Αθλητισμός|24.07.2021 20:49

Λουτσέσκου για όλα: «Ξέρω πως όλοι θα με ακολουθήσουν, θέλουν να ξαναζήσουν το νταμπλ»

Newsroom

Στον ΠΑΟΚ κατέκτησε τα πάντα. Ο τίτλος του πιο πετυχημένου προπονητή στην ιστορία του Δικεφάλου ανήκει στον Ραζβάν Λουτσέσκου. Και φεύγοντας, ήταν σαφές πως κάτι είχε αφήσει πίσω του. Το έλεγαν τα μάτια του εκείνο το μεσημέρι του καλοκαιριού που βρέθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Unfinished job. Αλλά ήταν ακόμη πολύ νωπό όλο μέσα του... Δύο χρόνια μετά, μπορεί και βλέπει πιο καθαρά τα γεγονότα. Στον ΠΑΟΚ και στη Θεσσαλονίκη άφησε ένα κομμάτι της καρδιάς του, της ψυχής του -όπως θα σας διορθώσει- εκείνος. Μπορεί να μιλάει για τις ώρες για τα όσα έγιναν, το πώς ένιωσε, γιατί επέστρεψε. Αρκεί που επέστρεψε, όμως, «εδώ που έζησα τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής μου». Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε μια εξομολόγηση καρδιάς στο SDNA από το Άπελντοορν της Ολλανδίας.

Ας τα πάρουμε, όμως, από εκεί που το αφήσαμε: «Γιατί γύρισα; Μπορώ να απαντήσω είτε με πολλά λόγια, είτε με λίγα. Αλλά θεωρώ πως το πιο σημαντικό ήταν η ιδέα. Επέστρεψα εδώ που έζησα τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Θα σας πω ότι μου λείπει το Ριάντ, αν και είναι εντελώς διαφορετικά από τη Θεσσαλονίκη. Και εκεί έζησα φανταστικές στιγμές γιατί κέρδισα κάτι που ονειρευόμουν. Κατέκτησα τρεις διοργανώσεις, κάτι που λίγοι στην ιστορία το έχουν καταφέρει. Συμμετείχα στο Παγκόσμιο συλλόγων. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τρομερά ποιοτικούς παίκτες».

Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά... «το μόνο μέρος που με έκανε πραγματικά χαρούμενο είναι η Θεσσαλονίκη». Και από τη στιγμή που επέστρεψε, ο ΠΑΟΚ κινείται στους ρυθμούς του! Και ο ίδιος, όμως, μοιάζει διαφορετικός. Αποπνέει έναν αέρα αυτοπεποίθησης, σιγουριάς για τους παίκτες του και το τιμ του, αισιοδοξίας πως οι στόχοι θα κατακτηθούν.

Λουτσέσκου: «Εχω αλλάξει»

«Είναι λογικό να έχω αλλάξει. Κέρδισα πολλά τα τελευταία χρόνια και κατέκτησα σημαντικούς τίτλους. Πήγα στην Σαουδική Αραβία και κατέκτησα το Champions League Ασίας, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο και μάλιστα είχαμε κάνει ρεκόρ στη βαθμολογική συγκομιδή και στα γκολ. Όλα αυτά με έκαναν να καταλάβω ότι όλα είναι πιθανά όταν θες κάτι πολύ και δουλεύεις με αποφασιστικότητα και όταν ως προπονητής μπορείς και μεταφέρεις αυτή την αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Έχω την αυτοπεποίθηση και τη θέληση και ξέρω πως όλοι θα με ακολουθήσουν γιατί υπάρχουν παίκτες που έχουν ζήσει αυτή τη χαρά και θα θέλουν να τη ζήσουν και οι άλλοι».

Και όταν ο Λουτσέσκου είναι καλά, είναι καλά και οι γύρω του! Παραδέχεται πως το μεγαλύτερο «πρόβλημα» που εντόπισε μόλις ανέλαβε τον ΠΑΟΚ ήταν η έλλειψη αυτοπεποίθησης, χωρίς καμία διάθεση για μομφές απέναντι σε κανέναν: 

«Το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθεί η ομάδα ως προς την νοοτροπία της και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Από τον ΠΑΟΚ αυτά τα δύο χρόνια έλειψε η αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να κατακτήσει τίτλο. Εγώ πιστεύω πολύ στη δουλειά μας. Πιστεύω στο γκρουπ των παικτών που έχω. Πιστεύω στο γκρουπ των παικτών που ήταν εδώ όταν κατακτήσαμε το νταμπλ. Περάσαμε φανταστικές στιγμές και ξέρουν πως όλα είναι πιθανά όταν δουλεύουμε σωστά. Ίσως αν ήμουν εδώ χωρίς την εμπειρία της προηγούμενης θητείας, ίσως να μην το έλεγα, ίσως να μην είχα τόση αυτοπεποίθηση. Ίσως να ήμουν πιο ισορροπημένος γιατί θα πίστευα πως αν τους το έλεγα συνεχώς θα δημιουργούσα περισσότερη πίεση. Πιστεύω πολύ στο γκρουπ που έζησε την εμπειρία του νταμπλ και ξέρουν ότι όλα είναι πιθανά όταν είμαστε όλοι μαζί».

Εσίτι, Μιχαηλίδης και Τζόλης

General χωρίς στρατηγική, όμως, δεν υφίσταται και ο Ρουμάνος το ξέρει καλά: «Ναι είναι και κομμάτι της στρατηγικής, επειδή πρέπει να μάθουν ότι είναι εδώ για να παλέψουν για το πρωτάθλημα, για το Κύπελλο και για να πετύχουμε τους στόχου μας». Και στο τελευταίο δεν αστειεύεται. Η ομάδα ήταν, είναι και θα είναι, όσο παραμένει εκείνος στο τιμόνι, πάνω από τα πρόσωπα!

«Οι ομάδες που κερδίζουν είναι τα αστέρια. Ακόμα και στη Μπαρτσελόνα, ο Μέσι ήταν ο πιο ποιοτικός παίκτης, αλλά έπαιζε για την ομάδα και με την ομάδα. Η Μπάγερν κατέκτησε το Champions League ως ομάδα, σαφώς και με την ποιότητα των παικτών. Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League και το πρωτάθλημα, όντας πάνω απ' όλα ομάδα και κάνοντας κάθε ποιοτικό παίκτη να παίζει για την ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τη Μάντσεστερ Σίτι, που παρά το γεγονός πως δεν έχει κερδίσει Champions League είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, αλλά το ποδόσφαιρο που παράγουν και οι τίτλοι τους στην Αγγλία δείχνουν το επίπεδο τους. Οπότε ναι, πιστεύω πως ένας οργανισμός όπως είναι μια δεμένη ομάδα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παικτών. Αν όμως ένας παίκτης δεν παίζει για την ομάδα, αλλά για τον εαυτό του δεν θα κερδίσει τίποτα...».

Ο Λουτσέσκου δεν διστάζει να μιλήσει ονομαστικά για τους παίκτες που φαντάζουν ως στοίχημα για εκείνον. Για τους παίκτες που τον ιντριγκάρουν να δουλέψει μαζί τους για να βγάλει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Και το πρώτο όνομα που βγαίνει από τα χείλη του είναι αυτό του Άντερσον Εσίτι. Και δεν είναι η πρώτη φορά...

«Ένας παίκτης που δεν ήταν κομμάτι της φιλοσοφίας μου είναι ο Άντερσον Εσίτι, ωστόσο, με έχει εντυπωσιάσει η διάθεσή του να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού του. Έχω δει τεράστια βελτίωση από αυτόν. Έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα χρειαστούμε ως ομάδα και τώρα προσπαθεί να παίζει όπως θέλουμε να παίζει και μας δίνει επιπλέον επιλογές. 

Ένας άλλος είναι ο Μιχαηλίδης, που δουλεύει πολύ. Είναι πάντα 100% συγκεντρωμένος αναφορικά με το να μάθει νέα πράγματα που θα τον κάνουν καλύτερο».

Μιλάει ανοιχτά για τον Χρήστο Τζόλη και όπως παραδέχεται: «Έχω ένα... πρόβλημα και θα είμαι ειλικρινής μαζί σας.

Ο Χρήστος Τζόλης είναι ταλαντούχος, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θέμα μαζί του. Χρειάζεται να αποβάλλει την πίεση που έχει και το μοναδικό που θα πρέπει να τον πιέζει είναι το να παίζει στο γήπεδο και να βελτιώνεται. Είναι πολύ νέος, στο ξεκίνημα της καριέρας του και έχει τεράστια ποιότητα. Πάνω κάτω βλέπω αυτά που περίμενα...».

«Από το κορυφαίο επίπεδο ο Κούρτιτς»

Στο κάδρο του Λουτσέσκου μπαίνουν και τα νέα αποκτήματα. Και οι τρεις φέρουν την υπογραφή του. Υποκλίνεται στην ισχυρή προσωπικότητα και την ποιότητα του Νέλσον Ολιβέιρα, θαυμάζει τον Κούρτιτς για την εμπειρία που «κουβαλά», το δυναμικό στυλ ποδοσφαίρου και δηλώνει ευθαρσώς πως θα κάνει αρκετή... βρώμικη δουλειά. Όσο για τον Λούκας Τέιλορ; Ο Ρουμάνος είναι ξεκάθαρος: Δώστε του χρόνο!

«Είναι παίκτες που κολλάνε στον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε και στη φιλοσοφία μας. Οπότε όλοι τους θα μας βοηθήσουν πολύ. Ο Τέιλορ είναι στα δεξιά με τον Ροντρίγκο και σε κάθε θέση χρειαζόμαστε παίκτες στο ίδιο επίπεδο. Ο Τέιλορ χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί γιατί έρχεται από ένα άλλο περιβάλλον, από μια ομάδα που έπαιζε κυρίως άμυνα και κόντρα επίθεση. Τα χαρακτηριστικά του μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα ειδικά αν βελτιωθεί...

Όσον αφορά τον Νέλσον σας είπα ήδη πως είναι ένας παίκτης που διαβάζει σωστά το παιχνίδι, που κινείται ανάμεσα στις γραμμές, που έχει την ποιότητα να κρατήσει τη μπάλα και να ανοίξει το παιχνίδι. Είναι δυνατός και μπορεί να μας βοηθήσει. Είναι ένας παίκτης που έχει ισχυρή προσωπικότητα και ξέρει πως να τη χρησιμοποιήσει υπέρ της ομάδας.

Το ίδιο μπορώ να πω και για τον Κούρτιτς. Ο Γιασμίν ήρθε από το κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου και είναι έμπειρος, Αυτό θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί γρηγορότερα. Είναι ένας μέσος που έχει καλή κίνηση στο γήπεδο, είναι δυναμικός και θα προσαρμοστεί εύκολα στον τρόπο παιχνιδιού μας. Είναι... για την «βρώμικη» δουλειά, με την καλή έννοια. Νομίζω ότι δεν είχαμε τέτοιου είδους παίκτες. Ίσως τέτοιος να είναι ο Σβαμπ. Έχουν βελτιώσει αρκετά την ποιότητα του γκρουπ».

Κεφάλαιο Καγκάβα και μεταγραφές

Η περίπτωση Καγκάβα τον απασχολεί, έχοντας ενημερωθεί πλήρως για τις συνθήκες γύρω από τις οποίες αφίχθη στον ΠΑΟΚ αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Σημασία έχει το σήμερα, το τώρα. Και για τον Λουτσέσκου και για τον Καγκάβα: 

«Είναι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής, που έπαιζε στο κορυφαίο επίπεδο. Οπότε περιμένω από αυτόν να δω βελτίωση. Ήξερα ότι ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο για εκείνον και την ομάδα σε μια κακή ατμόσφαιρα και πως δεν έπαιζε λόγω ενός τραυματισμού. Όταν ένας παίκτης πρέπει να προσαρμοστεί και δεν έχει την αυτοπεποίθηση είναι δύσκολο για αυτόν. Ξέρω ότι με τον διαφορετικό τρόπο δουλειάς θα μας βοηθήσει με την εμπειρία του...».

Τα μεταγραφικά σενάρια δίνουν και παίρνουν. Τα ονόματα που φιγουράρουν στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ δεν είναι άγνωστα στον Λουτσέσκου, στο απόλυτο «αφεντικό» του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τους γνωρίζει καλά και κυρίως το hot όνομα, Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο. 

«Για να καταλάβετε πως λειτουργούμε. Συζητάμε με το τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση για το τι χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να βελτιώσουμε το γκρουπ και κατόπιν υπάρχει επικοινωνία με το τμήμα σκάουτινγκ. Το τμήμα σκάουτινγκ μας προτείνει παίκτες, τους αναλύουμε και πηγαίνουμε για την πρώτη επιλογή, τη δεύτερη, την τέταρτη. Μετά εξαρτάται από το οικονομικό κομμάτι. Αν κάποια στιγμή υπάρχει ειδική περίπτωση παίκτη και πραγματικά τον χρειάζομαι, τότε το ζητάω και παλεύω γι' αυτόν και εξηγώ τους λόγους που θέλω ειδικά αυτόν...

Τώρα για τον Τζιοβίνκο έχω πει ότι είναι φανταστικός παίκτης. Δούλεψα μαζί του, κερδίσαμε τα πάντα μαζί. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να φύγει από την Αλ Χιλάλ και να επιστρέψει στην Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

Για τον Ρεμπόκο, θα δούμε... Όπως θα δούμε και για εξτρέμ». Και η συζήτηση κλείνει εκεί, με ένα χαμόγελο του Λουτσέσκου που τα λέει όλα. Όπως αυτό που σχηματίζεται στο πρόσωπό του, όταν μιλά για τον Μπίσεσβαρ: «Για τον Ντιέγκο μπορούμε να μιλάμε για ώρες. Είναι ένας φανταστικός παίκτης που τον εμπιστεύομαι. Ξέρω ότι χρειάζεται ειδική διαχείριση. Είναι ένας παίκτης και μια προσωπικότητα που του αρέσει να νιώθει σημαντικός και να του συμπεριφέρεσαι ως σημαντικό μέλος του γκρουπ και να τον πιέζεις ταυτόχρονα. Όταν έχει υποστήριξη δίνει τα πάντα. Είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα. Είναι ένας παίκτης που όταν η ομάδα δεν πάει καλά, μπορεί να ξεμπλοκάρει τα παιχνίδια».

Το πρώτο επίσημο ματς

Καλά όλα αυτά αλλά ομάδα χωρίς τεχνικό διευθυντή υφίσταται; Έτσι όπως το έχει ο 52χρονος τεχνικός στο μυαλό του, τότε μάλλον ναι! Το βασικό για εκείνον είναι η επικοινωνία και η χημεία εντός του ποδοσφαιρικού τμήματος, όλα σε απόλυτη αρμονία: «Κοιτάξτε, όλες οι ομάδες έχουν τεχνικό διευθυντή, ωστόσο, τα πράγματα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ μας. Ο ιδιοκτήτης, η Μαρία, οι αντιπρόεδροι, το τμήμα σκάουτινγκ, όλοι αρχίζουμε να έχουμε ένα καλό και δυνατό δεσμό. Είναι ακόμα νωρίς, αλλά αυτό μας βοηθά να χτίζουμε μια καλή ατμόσφαιρα για τους παίκτες. Έτσι κερδίσαμε όσα κερδίσαμε πριν δύο χρόνια. Έχοντας δυνατούς δεσμούς όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και με όσους ήταν γύρω μας».

Η πρώτη επίσημη παράσταση της εποχής Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ θα τους βρει στο Conference League. Και από τη κουβέντα δεν θα μπορούσε να λείπει η αυτοκριτική της πρώτης θητείας. Εκεί που σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ευρώπη τίποτα δεν δούλεψε σωστά:

«Υπήρχε απογοήτευση για τη μη πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Στην αρχή ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα καταφέρουμε, αλλά βήμα βήμα το πιστεύαμε. Αποκλείσαμε Βασιλεία και Σπαρτάκ, πήραμε καλό αποτέλεσμα στη Λισαβώνα και είχαμε πολλές ελπίδες. Όταν όμως χάσαμε το εντός έδρας παιχνίδι, χάσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχολογίας μας αναφορικά με την Ευρώπη και η συγκέντρωση μας πήγε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. 

Επίσης, ναι μπορώ να παραδεχθώ ότι είχαμε μια στρατηγική που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση στο πρωτάθλημα και είχαμε το Europa League σε δεύτερη μοίρα, αφού γνωρίζαμε πως αν περνούσαμε τον όμιλο, είτε στους 16, είτε στους 8 θα αποκλειόμασταν. Το πιο σημαντικό εκείνη την περίοδο ήταν κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια. Οπότε η βασική ομάδα έπαιζε την Κυριακή και η... δεύτερη έπαιζε την Πέμπτη. Ακόμα και αν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε πως υπήρχαν 18-19 παίκτες που λογίζονταν ως βασικοί, το μήνυμα που είχε περάσει ήταν πως εμείς είμαστε το δεύτερο γκρουπ και πως αυτά τα ματς δεν είναι τόσο σημαντικά όσο του πρωταθλήματος. 

Το μυαλό των παικτών είχε κλειδώσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και γι' αυτό τερματίσαμε και αήττητοι, κάτι που είναι δύσκολο να το ξανακάνουμε εμείς ή κάποια άλλη ομάδα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας».

Πηγή: SDNA

Όλες οι ειδήσεις

Μεταπολίτευση: Έβλαψε ή ωφέλησε την ελληνική κοινωνία;

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 - Τόκιο: Το διπλό στοίχημα πίσω από το αθλητικό ιδεώδες

Κορονοϊός - Θωμαΐδης: Έως και 2.000 κρούσματα τον Αύγουστο στην Αττική

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Το σκεπτικό προφυλάκισης του 30χρονου - Ευέξαπτο άτομο που μπορεί να κάνει κακό

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Εξαιρετική Σάκκαρη πέρασε το εμπόδιο της Κονταβέιτ

ΠΑΟΚΡαζβάν Λουτσέσκου