτμπολ, μέσα σε μία εκνευριστική σιωπή που διακόπτοταν μονάχα από κάποια παρότρυνση των προπονητών.
Πενταπλάσιο το κόστος
Αυτός ο αγώνας σόφτμπολ έγινε στη Φουκουσίμα που επηρεάστηκε σοβαρά από το πυρηνικό ατύχημα του Μαρτίου 2011. Χωρίς θεατές, με μεγάλες ζημίες και το κόστος να έχει πενταπλασιαστεί από τον αρχικό προϋπολογισμό των 3 δισ δολαρίων η Ιαπωνία παίζει ένα μεγάλο στοίχημα με το χρόνο και με αντίπαλο τον κορονοϊό. Η απουσία φιλάθλων έχει εκτινάξει το κόστος καθώς χάθηκαν δισ. από τα εισιτήρια και τον τζίρο της συμμετοχής των θεατών στους Αγώνες.
Λαμπαδηδρομία σε καραντίνα
Ακόμα και η λαμπαδηδρομία έγινε σε... καραντίνα και θα ανάψει σε λίγες ώρες στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο με καθυστέρηση ενός έτους, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η αποχώρηση της Ολυμπιακής ομάδας της ομάδας Παπούα Νέα Γουινέα λόγω του covid-19.
Στο Μπρίσμπεϊν το 2032
Το Μπρίσμπεϊν θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), στη σημερινή συνεδρίασή της στο Τόκιο. Το Μπρίσμπεϊν θα γίνει έτσι η τρίτη πόλη της Αυστραλίας που θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη Μελβούρνη το 1965 και το Σϊδνεϊ το 2000.
Ιδια κρούσματα με την Ελλάδα
Tα κρούσματα κορονοϊού στην Ιαπωνία το τελευταίο 24ωρο ήταν 3.800 και οι νεκροί 19. Με διαφορά λίγων ημερών είναι οι επιδόσεις της είναι ίδιες με την Ελλάδα με τη μόνη διαφορά πως η Ιαπωνία έχει πληθυσμό 126.000.000 κατοίκους.
Παρόλα αυτά η πορεία της πανδημίας απασχολούν περισσότερο ακόμα και από τα ρεκόρ και τα μετάλλια. Καθημερινά τεστς, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, οι περιορισμένες συγκεντρώσεις στο Ολυμπιακό Χωριό είναι πραγματικότητα για να καθησυχάσει κυρίως η κοινή γνώμη που από τον άκρατο ενθουσιασμό έχει φτάσει στο σημείο μηδέν.
Οι αστέρες που θα απουσιάσουν
Αγωνιστικά αναζητούνται οι νέοι αστέρες που θα μαγνητίσουν τα βλέματα, τα φλας αλλά και τους followers των social media. Θα πρέπει επίσης να μάθουμε να βλέπουμε αγώνες χωρίς τον Φελπς, τον Γιουσέιν Μπολτ, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, το Νεϊμάρ, τον Λιονέλ Μέσι, τον Κιλιάν Μπαπέ, τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ.
Οι υποψήφιοι ήρωες
Στους υποψήφιους... ήρωες συγκαταλέγεται ο Γάλλος Τέντι Ρίνερ, ο οποίος στις 30 Ιουλίου, σε ηλικία 32 ετών, μπορεί να γίνει ο πρώτος τρις «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην ιστορία στην κατηγορία βαρέων βαρών (+100 κιλά). Ή ακόμα οι Αμερικανοί κολυμβητές Κέιλεμπ Ντρέσελ και Κέιτι Λεντέκι κατακτώντας μετάλλια και η συμπατριώτισσά τους, Σιμόν Μπάιλς, στην προσπάθειά της να γίνει η κορυφαία γυμνάστρια της ιστορίας, ξεπερνώντας τα εννέα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια της Σοβιετικής Λαρίσα Λατίνινα.
Τα μετάλλια μιας Ελληνίδας
Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι δημιουργία της διεθνούς φήμης Ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση. Η ανάθεση είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, το 2004, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να κρατήσει την ίδια μορφή για όσες διοργανώσεις θα ακολουθούσαν. Όπως έγραψε η δημιουργός στο λογαριασμό της στο Instagram, στη λεζάντα ενός σχετικού βίντεο που ανέβασε: «Κατασκευάστηκαν από την ανακύκλωση 6,2 εκατ. παλιών κινητών που δώρισε το ιαπωνικό κοινό στο πλαίσιο εκστρατείας που πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων. Με αφετηρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και για όλους τους μελλοντικούς Αγώνες, την μπροστινή όψη των Ολυμπιακών Μεταλλίων κοσμεί η θεά Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα, σχέδιο το οποίο δημιούργησε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Έλενα Βότση.Το σχέδιο της πίσω πλευράς επιλέχτηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 400 προτάσεις έπειτα από εθνικό διαγωνισμό ανοιχτό τόσο για επαγγελματίες σχεδιαστές όσο και για φοιτητές. Δημιουργός του είναι ο Τζουνίτσι Καουανίσι από την Όσακα, διευθυντής της Japan Sign Design».
Με 83 παρουσίες η Ελλάδα
Τους 83 αθλητές και αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 συμπλήρωσε η χώρα μας, μετά την τελευταία πρόκριση του Περικλή Ηλία στην Ορεινή Ποδηλασία και ενώ απομένει να ξεκαθαρίσει η θέση της Αργυρώς Αφράτη. Τα περισσότερα μέλη έχει ο στίβος, αφού μετέχουν 20 αθλητές/τριες, ακολουθεί η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Ανδρών (13), ενώ στα ατομικά αθλήματα κυριαρχεί η κολύμβηση με 12.
Η ομοσπονδία με τους περισσότερους αθλητές (34) είναι η ΚΟΕ, που έχει 12 στην κολύμβηση, 9 στην καλλιτεχνική κολύμβηση, αλλά και 13 στην εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών.
Η έμπειρη Τσουλφά
Η Αιμιλία Τσουλφά στα 48 της είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, ενώ η Ευαγγελία Ψάρρα, στα 47 της μετέχει για 6η φορά στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη (2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020).
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά μετά το 1992 που η Ελλάδα θα έχει λιγότερους από 100 αθλητές. Στη Βαρκελώνη μετείχε με 70 και, από εκεί και πέρα, στην Ατλάντα το 1996 με 120, στο Σίδνεϊ το 2000 με 139, στην Αθήνα το 2004 με 436 (η μεγαλύτερη συμμετοχή), στο Πεκίνο το 2008 με 152, στο Λονδίνο το 2012 με 103 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 με 93 αθλητές.
Αρχηγός της ελληνικής αποστολής θα είναι ο Μιχάλης Φυσεντζίδης και σημαιοφόροι οι Λευτέρης Πετρούνιας και Αννα Κορακάκη.
ΣΤΙΒΟΣ (20)
Άνδρες
110 μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης
50χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ
Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης
Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλης
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου
Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης
Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης
Γυναίκες
100 μ./200 μ.: Ραφαέλα Σπανουδάκη
100 μ. εμπ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη
Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου
Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ
Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου
Δισκοβολία: Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου
Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη
20χλμ. βάδην: Αντιγκόνη Ντρισμιώτη
20 χλμ. βάδην: Πένυ Τσινοπούλου
20 χλμ. βάδην: Κυριακή Φιλτισάκου
400μ.: Ειρήνη Βασιλείου
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (13)
Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών:
Μανώλης Ζερδεβάς, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης,
Μάριος Καπότσης, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου,
Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος - Κανακάκης, Κωνσταντίνος Μουρίκης,
Χριστόδουλος Κολόμβος, Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γαλανίδης
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (12)
Άνδρες
Κριστιάν Γκολομέεβ - 50μ ελεύθερο
Απόστολος Χρήστου - 100μ ύπτιο, 100μ ελεύθερο
Ανδρέας Βαζαίος - 200μ μεικτή
Απόστολος Παπαστάμος - 200/400μ μεικτή
Κώστας Εγγλεζάκης - 800μ ελεύθερο
Δημήτρης Μάρκος - 800μ ελεύθερο
Κρίστιαν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Οδυσσέας Μελαδίνης- 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών
Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Κώστας Μερετσόλιας, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου - 4Χ100μ μεικτή ανδρών
Άλκης Κυνηγάκης - ανοιχτή θάλασσα
Γυναίκες
Άννα Ντουντουνάκη - 100μ πεταλούδα
Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Άννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου - 4Χ100μ μεικτή mixed
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (9)
Ομαδικό
Μαρία Αλζιγκούζη - Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπούλου, Δανάη Καριώρη.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ (8)
Ανδρες
Βύρωνας Κοκκαλάνης - RSX ανδρών
Γιάννης Μιτάκης - φιν
Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής - 470 ανδρών
Γυναίκες
Κατερίνα Δίβαρη - RSX γυναικών
Βασιλεία Καραχάλιου - ράντιαλ
Αριάδνη Παρασκευή Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά - 470 γυναικών
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ (4)
Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου - δίκωπος
Στέφανος Ντούσκος - σκιφ
Αννέτα Κυρίδου - σκιφ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (3)
Πολυχρόνης Τζωρτζάκης - ποδηλασία δρόμου
Χρήστος Βολικάκης - ποδηλασία πίστας
Περικλής Ηλίας - ορεινή ποδηλασία
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (2)
Άννα Κορακάκη - 10μ. και 25μ. αεροβόλο πιστόλι
Νίκος Μαυρομάτης - σκιτ
ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (2)
Στέφανος Τσιτσιπάς - απλό, μεικτό
Μαρία Σάκκαρη - απλό, μεικτό
ΠΑΛΗ (2)
Μαρία Πρεβολαράκη - 53κ
Γιωρίκας Πιλίδης - ελευθέρα 65κ.
ΤΖΟΥΝΤΟ (2)
Αλέξης Ντανατσίδης - 81κ
Ελισάβετ Τελτσίδου - 70κ
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (1)
Ευαγγελία Ψάρρα - ατομικό
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (1)
Λευτέρης Πετρούνιας - ενόργανη, κρίκους
ΞΙΦΑΣΚΙΑ (1)
Δώρα Γκουντούρα - σπάθη
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (1)
Παναγιώτης Γκιώνης - απλό
ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ (1)
Φένια Τζέλη - 57 κιλά
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ (1)
Θοδωρής Ιακωβίδης -96κ.
Οι ελληνικές παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο στίβος είναι το μοναδικό άθλημα, που είχε ελληνική εκπροσώπηση σε όλες τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως και το 2016.
Ακολουθούν η πάλη με 25 φορές εκπροσώπηση και η σκοποβολή με 23 φορές.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΟΕ, συνολικά έχουν λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγφώνες 1.367 Έλληνες αθλητές, εκ των οποίων οι 1.006 άνδρες και οι 361 γυναίκες. Η ελληνική παρουσία ανά άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 έως και το 2016 έχει ως εξής:
ΑΘΛΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΟΛΟΣΤΙΒΟΣ 28 242 80 322ΠΑΛΗ 25 82 5 87ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ 23 93 7 100ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 18 67 31 98ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ 18 70 13 83ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ 17 42 7 49ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ 15 99 19 118ΠΥΓΜΑΧΙΑ 14 27 - 27ΞΙΦΑΣΚΙΑ 14 45 6 51ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ 14 42 8 50ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ 12 33 1 34ΤΕΝΙΣ 9 14 8 22ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 8 17 12 29ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 8 - 37 37ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ 6 5 6 11ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 6 - 14 14ΤΖΟΥΝΤΟ 6 10 7 17ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ 6 3 2 5ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ 5 3 3 6ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ 4 2 5 7ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ 4 2 4 6ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ 4 4 2 6ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ 4 3 1 4ΤΡΙΑΘΛΟ 3 1 1 2ΜΠΑΣΚΕΤ 3 28 12 40ΙΠΠΑΣΙΑ 2 1 6 7ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 2 32 22 54ΒΟΛΕΪ 1 12 12 24ΧΑΝΤΜΠΟΛ 1 15 15 30ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ/ΣΟΦΤΜΠΟΛ 1 23 15 38ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ 1 2 - 2
* Η διαφορά στο άθροισμα των ανδρών (1.006 αντί 1.019) και του συνόλου των αθλητών (1.367 αντί 1.380), οφείλεται στο ότι 13 άνδρες αθλητές έχουν πάρει μέρος σε περισσότερα από ένα αθλήματα.
* Στο άθροισμα των γυναικών συμπεριλαμβάνονται η Αγγελική Κανελλοπούλου (1984-τένις) και η Μόρφω Δροσίδου (1992-ταεκβοντό), οι οποίες μετείχαν σε άθλημα επίδειξης. Μάλιστα η Δροσίδου πήρε την 3η θέση στην κατηγορία των -70 κιλών.
* Στην γυμναστική συμπεριλαμβάνεται και ο αθλητής, που το 2004 μετείχε στην ακροβατική γυμναστική (τραμπολίνο).
Τα ελληνικά μετάλλια ανά άθλημα
ΑΘΛΗΜΑ ΧΡ. ΑΣ. ΧΑΛ. ΣΥΝΟΛΟΣτίβος 7 12 10 29Άρση Βαρών 6 5 4 15Ενόργανη Γυμναστική 5 3 3 11Σκοποβολή 4 4 5 13Ιστιοπλοϊα 3 2 3 8Ξιφασκία 2 1 1 4Κολύμβηση 1 5 3 9Πάλη 1 3 7 11Ποδηλασία 1 3 1 5Ταεκβοντό 1 3 - 4Τζούντο 1 - 1 2Καταδύσεις 1 - - 1Τένις - 2 1 3Κωπηλασία - 1 2 3Υδατοσφαίριση - 1 - 1Ρυθμική Γυμναστική - - 1 1
Το πάνθεον των αθλητών και αθλητριών που πήραν τα 100 μετάλλια
1. Ιωάννης Ανδρέου (1896-Κολύμβηση-1.200μ. ελεύθερο)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
2. Νικόλαος Ανδριακόπουλος (1896-Γυμναστική-Αναρρίχηση επί κάλω)-ΧΡΥΣΟ
3. Χαρίλαος Βασιλάκος (1896-Στίβος-Μαραθώνιος)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
4. Σωτήριος Βερσής (1896-Στίβος-Δισκοβολία)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(1896-Άρση βαρών με δύο χέρια-Βαρέα βάρη)-ΧΑΛΚΙΝΟ
5. Ιωάννης Γεωργιάδης (1896-Ξιφασκία-Σπάθη)-ΧΡΥΣΟ
6. Δημήτριος Γολέμης (1896-Στίβος-800μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
7. Μιλτιάδης Γούσκος (1896-Στίβος-Σφαιροβολία)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
8. Ευάγγελος Δαμάσκος (1896-Στίβος-Άλμα επί κοντώ)-ΧΑΛΚΙΝΟ
9. Δημήτριος Δρίβας (1896-Κολύμβηση-100μ. ελεύθερο ναυτών)-ΧΑΛΚΙΝΟ
10. Εθνικός Γ.Σ. (1896-Γυμναστική-Δίζυγο ομαδικό)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(Ιωάννης Χρυσάφης,Ιωάννης Μητρόπουλος,Δημήτριος Λούνδρας,Φίλιππος Καρβελάς)
11. Ιωάννης Θεοδωρόπουλος (1896-Στίβος-Άλμα επί κοντώ)-ΧΑΛΚΙΝΟ
12. Τηλέμαχος Καράκαλος (1896-Ξιφασκία-Σπάθη)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
13. Παντελής Καρασεβδάς (1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα από 200μ.)-ΧΡΥΣΟ
14. Διονύσιος Κάσδαγλης (1896-Τένις-Απλό)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(1896-Τένις-Διπλό)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
15. Γεώργιος Κωλέττης (1896-Ποδηλασία πίστας-Κούρσα 100χλμ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
16. Άρης Κωνσταντινίδης (1896-Ποδηλασία-Κούρσα 87χλμ. επί δημοσίας οδού)-ΧΡΥΣΟ
17. Σπύρος Λούης (1896-Στίβος-Μαραθώνιος)-ΧΡΥΣΟ
18. Ιωάννης Μαλοκίνης (1896-Κολύμβηση-100μ. ελεύθερο ναυτών)-ΧΡΥΣΟ
19. Ιωάννης Μητρόπουλος (1896-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΡΥΣΟ
20. Νικόλαος Μωράκης (1896-Σκοποβολή-Στρατιωτικό πιστόλι από 25μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
21. Αλέξανδρος Νικολόπουλος (1896-Άρση βαρών με ένα χέρι)-ΧΑΛΚΙΝΟ
22. Σταμάτης Νικολόπουλος (1896-Ποδηλασία πίστας-Κούρσα 333μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(1896-Ποδηλασία πίστας-Κούρσα 2χλμ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
23. Θωμάς Ξενάκης (1896-Γυμναστική-Αναρρίχηση επί κάλω)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
24. Γεώργιος Ορφανίδης (1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα τριών στάσεων από 300μ.)-ΧΡΥΣΟ
(1896-Σκοποβολή-Αυτόματο πιστόλι από 25μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
25. Πανελλήνιος Γ.Σ. (1896-Γυμναστική-Δίζυγο ομαδικό)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(Σπύρος Αθανασόπουλος,Νικόλαος Ανδριακόπουλος,Πέτρος Περσάκης,Θωμάς Ξενάκης)
26. Γεώργιος Παπασιδέρης (1896-Στίβος-Σφαιροβολία)-ΧΑΛΚΙΝΟ
27. Γεώργιος Παρασκευόπουλος (1896-Ποδηλασία πίστας-Κούρσα 12 ωρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ
28. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος (1896-Στίβος-Δισκοβολία)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
29. Κωνσταντίνος Πασπάτης (1896-Τένις-Απλό)-ΧΑΛΚΙΝΟ
30. Παύλος Παυλίδης (1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα από 200μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
31. Αντώνιος Πεπανός (1896-Κολύμβηση-500μ. ελεύθερο)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
32. Ιωάννης Περσάκης (1896-Στίβος-Τριπλούν)-ΧΑΛΚΙΝΟ
33. Πέτρος Περσάκης (1896-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΑΛΚΙΝΟ
34. Αριστόβουλος Πετμεζάς (1896-Γυμναστική-Μονόζυγο)-ΧΑΛΚΙΝΟ
35. Δημήτριος Πετροκόκκινος (1896-Τένις-Διπλό)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
36. Περικλής Πιερράκος-Μαυρομιχάλης (1896-Ξιφασκία-Ξίφος ασκήσεως)-ΧΑΛΚΙΝΟ
37. Λεωνίδας Πύργος (1896-Ξιφασκία-Ξίφος Μάστερς)-ΧΡΥΣΟ
38. Νικόλαος Τρικούπης (1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα από 200μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
39. Γεώργιος Τσίτας (1896-Ελληνορωμαϊκή πάλη-Βαρέα βάρη)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
40. Ιωάννης Φραγκούδης (1896-Σκοποβολή-Αυτόματο πιστόλι από 25μ.)-ΧΡΥΣΟ
(1896-Σκοποβολή-Καραμπίνα τριών στάσεων από 300μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(1896-Σκοποβολή-Ελεύθερο πιστόλι από 30μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
41. Σπυρίδων Χασάπης (1896-Κολύμβηση-100μ. ελεύθερο ναυτών)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
42. Στέφανος Χριστόπουλος (1896-Ελληνορωμαϊκή πάλη-Βαρέα βάρη)-ΧΑΛΚΙΝΟ
43. Ευστάθιος Χωραφάς (1896-Κολύμβηση-100μ. ελεύθερο)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(1896-Κολύμβηση-500μ. ελεύθερο)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(1896-Κολύμβηση-1.200μ. ελεύθερο)-ΧΑΛΚΙΝΟ
44. Νικόλαος Γεωργαντάς (1904-Στίβος-Δισκοβολία)-ΧΑΛΚΙΝΟ
45. Περικλής Κακούσης (1904-Άρση βαρών με δύο χέρια-Βαρέα βάρη)-ΧΡΥΣΟ
46. Μιχαήλ Δώριζας (1908-Στίβος-Ελεύθερος ακοντισμός)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
47. Αναστάσιος Μεταξάς (1908-Σκοποβολή-Τυφέκιο κατά πήλινων στόχων)-ΧΑΛΚΙΝΟ
48. Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (1908-Στίβος-Μήκος άνευ φοράς)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(1908-Στίβος-Ύψος άνευ φοράς)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(1912-Στίβος-Μήκος άνευ φοράς)-ΧΡΥΣΟ
(1912-Στίβος-Ύψος άνευ φοράς)-ΧΑΛΚΙΝΟ
49. Εθνική Ομάδα Σκοποβολής (1920-Σκοποβολή-Αυτόματο πιστόλι από 30μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(Αλέξανδρος Θεοφυλάκης, Ιωάννης Θεοφυλάκης, Γεώργιος Μωραϊτίνης,
Ιάσων Σαππάς, Αλέξανδρος Βρασιβανόπουλος)
50. Γιώργος Ρουμπάνης (1956-Στίβος-Άλμα επί κοντώ)-ΧΑΛΚΙΝΟ
51. Διάδοχος Κωνσταντίνος (1960-Ιστιοπλοϊα-Ντράγκον)-ΧΡΥΣΟ
(Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γιώργος Ζαϊμης)
52. Πέτρος Γαλακτόπουλος (1968-Ελληνορωμαϊκή πάλη-70κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(1972-Ελληνορωμαϊκή πάλη-74κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
53. Ηλίας Χατζηπαυλής (1972-Ιστιοπλοϊα-Φιν)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
54. Τάσος Μπουντούρης (1980-Ιστιοπλοϊα-Σόλινγκ)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(Άρης Ραπανάκης, Τάσος Γαβρίλης)
55. Στέλιος Μυγιάκης (1980-Ελληνορωμαϊκή πάλη-62κ.)-ΧΡΥΣΟ
56. Γιώργος Χατζηιωαννίδης (1980-Ελευθέρα πάλη-62κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
57. Δημήτρης Θανόπουλος (1984-Ελληνορωμαϊκή πάλη-82κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
58. Μπάμπης Χολίδης (1984-Ελληνορωμαϊκή πάλη-57κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(1988-Ελληνορωμαϊκή πάλη-57κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
59. Πύρρος Δήμας (1992-Άρση βαρών-82,5κ.)-ΧΡΥΣΟ
(1996-Άρση βαρών-83κ.)-ΧΡΥΣΟ
(2000-Άρση βαρών-85κ.)-ΧΡΥΣΟ
(2004-Άρση βαρών-85κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
60. Βούλα Πατουλίδου (1992-Στίβος-100μ. εμπόδια)-ΧΡΥΣΟ
61. Νίκος Κακλαμανάκης (1996-Ιστιοπλοϊα-Μιστράλ)-ΧΡΥΣΟ
(2004-Ιστιοπλοϊα-Μιστράλ)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
62. Κάχι Καχιασβίλι (1996-Άρση βαρών-99κ.)-ΧΡΥΣΟ
(2000-Άρση βαρών-94κ.)-ΧΡΥΣΟ
63. Λεωνίδας Κόκκας (1996-Άρση βαρών-91κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
64. Βαλέριος Λεωνίδης (1996-Άρση βαρών-64κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
65. Ιωάννης Μελισσανίδης (1996-Γυμναστική-Ασκήσεις εδάφους)-ΧΡΥΣΟ
66. Νίκη Μπακογιάννη (1996-Στίβος-Ύψος)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
67. Λεωνίδας Σαμπάνης (1996-Άρση βαρών-59κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(2000-Άρση βαρών-62κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
68. Κατερίνα Θάνου (2000-Στίβος-100μ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
69. Αμιράν Καρντάνοφ (2000-Ελευθέρα πάλη-54κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
70. Αναστασία Κελεσίδου (2000-Στίβος-Δισκοβολία)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(2004-Στίβος-Δισκοβολία)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
71. Κώστας Κεντέρης (2000-Στίβος-200μ.)-ΧΡΥΣΟ
72. Μιρέλα Μανιάνι (2000-Στίβος-Ακοντισμός)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(2004-Στίβος-Ακοντισμός)-ΧΑΛΚΙΝΟ
73. Βίκτορας Μήτρου (2000-Άρση βαρών-77κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
74. Μιχάλης Μουρούτσος (2000-Ταεκβοντό-58κ.)-ΧΡΥΣΟ
75. Δημοσθένης Ταμπάκος (2000-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(2004-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΡΥΣΟ
76. Ιωάννα Χατζηιωάννου (2000-Άρση βαρών-63κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
77. Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ (2000-Ρυθμική γυμναστική-Σύνθετο ομαδικό)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη,
Εύα Χριστοδούλου, Άννα Πολλάτου, Κλέλια Πανταζή)
78. Χρυσοπηγή Δεβετζή (2004-Στίβος-Τριπλούν)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
79. Ηλίας Ηλιάδης (2004-Τζούντο-81κ.)-ΧΡΥΣΟ
(2012-Τζούντο-90κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
80. Αρτιόμ Κιουρεγκιάν (2004-Ελληνορωμαϊκή πάλη-55κ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
81. Σοφία Μπεκατώρου (2004-Ιστιοπλοϊα-470)-ΧΡΥΣΟ
(2008-Ιστιοπλοϊα-Ίνγκλινγκ)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(Σοφία Παπαδοπούλου-Βιργινία Κραβαριώτη)
82. Θωμάς Μπίμης (2004-Καταδύσεις-Συγχρονισμένες από 3μ.)-ΧΡΥΣΟ
83. Έλλη Μυστακίδου (2004-Ταεκβοντό-67κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
84. Αλέξανδρος Νικολαϊδης (2004-Ταεκβοντό-80κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(2008-Ταεκβοβτό-80κ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
85. Βασίλης Πολύμερος (2004-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ
(2008-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
86. Νίκος Σκιαθίτης (2004-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ
87. Νίκος Συρανίδης (2004-Καταδύσεις-Συγχρονισμένες από 3μ.)-ΧΡΥΣΟ
88. Αιμιλία Τσουλφά (2004-Ιστιοπλοϊα-470)-ΧΡΥΣΟ
89. Αθανασία Τσουμελέκα (2004-Στίβος-20χλμ. βάδην)-ΧΡΥΣΟ
90. Φανή Χαλκιά (2004-Στίβος-400μ. εμπόδια)-ΧΡΥΣΟ
91. Εθνική Γυναικών Υδατοσφαίρισης (2004-Υδατοσφαίριση)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
(Δήμητρα Ασιλιάν, Γεωργία Ελληνάκη, Ευτυχία Καραγιάννη,
Αγγελική Καραπατάκη, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Γεωργία Λαρά,
Κυριακή Λιόση, Αντιόπη Μελιδώνη, Ανθή Μυλωνάκη, Αντωνία Μωραϊτη,
Ευαγγελία Μωραϊτίδου, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Αντιγόνη Ρουμπέση)
92. Δημήτρης Μούγιος (2008-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
93. Χριστίνα Γιαζιτζίδου (2012-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ
94. Αλεξάνδρα Τσιάβου (2012-Κωπηλασία-Διπλό σκιφ ελ. βαρών)-ΧΑΛΚΙΝΟ
95. Σπύρος Γιαννιώτης (2016-Κολύμβηση-Ανοιχτή θάλασσα 10χλμ.)-ΑΣΗΜΕΝΙΟ
96. Παύλος Καγιαλής (2016-Ιστιοπλοϊα-470)-ΧΑΛΚΙΝΟ
97. Άννα Κορακάκη (2016-Σκοποβολή-Σπορ πιστόλι από 25μ.)-ΧΡΥΣΟ
(2016-Σκοποβολή-Αεροβόλο πιστόλι από 10μ.)-ΧΑΛΚΙΝΟ
98. Παναγιώτης Μάντης (2016-Ιστιοπλοϊα-470)-ΧΑΛΚΙΝΟ
99. Λευτέρης Πετρούνιας (2016-Γυμναστική-Κρίκοι)-ΧΡΥΣΟ
100.Κατερίνα Στεφανίδη (2016-Στίβος-Άλμα επί κοντώ)-ΧΡΥΣΟ
* Μόρφω Δροσίδου (1992-Ταεκβοντό-70κ.)-3η θέση (ΩΣ ΑΘΛΗΜΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ)
** Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται ως μετάλλια μια δεύτερη και δύο τρίτες θέσεις το 1896.
Το αξεπέραστο ρεκόρ του Μάικλ Φελπς
Από το 2012 o Mάικλ Φελπς το ρεκόρ των περισσοτέρων μεταλλίων.
Ο Αμερικανός κολυμβητής στο Λονδίνο έφτασε τα 22 και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο έκανε 28. Ο πιο πετυχημένος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, έκανε το ντεμπούτο του το 2000 στο Σίδνεϊ, το 2004 στην Αθήνα κατέκτησε 8 μετάλλια (6 χρυσά και 2 χάλκινα), το 2008 στο Πεκίνο επίσης 8 μετάλλια (και τα 8 χρυσά), το 2012 στο Λονδίνο πρόσθεσε στη συλλογή του 6 μετάλλια (4 χρυσά και 2 ασημένια) και το 2016 στο Ρίο φόρεσε στο στήθος του άλλα 6 μετάλλια (5 χρυσά και 1 ασημένιο). Από όλα αυτά, τα 16 είναι σε ατομικά αγωνίσματα, εκ των οποίων τα 13 χρυσά.
Οι αθλητές με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι
Τα τέσσερα μετάλλια του Τσικλητήρα και του Δήμα
Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας και ο Πύρρος Δήμας είναι οι δύο Έλληνες αθλητές με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια (4). Άλλοι δύο, ο Γιάννης Φραγκούδης και ο Στάθης Χωραφάς, έχουν κατακτήσει από 3 μετάλλια (και μάλιστα είναι οι μοναδικοί που το έχουν πετύχει αυτό σε μια διοργάνωση, το 1896), ενώ από 2 μετάλλια έχουν κατακτήσει 17 αθλητές και αθλήτριες.
Ωστόσο, ο Δήμας έχει κατακτήσει τα περισσότερα χρυσά στην ιστορία της Ελλάδας (3), αλλά είναι και ο μοναδικός που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις. Πέρα από τον Δήμα, μόνο ένας έχει κατακτήσει 2 χρυσά, επίσης στην άρση βαρών, ο Κάχι Καχιασβίλι (έχει άλλο ένα χρυσό ως μέλος της Ενωμένης Ομάδας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης).
Ο Σωτήρης Βερσής είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε δύο διαφορετικά αθλήματα, στον στίβο (δισκοβολία) και στην άρση βαρών το 1896.
Αναλυτικά, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν κατακτήσει περισσότερα από ένα μετάλλια:
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΑΘΛΗΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ1. Πύρρος Δήμας (Άρση Βαρών) 92-96-00-04 4 (3-0-1)2. Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (Στίβος) 1908-1912 4 (1-2-1)3. Γιάννης Φραγκούδης (Σκοποβολή) 1896 3 (1-1-1)4. Στάθης Χωραφάς (Κολύμβηση) 1896 3 (0-1-2)5. Κάχι Καχιασβίλι (Άρση Βαρών) 1996-2000 2 (2-0-0)6. Γιώργος Ορφανίδης (Σκοποβολή) 1896 2 (1-1-0). Νίκος Κακλαμανάκης (Ιστιοπλοϊα) 1996-2004 2 (1-1-0). Δημοσθένης Ταμπάκος (Γυμναστική) 2000-2004 2 (1-1-0)9. Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοϊα) 2004-2008 2 (1-0-1). Ηλίας Ηλιάδης (Τζούντο) 2004-2012 2 (1-0-1). Άννα Κορακάκη (Σκοποβολή) 2016 2 (1-0-1)12. Σταμάτης Νικολόπουλος (Ποδηλασία) 1896 2 (0-2-0). Διονύσης Κάσδαγλης (Τένις) 1896 2 (0-2-0). Λεωνίδας Σαμπάνης (Άρση Βαρών) 1996-2000 2 (0-2-0). Αναστασία Κελεσίδου (Στίβος) 2000-2004 2 (0-2-0). Αλέξανδρος Νικολαϊδης (Ταεκβοντό) 2004-2008 2 (0-2-0)17. Πέτρος Γαλακτόπουλος (Πάλη) 1968-1972 2 (0-1-1). Μιρέλα Μανιάνι (Στίβος) 2000-2004 2 (0-1-1). Βασίλης Πολύμερος (Κωπηλασία) 2004-2008 2 (0-1-1)20. Σωτήρης Βερσής (Στίβος, Άρση Βαρών) 1896 2 (0-0-2). Μπάμπης Χολίδης (Πάλη) 1984-1988 2 (0-0-2)
Η Ευαγγελία Ψάρρα ισοφαρίζει Μπουντούρη, Κασούμη
Ο ιστιοπλόος Τάσος Μπουντούρης και η σκοποβόλος Άγη Κασούμη είναι οι Έλληνες αθλητές με τη μεγαλύτερη παρουσία στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς έχουν λάβει μέρος σε 6 διοργανώσεις. Στο Τόκιο θα τους φτάσει και η τοξοβόλος Ευαγγελία Ψάρρα.
Άλλοι έντεκα αθλητές έχουν λάβει μέρος σε 5 διοργανώσεις. Αυτοί είναι οι:
ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ1. Τάσος Μπουντούρης Ιστιοπλοϊα 6 (1976-1980-1984-1988-1992-1996)2. Άγη Κασούμη Σκοποβολή 6 (1984-1988-1992-1996-2000-2004)3. Ευαγγελία Ψάρρα Τοξοβολία 6 (2000-2004-2008-2012-2016-2020)4. Αλέξανδρος Θεοφυλάκης Σκοποβολή 5 (1896-1908-1912-1920-1924)5. Ιωάννης Θεοφυλάκης Σκοποβολή 5 (1896-1908-1912-1920-1924)6. Γιώργος Μαυρωτάς Υδατοσφαίριση 5 (1984-1988-1992-1996-2000)7. Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοϊα 5 (1992-1996-2000-2004-2008)8. Ανδρέας Κοσματόπουλος Ιστιοπλοϊα 5 (1992-1996-2000-2004-2008)9. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου Στίβος 5 (1996-2000-2004-2008-2012)10. Αιμίλιος Παπαθανασίου Ιστιοπλοϊα 5 (1996-2000-2004-2008-2012)11. Καλλίνικος Κρεάνγκα Πινγκ Πονγκ 5 (1996-2000-2004-2008-2012)12. Γιώργος Αφρουδάκης Υδατοσφαίριση 5 (1996-2000-2004-2008-2012)13. Σπύρος Γιαννιώτης Κολύμβηση 5 (2000-2004-2008-2012-2016)14. Παναγιώτης Γκιώνης Πινγκ Πονγκ 5 (2004-2008-2012-2016-2020)
Η μικρότερη αποστολή από το 1992
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΟΕ, ο αριθμός των αθλητών που έχουν λάβει μέρος με τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1896 έως και το 2016, ανέρχεται σε 1.367 (1.006 άνδρες και 361 γυναίκες). Στην Αθήνα το 2004 υπήρξε η μεγαλύτερη εκπροσώπηση με 436 αθλητές και αθλήτριες και μάλιστα σε όλα τα αθλήματα που είχε το πρόγραμμα, εκτός από το χόκεϊ. Στο Τόκιο θα έχουμε την πιο ολιγομελή αποστολή σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1992 και τη Βαρκελώνη (70) και φυσικά είναι μόλις η δεύτερη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ισπανίας, όπου έχουμε λιγότερα από 100 μέλη.
Τα μετάλλια, που έχει κατακτήσει η Ελλάδα, καθώς επίσης και η παρουσία της με αριθμούς ανά διοργάνωση, έχουν ως εξής:
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΕΣ ΧΡ. ΑΣ. ΧΑΛ. ΣΥΝΟΛΟ1896-ΑΘΗΝΑ 111 10 18 19 471900-ΠΑΡΙΣΙ 4 - - - -1904-ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ 17 1 - 1 21908-ΛΟΝΔΙΝΟ 20 - 3 1 41912-ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 28 1 - 1 21920-ΑΜΒΕΡΣΑ 54 - 1 - 11924-ΠΑΡΙΣΙ 42 - - - -1928-ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 24 - - - -1932-ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 10 - - - -1936-ΒΕΡΟΛΙΝΟ 39 - - - -1948-ΛΟΝΔΙΝΟ 57 - - - -1952-ΕΛΣΙΝΚΙ 25 - - - -1956-ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 13 - - 1 11960-ΡΩΜΗ 48 1 - - 11964-ΤΟΚΙΟ 18 - - - -1968-ΜΕΞΙΚΟ 45 - - 1 11972-ΜΟΝΑΧΟ 61 - 2 - 21976-ΜΟΝΤΡΕΑΛ 37 - - - -1980-ΜΟΣΧΑ 41 1 - 2 31984-ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 62 - 1 1 21988-ΣΕΟΥΛ 56 - - 1 11992-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 70 2 - - 21996-ΑΤΛΑΝΤΑ 120 4 4 - 82000-ΣΙΔΝΕΪ 139 4 6 3 132004-ΑΘΗΝΑ 436 6 6 4 162008-ΠΕΚΙΝΟ 152 - 2 1 32012-ΛΟΝΔΙΝΟ 103 - - 2 22016-ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ 92 3 1 2 6ΣΥΝΟΛΟ 1.367 (1.924) 33 44 40 117
Η διαφορά στο σύνολο των αθλητών (1.367 αντί 1.924) οφείλεται στο ότι 263 αθλητές και αθλήτριες έχουν περισσότερες από μια παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
* Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται ως μετάλλια μια δεύτερη και δύο τρίτες θέσεις το 1896.
Ο ιππέας με τις 10 παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες
Το 2012 στο Λονδίνο ο Καναδός ιππέας Ίαν Μίλαρ συμμετείχε σε ηλικία 65 ετών για 10η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πετυχαίνοντας αυτό το μοναδικό ρεκόρ. Πρωτοεμφανίστηκε στη διοργάνωση του 1972, αλλά λόγω του μποϊκοτάζ που είχε κάνει ο Καναδάς στους Αγώνες της Μόσχας, απουσίασε αναγκαστικά το 1980. Θα μπορούσε δηλαδή να «μετρά» 11 παρουσίες.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή ο Μίλαρ έχει κατακτήσει ένα ασημένιο μετάλλιο (2008). Στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 συμπλήρωσε τις 9 παρουσίες ο Λετονός σκοποβόλος Αφανάσιζ Κούζμινς, φτάνοντας τον Αυστριακό ιστιοπλόο Χούμπερτ Ραουντάσλ, ο οποίος μέχρι και το 2008 κατείχε το ρεκόρ των περισσοτέρων συμμετοχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Κούζμινς το 1984 δεν αγωνίστηκε λόγω του μποϊκοτάζ της Σοβιετικής Ένωσης στους Αγώνες του Λος Άντζελες κι έτσι στερήθηκε τη δυνατότητα να φτάσει και αυτός τις 10 παρουσίες. Άλλοι 9 αθλητές έχουν από 8 παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
600 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος από την ΕΡΤ
Η ΕΡΤ έχει προγραμματίσει να μεταδώσει περισσότερες από 600 ώρες προγράμματος, από την Τελετή Έναρξης στις 23 Ιουλίου έως και τις 8 Αυγούστου, οπότε και θα πέσει η αυλαία της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη, με την Τελετή Λήξης.
Για πρώτη φορά οι μεταδόσεις δεν θα περιοριστούν στην ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3, αλλά και σε ακόμη δύο κανάλια που θα διαμορφωθούν μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα μεταδίδονται τόσο μέσω της τηλεόρασης όσο και του διαδικτύου από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, το ERTFLIX.
Με στόχο να προσφέρει στους τηλεθεατές κάθε δυνατότητα να απολαύσουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και από όλες τις συσκευές τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», η ΕΡΤ θέτει στην υπηρεσία του κοινού όλα τα διαθέσιμα μέσα της (τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνο, ψηφιακές υπηρεσίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Καθημερινά η ΕΡΤ2 και η ΕΡΤ3 θα μεταδίδουν συνεχόμενα από τα ξημερώματα έως και το απόγευμα τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα. Η ΕΡΤ3 από τις 21:00 έως τη 01:00 θα μεταδίδει σε μαγνητοσκόπηση επιλογές από τα αθλήματα της ημέρας.
Πότε αγωνίζονται όλοι οι Έλληνες στο Τόκιο: Πρώτος ο Ντούσκος
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από συνολικά από 83 αθλητές και αθλήτριες (οι 13 στην υδατοσφαίριση ανδρών) σε 17 συνολικά αθλήματα.
Οι πρώτες ελληνικές συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες έρχονται την Παρασκευή 23 Ιουλίου από την κωπηλασία και την τοξοβολία.
Ποδαρικό για την Ελλάδα θα κάνει ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ, με τις προκριματικές σειρές που αρχίζουν στις 02:30 το πρωί ώρα Ελλάδας (08:30 τοπική). Μια ώρα αργότερα (03:30) θα είναι η σειρά για την Ανέτα Κυρίδου στο μονό σκιφ γυναικών. Την ίδια ώρα η Ευαγγελία Ψάρρα θα αρχίσει την 6η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον αγώνα του ατομικού στην τοξοβολία.
*Η Ιαπωνία είναι έξι ώρες μπροστά από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι σε ώρες Ελλάδας.
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
(Σε ώρες Ελλάδας)
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Στέφανος Ντούσκος (Μονό Σκιφ)
Παρασκευή 23 Ιουλίου
Προκριματικές σειρές (02:30). Ο Ντούσκος αγωνίζεται στη 2η από τις έξι προκριματικές σειρές (02:40). Το αγώνισμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Ιουλίου, με τον αγώνα μεταλλίων (03:45)
Ο Στέφανος Ντούσκος
Ανν
ΤΖΟΥΝΤΟ
Αλέξης Ντανατσίδης (-81κ.) Τρίτη 27 Ιουλίου (05:00)
Ελισάβετ Τελτσίδου (-70κ.) Τετάρτη 28 Ιουλίου (05:00)
OPEN WATER
Άλκης Κυνηγάκης – 10χλμ. Πέμπτη 5 Αυγούστου (00:30)
ΤΕΝΙΣ
Στέφανος Τσιτσιπάς Απλό ανδρών (Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιουλίου Α’ γύρος)
Μαρία Σάκκαρη Απλό γυναικών (Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιουλίου Α’ γύρος)
Στέφανος Τσιτσιπάς – Μαρία Σάκκαρη (Μεικτό Διπλό) Γύρος «16» (Τετάρτη 28 Ιουλίου)
ΠΑΛΗ
Μαρία Πρεβολαράκη (-53κ.)
Πέμπτη 5 Αυγούστου (05:30-07:00) Φάση των «16» και προημιτελικά. Παρασκευή 6 Αυγούστου Ρεπασάζ (05:00-07:30), Τελικοί 14:45-15:30.
Γιώργος Πιλίδης (-65κ. ελευθέρας)
Παρασκευή 6 Αυγούστου Α’ Γύρος-Προημιτελικά (05:00-07:30). Ημιτελικά (12:15-12:40). Σάββατο 7 Αυγούστου Ρεπασάζ (12:45), Τελικοί (13:30-15:00).
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Θοδωρής Ιακωβίδης (-96κ.) Σάββατο 31 Ιουλίου Β’ Όμιλος (05:50), Α’ Όμιλος 13:50
ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ
Φανή Τζέλη (-57 κ.): Κυριακή 25 Ιουλίου Η Ρωσίδα, Τατιάνα Μίνινα θα είναι η αντίπαλος της Τζέλη στο γύρο των «16» (04:00-07:30.) Γύρος των «16» (04:00-07:30). Προημιτελικά (08:00-09:30), Ημιτελικά (10:00 και 10:30). Ρεπασάζ (13:00 και 13:30). Για χάλκινο μετάλλιο (14:30 και 15:00). Για χρυσό μετάλλιο (15:30).
ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
Παναγιώτης Γκιώνης (Απλό ανδρών)
Σάββατο 24 Ιουλίου: Για τον 1ο γύρο αντιμετωπίζει τον Σέρβο, Ζολτ Πέτο στις 09:00, ώρα Ελλάδας. Κυριακή 25 Ιουλίου: 2ος Γύρος (08:00-11:45). Δευτέρα 26 Ιουλίου: 2ος Γύρος (04:00-07:00), 3ος Γύρος (08:30-11:30). Τρίτη 27 Ιουλίου: Γ’ Γύρος (04:00-07:00 και 08:30), Γύρος των «16» (10:30-16:30). Τετάρτη 28 Ιουλίου: Προημιτελικοί (05:00, 10:00 και 14:00). Πέμπτη 29 Ιουλίου: Ημιτελικοί (09:00). Παρασκευή 30 Ιουλίου: Αγώνας για το χάλκινο και το χρυσό μετάλλιο (14:00).
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Άννα Κορακάκη
Αεροβόλο Πιστόλι 10μ: Κυριακή 25 Ιουλίου Προκριματικός (03:00), Τελικός (5:15)
Πιστόλι 25μ.: Πέμπτη 29 Ιουλίου Προκριματικός (03:00). Παρασκευή 30 Ιουλίου Τελικός (08:50)
Νίκος Μαυρομάτης – Skeet: Κυριακή 25 Ιουλίου: Προκριματικός 1η ημέρα (03:30), Δευτέρα 26 Ιουλίου: Προκριματικός 2η ημέρα (04:00), Τελικός (09:50).
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ντουέτο (Ευαγγελία Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη).
Δευτέρα 2 Αυγούστου Ελεύθερο Πρόγραμμα Προκριματικός (13:30). Τρίτη 3 Αυγούστου Τεχνικό Πρόγραμμα (13:30), Τετάρτη 4 Αυγούστου Ελεύθερο Πρόγραμμα Τελικός (13:30).
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
*Ώρες Ελλάδας
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Στέφανος Ντούσκος (Μονό Σκιφ)
Παρασκευή 23 Ιουλίου: Προκριματικές σειρές (02:30). Ο Ντούσκος αγωνίζεται στη 2η από τις έξι προκριματικές σειρές του μονού (02:40). Το αγώνισμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Ιουλίου, με τον αγώνα μεταλλίων (03:45)
Αννέτα Κυρίδου (Μονό Σκιφ)
Παρασκευή 23 Ιουλίου: Προκριματικές σειρές (03:30). Αγωνίζεται στη 2η από τις έξι προκριματικές σειρές στις 03:40, ώρα Ελλάδας. Το αγώνισμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Ιουλίου, με τον αγώνα μεταλλίων (04:05)
Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου (Δίκωπος άνευ)
Σάββατο 24 Ιουλίου Το ελληνικό πλήρωμα αγωνίζεται στην 1η από τις τρεις προκριματικές σειρές (03:50).
Κυριακή 25 Ιουλίου Ρεπασάζ 1 (03:50)
Τρίτη 27 Ιουλίου Ημιτελικοί Α/Β 1 (4:58), Ηιτελικοί Α/Β 2 (5:08)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Τελικός Α’-Αγώνας μεταλλίων (03:30), Τελικός Β’ (04:50).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Ευαγγελία Ψάρρα (Ατομικό)
Παρασκευή 23 Ιουλίου 03:00-10:45 Κατατακτήριος αγώνας με τη συμμετοχή 64 αθλητριών. Το αγώνισμα θα συνεχιστεί στις 27, 28, 29 Ιουλίου με τους ολυμπιακούς γύρους και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουλίου με τους αγώνες μεταλλίων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Λευτέρης Πετρούνιας (Κρίκοι)
Σάββατο 24 Ιουλίου Προκριματικός (03:00-08:30-13:30). Θα συμμετάσχει στον 2ο από τους συνολικά τρεις ομίλους (08:30-11:00 ώρα Ελλάδας) και συγκεκριμένα θα ανέβει στους κρίκους στην τελευταία περιστροφή (10:35-11:00).
Δευτέρα 2 Αυγούστου (11:00) Τελικός.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΔΡΟΜΟΥ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Πολυχρόνης Τζωρτζάκης – Σάββατο 24 Ιουλίου (05:00)
ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Περικλής Ηλίας – Δευτέρα 26 Ιουλίου (09:00)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
Χρήστος Βολικάκης – Πέμπτη 5 Αυγούστου
Όμνιουμ (09:30 Scratch Race, 10:27 Tempo Race, 11:07 Elimination Race, 11:55 Points Race)
ΞΙΦΑΣΚΙΑ
Δώρα Γκουντούρα – Σπάθη ατομικό
Δευτέρα 26 Ιουλίου (03:00)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
ΤΖΟΥΝΤΟ
Αλέξης Ντανατσίδης (-81κ.) Τρίτη 27 Ιουλίου (05:00)
Ελισάβετ Τελτσίδου (-70κ.) Τετάρτη 28 Ιουλίου (05:00)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
OPEN WATER
Άλκης Κυνηγάκης – 10χλμ. Πέμπτη 5 Αυγούστου (00:30)
ΠΑΛΗ
Μαρία Πρεβολαράκη (-53κ.)
Πέμπτη 5 Αυγούστου (05:30-07:00) Φάση των «16» και προημιτελικά. Παρασκευή 6 Αυγούστου Ρεπασάζ (05:00-07:30), Τελικοί 14:45-15:30.
Γιώργος Πιλίδης (-65κ. ελευθέρας)
Παρασκευή 6 Αυγούστου Α’ Γύρος-Προημιτελικά (05:00-07:30). Ημιτελικά (12:15-12:40). Σάββατο 7 Αυγούστου Ρεπασάζ (12:45), Τελικοί (13:30-15:00).
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Θοδωρής Ιακωβίδης (-96κ.) Σάββατο 31 Ιουλίου Β’ Όμιλος (05:50), Α’ Όμιλος 13:50
ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ
Φανή Τζέλη (-57 κ.): Κυριακή 25 Ιουλίου Η Ρωσίδα, Τατιάνα Μίνινα θα είναι η αντίπαλος της Τζέλη στο γύρο των «16» (04:00-07:30.)
Γύρος των «16» (04:00-07:30). Προημιτελικά (08:00-09:30), Ημιτελικά (10:00 και 10:30). Ρεπασάζ (13:00 και 13:30).
Για χάλκινο μετάλλιο (14:30 και 15:00). Για χρυσό μετάλλιο (15:30).
ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Παναγιώτης Γκιώνης (Απλό ανδρών)
Σάββατο 24 Ιουλίου: Για τον 1ο γύρο αντιμετωπίζει τον Σέρβο, Ζολτ Πέτο στις 09:00, ώρα Ελλάδας.
Κυριακή 25 Ιουλίου: 2ος Γύρος (08:00-11:45).
Δευτέρα 26 Ιουλίου: 2ος Γύρος (04:00-07:00), 3ος Γύρος (08:30-11:30).
Τρίτη 27 Ιουλίου: Γ’ Γύρος (04:00-07:00 και 08:30), Γύρος των «16» (10:30-16:30).
Τετάρτη 28 Ιουλίου: Προημιτελικοί (05:00, 10:00 και 14:00).
Πέμπτη 29 Ιουλίου: Ημιτελικοί (09:00).
Παρασκευή 30 Ιουλίου: Αγώνας για το χάλκινο και το χρυσό μετάλλιο (14:00).
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Άννα Κορακάκη
Αεροβόλο Πιστόλι 10μ: Κυριακή 25 Ιουλίου Προκριματικός (03:00), Τελικός (5:15)
Πιστόλι 25μ.: Πέμπτη 29 Ιουλίου Προκριματικός (03:00). Παρασκευή 30 Ιουλίου Τελικός (08:50)
Νίκος Μαυρομάτης – Skeet: Κυριακή 25 Ιουλίου: Προκριματικός 1η ημέρα (03:30), Δευτέρα 26 Ιουλίου: Προκριματικός 2η ημέρα (04:00), Τελικός (09:50).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ντουέτο (Ευαγγελία Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη).
Δευτέρα 2 Αυγούστου Ελεύθερο Πρόγραμμα Προκριματικός (13:30). Τρίτη 3 Αυγούστου Τεχνικό Πρόγραμμα (13:30), Τετάρτη 4 Αυγούστου Ελεύθερο Πρόγραμμα Τελικός (13:30).
Ομαδικό: Παρασκευή 6 Αυγούστου Τεχνικό Πρόγραμμα (13:30), Σάββατο 7 Αυγούστου Ελεύθερο Πρόγραμμα (13:30). Την εθνική ομάδα συνθέτουν οι: Μαρία Αλζιγκούζη – Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπούλου και Δανάη Καριώρη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Βύρων Κοκκαλάνης – RSX Aνδρών
Κυριακή 25 Ιουλίου Από τις 06:05 (1η, 2η και 3η Κούρσα)
Δευτέρα 26 Ιουλίου Από τις 09:05 (4η, 5η και 6η Κούρσα)
Τετάρτη 28 Ιουλίου Από τις 06:05 (7η, 8η και 9η Κούρσα)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Από τις 09:20 (10η, 11η και 12η Κούρσα)
Σάββατο 31 Ιουλίου Κούρσα μεταλλίων (09:33)
Γιάννης Μιτάκης – FINN
Τρίτη 27 Ιουλίου: Από τις 7:05 (1η, 2η Κούρσα)
Τετάρτη 28 Ιουλίου: Από τις 06:05 (3η, 4η Κούρσα)
Πέμπτη 29 Ιουλίου: Από τις 08:35 (5η, 6η Κούρσα)
Σάββατο 31 Ιουλίου: Από τις 06:05 (7η, 8η Κούρσα)
Κυριακή 1η Αυγούστου: Από τις 09:05 (9η, 10η Κούρσα)
Τρίτη 3 Αυγούστου: Κούρσα μεταλλίων (08:33)
Κατερίνα Δίβαρη – RSX Γυναικών
Κυριακή 25 Ιουλίου Από τις 09:05 (1η, 2η και 3η Κούρσα)
Δευτέρα 26 Ιουλίου Από τις 06:05 (4η, 5η και 6η Κούρσα)
Τετάρτη 28 Ιουλίου Από τις 06:15 (7η, 8η και 9η Κούρσα)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Από τις 07:05 (10η, 11η και 12η Κούρσα)
Σάββατο 31 Ιουλίου Κούρσα μεταλλίων (08:33)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Βασιλεία Καραχάλιου – Lazer Radial
Κυριακή 25 Ιουλίου Από τις 06:05 (1η, 2η Κούρσα)
Δευτέρα 26 Ιουλίου Από τις 08:35 (3η, 4η Κούρσα)
Τρίτη 27 Ιουλίου: Από τις 06:05 (5η, 6η Κούρσα)
Πέμπτη 29 Ιουλίου: Από τις 06:15 (7η, 8η Κούρσα)
Παρασκευή 30 Ιουλίου: Από τις 06:05 (9η, 10η Κούρσα)
Κυριακή 1η Αυγούστου: Κούρσα μεταλλίων (09:33).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής – 470 Ανδρών
Τετάρτη 28 Ιουλίου: Από τις 06:05 (1η, 2η Κούρσα)
Πέμπτη 29 Ιουλίου: Από τις 09:05 (3η, 4η Κούρσα)
Παρασκευή 30 Ιουλίου: Από τις 06:05 (5η, 6η Κούρσα)
Κυριακή 1η Αυγούστου: Από τις 6:15 (7η, 8η Κούρσα)
Δευτέρα 2 Αυγούστου: Από τις 08:35 (9η, 10η Κούρσα)
Τετάρτη 4 Αυγούστου: Κούρσα μεταλλίων 08:33
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Αριάδνη Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά – 470 Γυναικών
Τετάρτη 28 Ιουλίου: Από τις 08:50 (1η, 2η Κούρσα)
Πέμπτη 29 Ιουλίου: Από τις 06:05 (3η, 4η Κούρσα)
Παρασκευή 30 Ιουλίου: Από τις 06:15 (5η, 6η Κούρσα)
Κυριακή 1η Αυγούστου: Από τις 6:05 (7η, 8η Κούρσα)
Δευτέρα 2 Αυγούστου: Από τις 6:05 (9η, 10η Κούρσα)
Τετάρτη 4 Αυγούστου: Κούρσα μεταλλίων 09:33
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
ΤΕΝΙΣ
Στέφανος Τσιτσιπάς Απλό ανδρών (Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιουλίου Α’ γύρος)
Μαρία Σάκκαρη Απλό γυναικών (Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιουλίου Α’ γύρος)
Στέφανος Τσιτσιπάς – Μαρία Σάκκαρη (Μεικτό Διπλό) Γύρος «16» (Τετάρτη 28 Ιουλίου)
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών
Οι αγώνες της στον Α’ Όμιλο
Κυριακή 26 Ιουλίου: Ουγγαρία-Ελλάδα (05:30)
Τρίτη 27 Ιουλίου: Ιταλία-Ελλάδα (09:30)
Πέμπτη 29 Ιουλίου: Ελλάδα-Ιαπωνία (12:20)
Σάββατο 31 Ιουλίου: Νότια Αφρική-Ελλάδα (13:50)
Δευτέρα 2 Αυγούστου: Ελλάδα-ΗΠΑ (05:30)
Τετάρτη 4 Αυγούστου: Προημιτελικοί (08:00, 09:30, 12:20, 13:50)
Παρασκευή 6 Αυγούστου: Θέσεις 5-8 (08:00 και 12:20), Ημιτελικοί (09:30 και 13:50)
Κυριακή 8 Αυγούστου: Θέσεις 7-8 (03:30), Θέσεις 5-6 (05:00), για χάλκινο μετάλλιο (07:40), για χρυσό μετάλλιο (10:30).
Η σύνθεση της εθνικής ομάδας: Μανώλης Ζερδεβάς, Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Μάριος Καπότσης, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος, Κωνσταντίνος Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γαλανίδης.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Απόστολος Παπαστάμος 400μ. μικτή ατομική
Σάββατο 24 Ιουλίου Προκριματικός (13:02)
Τελικός Κυριακή 25 Ιουλίου (04:30)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Άννα Ντουντουνάκη 100μ. πεταλούδα
Σάββατο 24 Ιουλίου Προκριματικός (13:28)
Κυριακή 25 Ιουλίου Ημιτελικός (04:40)
Δευτέρα 26 Ιουλίου Τελικός (04:30)
Απόστολος Χρήστου 100μ. ύπτιο
Κυριακή 25 Ιουλίου Προκριματικός (14:19)
Δευτέρα 26 Ιουλίου Ημιτελικός (05:31)
Τρίτη 27 Ιουλίου Τελικός (04:59)
Απόστολος Χρήστου 100μ. ελεύθερο
Τρίτη 27 Ιουλίου Προκριματικός (13:02)
Τετάρτη 28 Ιουλίου Ημιτελικός (04:30)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Τελικός (05:37)
Κώστας Εγγλεζάκης 800μ. ελεύθερο
Τρίτη 27 Ιουλίου Προκριματικός (14:37)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Τελικός (04:30)
Δημήτρης Μάρκος 800μ ελεύθερο
Τρίτη 27 Ιουλίου Προκριματικός (14:37)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Τελικός (04:30)
Ανδρέας Βαζαίος 200μ μικτή ατομική
Τετάρτη 28 Ιουλίου Προκριματικός (14:15)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Ημιτελικός (06:08)
Παρασκευή 30 Ιουλίου Τελικός (05:16)
Απόστολος Παπαστάμος 200μ. μικτή ατομική
Τετάρτη 28 Ιουλίου Προκριματικός (14:15)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Ημιτελικός (06:08)
Παρασκευή 30 Ιουλίου Τελικός (05:16)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Κριστιάν Γκολομέεβ 50μ. ελεύθερο
Παρασκευή 30 Ιουλίου Προκριματικός (13:02)
Σάββατο 31 Ιουλίου Ημιτελικός (05:11)
Κυριακή 1η Αυγούστου Τελικός (04:30)
4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών (Κρίστιαν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Οδυσσέας Μελαδίνης)
Κυριακή 25 Ιουλίου Προκριματικός (15:10)
Δευτέρα 26 Ιουλίου Τελικός (06:05).
Mixed 4Χ100μ. μικτή ομαδική: (Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Άννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου)
Πέμπτη 29 Ιουλίου Προκροματικός (14:28)
Σάββατο 31 Ιουλίου Τελικός (05:43)
4Χ100μ. μικτή ομαδική ανδρών: (Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Κώστας Μερετσόλιας, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου)
Παρασκευή 30 Ιουλίου Προκριματικός (15:50),
Κυριακή 1η Αυγούστου Τελικός (05:36)
ΣΤΙΒΟΣ
Παρασκευή 30 Ιουλίου
Ραφαέλα Σπανουδάκη
100μ – Α’ Γύρος (05:40-06:28)
Βούλα Παπαχρήστου
Τριπλούν – Προκριματικός (13:05)
Τελικός την Κυριακή 1η Αυγούστου (14:20)
Σάββατο 31 Ιουλίου
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου
Δισκοβολία – Προκριματικός (03:30 Α’ Γκρουπ-04:55 Β’ Γκρουπ) Τελικός Δευτέρα 2 Αυγούστου (14:00)
Κώστας Φιλιππίδης
Επί Κοντώ – Προκριματικός (03:40)
Τελικός Τρίτη 3 Αυγούστου (13:20)
Εμμανουήλ Καραλής
Επί κοντώ – Προκριματικός (03:40)
Τελικός Τρίτη 3 Αυγούστου (13:20)
Ελισάβετ Πεσιρίδου
100μ. εμπ. (Γ) Α’ Γύρος (04:45-05:17)
Μίλτος Τεντόγλου
Μήκος – Προκριματικός (13:10)
Τελικός Δευτέρα 2η Αυγούστου (04:20)
Κυριακή 1η Αυγούστου
Σταματία Σκαρβέλη
Σφυροβολία – Προκριματικός (03:10 Α’ Γκρουπ, 04:40 Β’ Γκρουπ). Τελικός Τρίτη 3 Αυγούστου (14:35)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Δευτέρα 2 Αυγούστου
Μιχάλης Αναστασάκης
Σφυροβολία – Προκριματικός (03:00 Α’ Γκρουπ, 04:30 Β’ Γκρουπ)
Χρήστος Φραντζεσκάκης
Σφυροβολία – Προκριματικός (03:00 Α’ Γκρουπ, 04:30 Β’ Γκρουπ)
Ραφαέλα Σπανουδάκη
200μ. – Α’ Γύρος (04:30-05:18)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Κατερίνα Στεφανίδη
Επί κοντώ – Προκριματικός (13:20)
Τελικός Πέμπτη 5 Αυγούστου (13:20)
Νικόλ Κυριακοπούλου
Επί κοντώ – Προκριματικός (13:20)
Τελικός Πέμπτη 5 Αυγούστου (13:20)
Ελένη-Κλαούντια Πόλακ
Επί κοντώ – Προκριματικός (13:20)
Τελικός Πέμπτη 5 Αυγούστου (13:20)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Τρίτη 3 Αυγούστου
Δημήτρης Τσιάμης
Τριπλούν – Προκριματικός (03:00)
Τελικός Πέμπτη 5 Αυγούστου (05:00)
Ειρήνη Βασιλείου
400μ. – Προκριματικός (03:45-04:25)
Κώστας Δουβαλίδης
110μ. εμπ. – Α’ Γύρος (13:10-13:42)
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ
50χλμ. βάδην – Τελικός (23:30)
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)
Παρασκευή 6 Αυγούστου
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
20χλμ. βάδην – Τελικός 10:30
Παναγιώτα Τσινοπούλου
20χλμ. βάδην – Τελικός 10:30
Κυριακή Φιλτισάκου
20χλμ. βάδην – Τελικός 10:30
- Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε πως προέκυψε το όνομα Πυξ Λαξ - «Μας μπέρδευαν με τους Ζιγκ Ζαγκ»
- Πηγές ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
- Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει την παράδοση και απευθύνει το χριστουγεννιάτικο του μήνυμα από παρεκκλήσι νοσοκομείου
- Η ηλεκτροκίνηση «πάτησε» γκάζι παγκοσμίως το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά