Αθλητισμός|12.09.2021 14:48

Σταύρος Μιχαλόπουλος: «Πέρα από κάθε φαντασία αυτό που έχουν πετύχει Τσιτσιπάς - Σάκκαρη»

Γιάννης Σκόκας

Το ελληνικό τένις στα καλύτερά του! Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη έχουν ανεβάσει τις ελληνικές ρακέτες στα ύψη καθώς η πορεία τους στο tour τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετική, η καλύτερη που είχε ποτέ η χώρα στο τένις. Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες τενίστες διαπρέπουν καθώς ο μεν Στέφανος έχει ήδη φτάσει σε τελικό Γκραν Σλαμ (Roland Garros) και βρίσκεται στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, η δε Μαρία «έγραψε» τον δεύτερο ημιτελικό Γκραν Σλαμ (μετά το Roland Garros) στο US Open και ανεβαίνει στο νούμερο 14 του γυναικείου ταμπλό.

Το θαύμα της Βαλεντίνης

Κι επειδή στους δύο... χωρεί και τρίτος, η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου κατόρθωσε και μπήκε στο κυρίως ταμπλό του US Open για πρώτη φορά στην καριέρα της. Από το νούμερο 234 στον κόσμο και συμμετέχοντας ως qualifier, η 24χρονη τενίστρια πραγματοποίησε μια ονειρεμένη πορεία φτάνοντας μέχρι και τον β' γύρο του αμερικανικού όπεν. Για πρώτη φορά το ελληνικό τένις είχε τρεις τενίστες στο κυρίως ταμπλό ενός Γκραν Σλαμ.

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης παρουσίας της στο US Open, η Βαλεντίνη είχε στο πλευρό της τον πολύπειρο προπονητή τένις Σταύρο Μιχαλόπουλο, ο οποίος έχει μακρά θητεία (άνω των δύο δεκαετιών) στο σπορ σε διάφορους τενιστικούς ομίλους αλλά και στην Εθνική ομάδα, ενώ την τελευταία πενταετία εργάζεται στις ΗΠΑ ως επικεφαλής ενός τενιστικού κλαμπ στο Ρίτσμοντ. Η γνωριμία τους είναι παλιά, από τα πρώτα τενιστικά βήματα της Βαλεντίνης στην Εθνική ομάδα, και οι δυο τους έσμιξαν ξανά επί αμερικανικού εδάφους για μια δύσκολη αλλά επιτυχημένη, όπως εξελίχθηκε, αποστολή.

Το «φαινόμενο Τσιτσιπάς - Σάκκαρη»

Ο Σταύρος Μιχαλόπουλος μιλάει στο ethnos.gr για το κατόρθωμα, τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε (και αντιμωπίζει) η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου, όπως και τόσοι άλλοι τενίστες και τενίστριες που προσπαθούν να ανέβουν στο ranking κάνοντας μεγάλες θυσίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο Τσιτσιπάς - Σάκκαρη που έχει τρελάνει την Ελλάδα. Εξηγεί το μέγεθος της επιτυχίας τους αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν αποτελούν προϊόν του ελληνικού τένις, καθώς δεν βγήκαν από κάποιο πρόγραμμα της εγχώριας ομοσπονδίας αλλά στηρίχθηκαν στις δικές τους δυνάμεις. Τονίζει πάντως πως το γεγονός ότι ο Στέφανος και η Μαρία έβαλαν το τένις σε κάθε ελληνικό σπίτι, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να αναπτυχθεί το άθλημα στη χώρα σας πιο σωστές και επαγγελματικές βάσεις.

Τέλος, συμβουλεύει τους γονείς, που ονειρεύονται τα παιδιά τους ως Τσιτσιπά ή Σάκκαρη, να τα αφήσουν να χαρούν το παιχνίδι και να παραμείνουν στο ρόλο του γονέα και όχι του προπονητή.

Έχοντας πλέον ολοκληρωμένη εικόνα καθώς το US Open οδεύει προς το φινάλε, τι γεύση αφήνει η πορεία της Βαλεντίνης στο US Open;

Η Βαλεντίνη στο αμερικανικό όπεν έκανε ένα αποτέλεσμα που δεν είχε ξαναπετύχει. Να νικήσει τους τρεις αγώνες του προκριματικού γύρου και να μπει στο κυρίως ταμπλό και επίσης να κερδίσει στον πρώτο γύρο. Στο επίπεδο αυτό δεν υπάρχουν αγώνες που είναι σίγουροι πως θα τους κερδίσεις, πόσο μάλλον όταν όλες οι αντίπαλές της είχαν καλύτερη κατάταξη από την Βαλεντίνη. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία.

Και μόνο η παρουσία της στο κυρίως ταμπλό ενός Grand Slam, πόσο μάλλον και η πρόκριση στον β’ γύρο, είναι βέβαιο πως συνιστά μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ίδια και για το ελληνικό τένις. Κάποιοι, βεβαίως, που δεν έχουν γνώση του αθλήματος, μπορεί να θεωρήσουν ότι δεν είναι κάτι σημαντικό, αφού έφτασε «μόλις» στον β’ γύρο. Εσείς με την τεχνογνωσία που έχετε στο άθλημα πώς κρίνετε το επίτευγμα της Βαλεντίνης;

Στο κυρίως ταμπλό των Γκραν Σλαμ συμμετέχουν αθλήτριες που η κατάταξή τους είναι από το νούμερο 100 και πιο ψηλα. Το προκριματικό ταμπλό ξεκινάει από το νούμερο 230 και πιο ψηλά. Οταν λοιπόν αρχίζεις από τα προκριματικά και καταφέρνεις να φτάσεις στον δεύτερο γύρο του κυρίως ταμπλό, δηλαδή στις πρώτες 64 του τουρνουά, αυτό σημαίνει ότι έχεις παίξει 5 επίπεδα πάνω από το δικό σου. Για τους φιλάθλους που αγάπησαν το τένις τα τελευταία χρόνια θα δώσω ένα παράδειγμα: είναι σαν να παίζεις ένα παιχνίδι στο playstation και αφού περάσεις για πρώτη φορά το level 1, να συνεχίσεις και να κερδίζεις με την πρώτη προσπάθεια, κάθε level μέχρι να χάσεις στο level 5, που είναι και το ανώτερο που μπορείς να παίξεις, αφού η αντίπαλός της (η Βελγίδα Μέρτενς) ήταν παίκτρια στο Τοπ 20 του κόσμου.

Συχνά γίνεται λόγος για τα οικονομικά οφέλη που έχουν οι τενίστες απ’ τα τουρνουά. Στην προκειμένη περίπτωση η Βαλεντίνη κέρδισε ένα σημαντικό ποσό το οποίο μπορεί να την βοηθήσει πολύ περισσότερο στην πορεία της, αλλά και να αποτελέσει μια ανάσα για την ίδια καθώς έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Απ’ το τένις αποκτάς μεγάλη φήμη αλλά ο δρόμος για τους περισσότερους τενίστες, που προσπαθούν να ανέβουν στο ranking, κάθε άλλο παρά εύκολος είναι...

Δεν υπάρχουν χορηγοί στο τένις με τη λογική που έχει ο μέσος φίλαθλος, δηλαδή να υποστηριχθεί το ταλέντο για να εξελιχθεί. Το τένις είναι ένα επαγγελματικό άθλημα. Σε όλα επαγγέλματα ο εργοδότης σου σε αμείβει με βάση τη θέση σου στην εταιρεία. Τα τουρνουά που συμμετέχουν οι τενίστες, τους αμείβουν σύμφωνα με τις νίκες που κάνουν, δηλαδή τη θέση που έχουν στην «εταιρεία», στην προκειμένη περίπτωση στο τουρνουά που συμμετέχουν. Η αμοιβή αυτή βγαίνει από τα έσοδα της εταιρείας δηλαδή του τουρνουά. Τα τέσσερα Γκραν Σλαμ ετησίως έχουν πολλά έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια, οπότε και οι αμοιβές που δίνουν στους αθλητές είναι μεγαλύτερες.

Το ποσό που χαρακτηρίζεται ως κέρδος για τον τενίστα, μπαίνει όλο στην τσέπη του, όπως συχνά λέγεται και γράφεται;

Πρέπει να αφαιρέσετε από το ποσό που κερδίζει ο τενίστας, το 30% που είναι συνήθως η φορολογία από το τουρνουά. Επίσης, υπάρχουν και τα έξοδα που έχει ο αθλητής μέχρι την ημέρα πριν ξεκινήσει το τουρνουά (κατά τη διάρκεια του οποίου υπάρχει φιλοξενία μέχρι ο αθλητής να αποκλειστεί) αλλά και τα έξοδα του προπονητή και της ομάδας που υποστηρίζει τον αθλητή. Επιπλέον, ο αθλητής έχει έξοδα όλη τη χρονιά: η προπόνηση κοστίζει ένα αρκετά μεγάλο ποσό ανά έτος, τα αεροπορικά εισιτήρια για 20-25 εβδομάδες για ταξίδια σε διαφορετικές χώρες και τα έξοδα διαμονής και διατροφής. Δεν αναφέρω τα έξοδα συνοδού, όποτε υπάρχει και της υποστηρικτικής ομάδας με γυμναστή, φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγο, διατροφολόγο και γιατρό.

Όλα αυτά λοιπόν ο αθλητής τα πληρώνει μέσα στη χρονιά χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας. Αν τελικά τα καταφέρει και φτάσει μέσα στους 20 πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης τότε έρχονται οι χορηγοί να πληρώσουν πολλά χρήματα για να διαφημιστούν μέσω της εικόνας ενός επιτυχημένου αθλητή. Έως τότε ο αθλητής τα πληρώνει όλα από την τσέπη του. Το παγκόσμιο τένις είναι μια εταιρεία και οι τενίστες είναι οι υπάλληλοι και αμείβονται βάσει της θέσης τους.

Άρα, η Βαλεντίνη και κάθε αθλητής και αθλήτρια που προσπαθεί να ανέβει στο ranking, ανεβαίνει ένα βουνό παράλληλα...

Η Βαλεντίνη αντιμετωπίζει όλα αυτά που ανέφερα. Από τα λεφτά που πήρε απ’ το US Open θα πληρώσει το ενοίκιό της, την προπόνησή της, τα εισιτήριά της, τη διαμονή και τη διατροφή της για τη συνέχεια της χρονιάς. Επενδύει λοιπόν στον εαυτό της. Η ίδια είναι ο χορηγός της.

Θεωρείτε ότι το US Open αποτελεί μια αφετηρία ώστε η Βαλεντίνη να κάνει το ξεπέταγμα και να πάει ακόμη ψηλότερα. Ηδη μετά το τουρνουά αναμένεται να βρεθεί στο Top-200.

Εύχομαι το αποτέλεσμα του US Open να της δώσει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Το επίπεδο μεταξύ του νούμερο 200 και του νούμερο 100 είναι δύσκολο με πολλές και καλές αθλήτριες που προσπαθούν να «σπάσουν» την κατοστάδα, όπου θα μπορούν να έχουν καλύτερες χρηματικές απολαβές και να γίνονται δεκτές σε μεγαλύτερα τουρνουά. Η Βαλεντίνη έχει ποιότητα αθλήτριας για τις Τοπ 50 στον κόσμο. Για να φτάσεις εκεί όμως πρέπει να φέρεις τα κατάλληλα αποτελέσματα. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει γιατί δουλεύει σκληρά και έχει όραμα.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τη Βαλεντίνη στο US Open;

Γνωρίζω τη Βαλεντίνη από τότε που την κάλεσα να παίξει στην Εθνική ομάδα γυναικών, όταν ήταν 16 χρόνων. Την εβδομάδα της προετοιμασίας και κατά τη διάρκεια των αγώνων, με εντυπωσίασε με το αγνό ενστικτώδες ταλέντο που είχε. Έγινε βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας κι από τότε κρατήσαμε μια επικοινωνία όταν έφυγα για την Αμερική. Ένα μήνα πριν το US Open μου έστειλε sms ρωτώντας με αν θα μπορούσα να τη βοηθήσω με την προετοιμασία της και να την κοουτσάρω στους αγώνες. Το έκανα με μεγάλη χαρά αφού την πιστεύω πολύ σαν αθλήτρια. Είναι πολύ συνεργάσιμη και είναι πολύ καλός χαρακτήρας.

Πώς πήρατε την απόφαση να μετακομίσετε στις ΗΠΑ έπειτα από μια μακρά πορεία στο τένις στην Ελλάδα;

Το 2016 είχα μια καλή πρόταση από το κλαμπ που δουλεύω τώρα, το Willow Oaks Country Club στο Ρίτσμοντ, για να εργαστώ στη θέση του Head Tennis coach. Εκείνη την περίοδο είχα ήδη φτάσει τα 20 χρόνια δουλεύοντας στην Ελλάδα σε ομίλους και στην Εθνική ομάδα και αποφάσισα ότι θα είναι μια νέα πρόκληση. Ήθελα να γνωρίσω πως είναι να δουλεύεις σε μια ξένη χώρα, πόσο μάλλον στις ΗΠΑ, όπου το τένις είναι σε μεγάλη άνθηση. Τον περασμένο Φεβρουάριο πήρα προαγωγή σε Director of Rackets κάτι που μου δίνει την ευελιξία να μπορώ να οργανώνω τη λειτουργία του κλαμπ, να δουλεύω στο γήπεδο διδάσκοντας ή βοηθώντας τους νέους προπονητές αλλά και να μπορώ να εργάζομαι περιοδικά με αθλητές υψηλού επιπέδου όπως είναι η Βαλεντίνη.

Ως άνθρωπος του ελληνικού τένις πώς βιώνετε την άνθηση του αθλήματος στη χώρα μας με την παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη; Φανταζόσασταν ποτέ ότι η Ελλάδα θα είχε τρεις τενίστες στο κυρίως ταμπλό ενός Γκραν Σλαμ;

Αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό τένις με τον Στέφανο και τη Μαρία είναι έξω από κάθε φαντασία για εμάς που είμαστε στο χώρο. Το τένις είναι ένα επαγγελματικό σπορ με τεράστιες αμοιβές στους καλύτερους αθλητές στον κόσμο και είναι τρομερά διαδεδομένο παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και αυτό κάνει πολύ δύσκολη την προσπάθεια κάθε αθλητή ανεξαρτήτου εθνικότητας. Η Μαρία και ο Στέφανος πάντως δεν είναι προϊόντα κάποιας οργάνωσης από την Ελληνική Ομοσπονδία του τένις και δεν θα μπορούσαν να είναι.

Θα σας εξηγήσω γιατί: και οι δύο προέρχονται από τενιστικές οικογένειες. Οι οικογένειές τους στήριξαν την προσπάθειά τους εξ’ ολοκλήρου. Μόνοι τους οικονομικά ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ένα μέλος της οικογένειας άφησε κάθε άλλη δραστηριότητα επαγγελματική και προσωπική για να συνοδεύει το παιδί από δώδεκα χρόνων σε ταξίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου για πάρα πολλές εβδομάδες. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από μια μέση οικογένεια λόγω κουλτούρας και οικονομικής κατάστασης.

Τι κάνει ή τι θα μπορούσε να κάνει η Ομοσπονδία για να αναπτύξει περαιτέρω το τένις;

Η Ελληνική Ομοσπονδία τένις έχει σκοπό να αναπτύξει το άθλημα σε όλη την επικράτεια και το έχει κάνει καλά δημιουργώντας αγωνιστικές υποδομές προκειμένου να ξεκινήσει ένας αθλητής μια πορεία. Το έχει κάνει αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει καλύτερα. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα είναι να βάλει βάσεις για να μπορούν οι αθλητές να συνεχίζουν την αγωνιστική δραστηριότητα αφού ενηλικιωθούν. Δεν έχουμε αγώνες γι’ αυτό το επίπεδο. Επίσης, ένα εθνικό κέντρο προπόνησης θα βοηθούσε για να μπορούν οι αθλητές που είναι ψηλά στην εθνική κατάταξη να μπορούν να προπονηθούν κάτω από ποιοτικές συνθήκες.

Ο Στέφανος και η Μαρία πάντως έχουν δώσει την καλύτερη πάσα για να αναπτυχθεί με σοβαρότητα και επαγγελματισμό ακόμη και σε αγωνιστικό επίπεδο, το τένις στην Ελλάδα...

Αυτά τα δύο παιδιά έβαλαν το τένις σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνική Ομοσπονδία για να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα του αθλήματος σήμερα και να βάλει τις βάσεις ώστε να προσπαθήσουν και άλλοι αθλητές. Οι δυσκολίες που ανέφερα προηγουμένως για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ένας αθλητής ώστε να πετύχει, πάντα θα υπάρχουν, αλλά η πίστη και το όραμα είναι η πηγή ενέργειας για την επιτυχία και ο Στέφανος με τη Μαρία δίνουν αυτή την πίστη ότι το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ήρθε η ώρα ώστε η Ομοσπονδία να χτίσει ένα πρόγραμμα που θα το σχεδιάσουν άνθρωποι του χώρου που έχουν πετύχει, και το όποιο θα βάλει μια γραμμή παραγωγής αθλητών με ικανότητα να σκαρφαλώσουν ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Εκεί σίγουρα θα χρειαστούν χορηγοί για να στηρίξουν την προσπάθεια και όταν οι αθλητές πετύχουν, με το ποσοστό από τις αμοιβές θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Αναφέρατε ότι ο Στέφανος και η Μαρία έβαλαν το τένις σε κάθε ελληνικό σπίτι. Κι ήδη βλέπουμε πολλούς γονείς να ωθούν πλέον τα παιδιά τους προς το τένις. Ποια είναι η συμβουλή που δίνατε στους γονείς;

Κάθε μικρό παιδάκι που έρχεται στο τένις, έρχεται για να παίξει ένα παιχνίδι και να ευχαριστηθεί. Στη συνέχεια όταν αρχίζει να ενδιαφέρεται περισσότερο και αγαπήσει το τένις θα δείξει πειθαρχία στον δάσκαλο-προπονητή. Με την ωριμότητα έρχεται και η υπευθυνότητα, που είναι ένας πιο ευφυής τρόπος πειθαρχίας, μιας και ακολουθείς τις οδηγίες του προπονητή γιατί ξέρεις ότι αυτό που σου διδάσκει είναι το σωστό για το καλό σου και για την εξέλιξή σου ως αθλητής. Από εκεί εκεί και μετά σε οδηγεί το όραμα. Αν στοχεύσεις ψηλά αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι υπεύθυνος και πειθαρχημένος.

Αν δεν έχεις όραμα για το τένις, τότε σύντομα θα διαπιστώσεις ότι η ζωή του τενίστα είναι δύσκολη και για λίγους που αντέχουν. Αν επιμείνεις, θα τα καταφέρεις. Σε αυτή την πορεία, ο ρόλος του γονέα είναι να πηγαίνει το παιδί στην προπόνηση, να πληρώνει (που είναι μια σημαντική υποχρέωση) και να υποστηρίζει το παιδί σαν γονιός που είναι και όχι σαν προπονητής που δεν είναι. Γονείς, αν αποφασίσατε να στείλετε το παιδί σας να μάθει τένις, στείλτε το να παίξει ένα όμορφο παιχνίδι που θα το συντροφεύσει σε όλη του τη ζωή.

Μην φαντάζεστε ότι θα γίνει Τσιτσιπάς ή Σάκκαρη. Αν έχει τις δυνατότητες και το άστρο θα γίνει, είτε το θέλετε είτε όχι. Αν δεν έχει, όσο και να το πιέσετε, δεν θα τα καταφέρει και ενδεχομένως θα νιώθει αποτυχημένο στη συνέχεια της ζωής του. Ο αθλητισμός χτίζει χαρακτήρες και κρατάει τα παιδιά σε ένα υγιές περιβάλλον. Κάντε μια σωστή επιλογή προπονητή και αφήστε το παιδί να χαρεί τη διαδρομή με τον δάσκαλό του. Μείνετε γονείς. Δεν είστε προπονητές.

Μαρία ΣάκκαρηΣτέφανος ΤσιτσιπάςΤένιςΣταύρος ΜιχαλόπουλοςΒαλεντίνη ΓραμματικοπούλουUS Open