Ολυμπιακοί Αγώνες - Στέφανος Ντούσκος: Ο δρόμος προς τη δόξα με ιδρώτα και... παγάκια αντί φαγητού
NewsroomΟλυμπιακοί Αγώνες 2021, ξημερώματα Παρασκευής 30ής Ιουλίου. Ώρα Τόκιο 09.45, ώρα Ελλάδας 03.45. Βάναυση ώρα. Στο στρατό είναι αυτό που λέγεται «γερμανικό». Κι όμως χιλιάδες Έλληνες έμειναν ξύπνιοι μέχρι εκείνη την ώρα ή έβαλαν ξυπνητήρι για να δουν κωπηλασία!
Ναι, κωπηλασία… Ούτε ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ - τα πλέον δημοφιλή σπορ στη χώρα - αλλά κωπηλασία. Που αν έλεγες στους περισσότερους εξ αυτών των τηλεθεατών να παρακολουθήσουν πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας θα… έκοβαν φλέβες. Αυτό κι αν είναι επιτυχία λοιπόν. Και ανήκει ολοκληρωτικά στον Στέφανο Ντούσκο, στον χρυσό ολυμπιονίκη του απλού σκιφ.
Η δύσκολη πορεία του Ντούσκου
Το λες και δεύτερο μετάλλιο αυτό που πέτυχε. Να αναγκάσει τους Έλληνες να βάλουν ξυπνητήρι στις 4 παρά τα ξημερώματα για να τον δουν να αγωνίζεται με την ελπίδα ενός μεταλλίου, του πρώτου για τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Χαλάλι το ξενύχτι όμως. Δεν απογοήτευσε κανέναν ο Γιαννιωτης σκιφίστας. Τους αποζημίωσε όλους πραγματοποιώντας την κούρσα της ζωής του. Η προσπάθειά του ήταν τουλάχιστον συγκλονιστική απέναντι σε θηρία και... τέρατα της κωπηλασίας από χώρες, όπου το κράτος επενδύει στο άθλημα και δεν εμφανίζεται εκ των υστέρων για τη... φωτογραφία. Η χαρά του ανείπωτη για τη μεγαλύτερη στιγμή που μπορεί να βιώσει ένας αθλητής. Ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως υπήρξε η ταπεινότητά του κατά τους πανηγυρισμούς. Μια σφιγμένη γροθιά και πολλά χαμόγελα. Ούτε έπαρση, ούτε υπερφίαλες δηλώσεις. Τα λόγια του απλά, ειλικρινά, ανθρώπινα. Με ταπεινότητα και σεβασμό απέναντι στους αντιπάλους αλλά και στους ανθρώπους που τον στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη πορεία.
Κι όταν λέμε δύσκολη πορεία, εννοούμε πραγματικά δύσκολη. Με κόπο, ιδρώτα, τσακισμένα χέρια και πονεμένο σώμα. Όχι μόνο στο Τόκιο τις τελευταίες ημέρες και την τελευταία διετία κατά την περίοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας, αλλά γενικώς (σχεδόν) για μια ολόκληρη ζωή. Σε ένα άθλημα μη προβεβλημένο, μη εμπορικο και… μισοξεχασμένο από την πολιτεία, την τηλεόραση και τους αθλητικούς φορείς.
Πόνος, κούραση, στερήσεις
Το δύσκολο για τους Έλληνες τηλεθεατές ήταν να ξυπνήσουν τα αξημέρωτα για να πατήσουν ένα κουμπί στο τηλεκοντρόλ. Το δύσκολο για τον Στέφανο Ντούσκο ήταν να φτάσει στο Έβερεστ της κωπηλασίας. Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι πρωταθλητές, και ιδίως οι ολυμπιονίκες σε βαριά, κοπιαστικά και δύσκολα σπορ (όχι βεβαίως ολυμπιονίκες τύπου 3x3 στο μπάσκετ…), αρκούνται σε ένα ταλέντο, στη δύναμη και σε μερικές ώρες εντατικής δουλειάς, ας ακούσουν τα λόγια του Στέφανου Ντούσκου σύμφωνα με όσα αποκαλυπτικά είχε πει στο Sport 24 προτού ταξιδέψει στο Τόκιο.
Πόνος, κούραση και στερήσεις από την πρώτη μέρα που ήρθε σε επαφή με την κωπηλασία τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ηλικία 14 ετών. Τα λέει ο ίδιος: «Μόλις μπήκα στο γυμναστήριο, άκουσα κωπηλάτες να φωνάζουν από τον πόνο. Αγχώθηκα. Ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί. Σκεφτόμουν ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι για να θέλει κάποιος να κάνει κάτι τόσο οδυνηρό. Όσο περνούσε ο καιρός, ερωτεύτηκα αυτό το σπορ». Παράλληλα όμως μίλησε και για μια μοναδικά ελκυστική εμπειρία λέγοντας ότι «όλα μου ήταν πρωτόγνωρα και άρα ελκυστικά. Δεν σταμάτησα ποτέ να εκπλήσσομαι ευχάριστα με το πώς η κωπηλασία δοκίμαζε διαρκώς την ικανότητα μου να υπομένω τα υψηλά επίπεδα πόνου και τους τραυματισμούς, ώστε να ζήσω επιτυχίες. Δεν υπήρχε εύκολος δρόμος. Είχα αποφασίσει όμως, πως δεν θα επέτρεπα σε τίποτα να μου στερήσει τις διακρίσεις».
Τρώγοντας... παγάκια για την πείνα
Ο ίδιος περιγράφει τη ζωή του από την πρώτη μέρα που έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας το 2014: «Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν έως την πρόκριση (σ.σ. στους Ολυμπιακούς του Ρίο), δούλεψα πραγματικά σκληρά. Οι θυσίες που απαιτούνται είναι τεράστιες. Πρέπει να είσαι πρωί και απόγευμα στον όμιλο. Ξεχνάς Κυριακές, αργίες, τα πάντα. Δεν σταματάει ποτέ η προπόνηση. Χάνεις πολλά πράγματα από την καθημερινότητά σου. Δεν γίνεται να βγεις το βράδυ με τους φίλους σου, γιατί δεν θα βγει η προπόνηση το επόμενο πρωί. Για να είσαι στην Εθνική ομάδα, χρειάζεται να αφήσεις πίσω φίλους και οικογένεια. Ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολος και σκληρός. Αν θες να διακριθείς, πρέπει να θυσιάσεις πολλά».
Κι οι θυσίες αμέτρητες: «Ο κόσμος μπορεί να βλέπει την τελική εικόνα, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τις θυσίες που έκανα για να μείνω εντός ορίου (σ.σ. κιλών). Δεν έτρωγα μεσημέρια, δεν έτρωγα το βράδυ. Μασούσα παγάκια και τσίχλες, για να ξεχάσω την πείνα μου»...
Κλεισμένος στον Σχοινιά επί δύο χρόνια
Θέλετε κι άλλες θυσίες; Τα τελευταία δύο χρόνια τα πέρασε κλεισμένος στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά - με ελάχιστες εξαιρέσεις για να επιστρέψει μόνο για λίγες ημέρες στο σπίτι του - κάνοντας εντατικές, καθημερινές, διπλές, σχεδόν εννιάωρες (!) προπονήσεις. Γι’ αυτό και το μόνο που είπε ότι θέλει μετά την κατάκτηση του χρυσού είναι «λίγες διακοπές». Ταπεινός και μετρημένος και σ’ αυτό. «Ξεκούραση θέλω, να πάω λίγο διακοπές τον Αύγουστο, γιατί δύο χρόνια τώρα ήμασταν κλεισμένοι στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και δεν έχουμε πάει πουθενά».
Κι όλα αυτά χωρίς καν να υπάρχει κάποια προοπτική ανταποδοτικότητας και εξασφάλισης για το μέλλον. Την ώρα που ένα μέτριος (μη διεθνής) επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μπορεί να απολαύσει μια πλουσιοπάροχη ζωή, ένας υπερπρωταθλητής Ολυμπιονίκης ενδέχεται να τα παρατήσει για λόγους βιοπορισμού.
Το δίλημμα πριν από τους Ολυμπιακούς
Μόλις τρεις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έλεγε: «Θα προσπαθήσω και αυτή τη χρονιά. Μετά σκοπεύω να ασχοληθώ με τη σχολή μου. Είμαι γραμμένος στην Ιατρική των Ιωαννίνων, όμως αυτά τα χρόνια την πάγωνα συνεχώς λόγω Εθνικής. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να συνδυαστούν οι σπουδές με τον πρωταθλητισμό. Η κωπηλασία δεν μου αποφέρει χρήματα, μιας και η πολιτεία δεν μας στηρίζει επαρκώς. Άρα πρέπει να σκεφτώ και το μέλλον μου». Λίγο μετά το χρυσό ο προβληματισμός παραμένει ίδιος αλλά τουλάχιστον ελπίζει: «Τώρα πιστεύω ότι θα έχω περισσότερους υποστηρικτές και θα μπορέσω να συνεχίσω γιατί ήμουν σε ένα δίλημμα».
Καιρός: Συνεχίζεται ο καύσωνας - Ποιες περιοχές θα φτάσουν τους 46 βαθμούς Κελσίου
Κορονοϊός: Οι άδειες του Αυγούστου αυξάνουν την ανησυχία για τα νησιά - Έκτακτο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ
Γυναικοκτονία στη Δάφνη: Αγνοήθηκαν καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία
Καύσωνας: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους
Μωβ Μέδουσες: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έρθετε σε επαφή μαζί τους
- Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου, ψήφισαν πάνω από 70.000 – Τι ώρα αναμένονται ασφαλή αποτελέσματα
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»